“Op het moment dat je ingeregeld bent, betekent het dat je alle radiatoren open moet laten staan. Zodra je ook maar één radiator dicht draait, dan ben je de warmtebalans alweer kwijt.” De radiatoren die niet gebruikt worden, zorgen ervoor dat andere radiatoren nog meer warmte produceren.
Draai je radiatoren dicht
Dan bespaar je gas. Tip van onze technisch adviseur: draai nooit je radiator dicht in de kamer waar je thermostaat hangt.
In de woonkamer regelt de (klok)thermostaat die aan de muur hangt de verwarming. Daarvoor moeten de radiatorkranen in de woonkamer altijd helemaal open staan, anders werkt de cv-ketel niet meer goed. Neem in de huiskamer dus gewone knoppen op de radiatoren en draai die helemaal open.
Zet geen thermostaatknoppen op de radiatoren in de kamer waar je thermostaat hangt. In deze kamer (vaak je woonkamer) regelt de thermostaat aan de muur de verwarming. Om dat goed te laten werken moeten de radiatorkranen helemaal open staan.
Niet thuis in de winterperiode? Dan is het zelfs af te raden om de verwarming volledig uit te schakelen, omdat de kou uw verwarmingsleidingen kan beschadigen. U kunt veel beter het toestel in de modus 'vakantie' of 'vorstvrij' zetten, als die bestaat.
Houd altijd minimaal drie radiatoren helemaal opengedraaid. Het liefst grote radiatoren. Die bevinden zich meestal in de woonkamer, waar ook de thermostaat hangt. Als er minder dan drie radiatoren in de woonkamer zijn, kun je eventueel een radiator in de badkamer of in de hal standaard open zetten.
Sporen zijn zeer kleine deeltjes (diameter 1-10 µm) die vaak gemakkelijk door de lucht worden meegenomen en zodoende zorgen voor verspreiding van de schimmel. Voor de meeste schimmels zijn temperaturen tussen 4 en 40 ˚C en een relatief vochtgehalte in de lucht van 70 tot 100% optimaal.
Stappenplan radiatoren loskoppelen
Zet in de schakelkast de hoofdschakelaar van de centrale verwarmingsinstallatie uit. Verwijder het afdekdopje van het terugloopventiel van je radiator en draai het ventiel dicht met een inbussleutel. Draai de radiatorkraan vervolgens dicht.
Als uw radiator koude plekken aan de onderkant heeft, is slib de meest voorkomende oorzaak. Na verloop van tijd hopen slib en ander sediment zich op in de radiator. Bij het ophopen van genoeg slib, ontstaan er verstoppingen in de radiator, waardoor het water niet meer efficiënt door de radiator kan stromen.
Zodra je ook maar één radiator dicht draait, dan ben je de warmtebalans alweer kwijt.” De radiatoren die niet gebruikt worden, zorgen ervoor dat andere radiatoren nog meer warmte produceren.Dit kan zorgen voor minder comfort en hierdoor zou je eigenlijk niets besparen.
Draai je dan wel de goede kant op? Als je het woord DROL onthoudt, draai je altijd in goede richting! Onthoud dat DROL voor deze letters staat: Dicht Rechts, Open Links.
Normaal gezien moet je de centrale verwarming eenmaal per jaar ontluchten. Tip: combineer het ontluchten van je radiatoren met een onderhoud van je centrale verwarmingsinstallatie. Centrale verwarming op gas dient tweejaarlijks gecontroleerd te worden, verwarming op mazout of stookolie zelfs jaarlijks.
Veel Nederlanders zijn door de hoge energieprijzen aan het besparen geslagen. De verwarming iets lager zetten is dan een goede keuze. Ruim 46 procent van de energierekening bestaat uit verwarmingskosten en het kan u zo'n 90 euro per jaar schelen als u de temperatuur van 20 naar 19 graden laat zakken.
Na lange inactiviteit van de radiatoren ontstaat er lucht in het verwarmingssysteem. Hierdoor worden de radiatoren met minder water gevuld waardoor ze nauwelijks of niet opwarmen. Het beste wat je kan doen is de radiatoren ontluchten.
Het aantal m3 per (gewogen) graaddag was in de winter van 2019-2020 gelijk aan 0.60 m3/graaddag. Voor één graad koudere buitentemperatuur is dus 0.60m3 gas per dag nodig. Dit getal is tijdens de wintermaanden oktober tot en met maart vrij constant, zie de grafiek hieronder.
Dat hangt van je woning af: In oude en slecht geïsoleerde woningen blijft een radiator onder het raam noodzakelijk om de indringende kou af te remmen. Die oplossing verslindt wél veel energie. Beter is het om de woning grondig te isoleren en (drie)dubbel glas te laten plaatsen.
De radiator wordt enkel bovenaan warm.
Geen zorgen, dit is de normale werking van een radiator. Uw cv-ketel warmt water op en stuurt dit van boven naar beneden door uw radiatoren. Wanneer het water door de radiator gaat wordt de warmte afgegeven aan de lucht zodat het afgekoeld is tegen dat het beneden is.
Waterval geluiden of geborrel in de radiatoren betekenen doorgaans dat er luchtbellen in uw cv-installatie zitten. Dit zorgt ervoor dat uw verwarming niet goed meer opwarmt en dat is erg energieverspillend. In het geval van borrelende geluiden in uw radiatoren kunt u het beste uw verwarming ontluchten.
Een radiatorkraan is onmisbaar in elke CV-installatie. Elke radiator in je huis heeft een radiatorkraan en een voetventiel nodig die als kleppen werken. Hiermee kun je regelen hoeveel warmte ze afgeven.
Je radiatoren warmen niet meer voldoende op
Een installateur kan je eventueel nog helpen, maar soms is het voordeliger om meteen je oude radiatoren te vervangen. Nieuwe exemplaren verhogen je comfort in huis: ze zijn makkelijker te onderhouden, nemen minder plaats in en voldoen beter aan je warmtebehoefte.
Bij een radiator met een onderaansluiting, zitten de aansluitingen aande onderkant van de radiator. Meestal zitten deze aansluitingen aan de rechter zijde, maar in het midden komt ook voor. Een radiator heeft twee aansluitingen; één voor de aanvoer van het water en één voor de retour van het water.
Dit zijn de meest voorkomende kenmerken van vocht in huis zodat je het in een vroeg stadium kunt herkennen: Vochtplekken op de muur of het plafond. Condens op ramen en andere koudere oppervlakten. Een muffe en bedompte geur.
Een te koude temperatuur in huis kan ongezond zijn, vooral als het gedurende lange perioden aanhoudt. Over het algemeen wordt een temperatuur lager dan 16 graden Celsius als ongezond beschouwd voor de meeste mensen.
De aanbevolen minimumtemperatuur is 18 ° C ; De optimale omgevingstemperatuur ligt tussen 18 ° C en 21 ° C ; Minimumtemperaturen van 20 ° C of 21 ° C kunnen voor ouderen en zieken vereist zijn; Temperaturen lager dan 18 ° C of hoger dan 24 ° C kunnen een gezondheidsrisico vormen.