Gewenst personeelsverloop: verloop door het vertrekken van medewerkers met weinig toegevoegde waarde voor de organisatie. Ongewenst personeelsverloop: verloop door het vertrekken van goed presterende medewerkers met toegevoegde waarde voor de organisatie.
Ongewenst verloop gaat over het vertrek van gewaardeerde werknemers. Wanneer het aantal vertrekkende werknemers hoog is ten opzichte van het totaal aantal werknemers in je bedrijf, spreek je van een hoog personeelsverloop. Als je die werknemers graag had behouden is het dus ongewenst verloop van personeel.
Nadelen personeelsverloop
Personeelsverloop brengt een aantal nadelen met zich mee. Er verdwijnt kennis en ervaring uit je organisatie. Dat kost tijd en geld, want er moet opnieuw personeel worden geworven. Daarna moet er worden geïnvesteerd in een goede onboarding.
Gemiddeld verloop personeel
Binnen veel organisaties wordt een personeelsverloop van 10% als gemiddeld beschouwd.
We praten over een laag personeelsverloop wanneer een klein aantal werknemers je bedrijf binnen een bepaalde tijd verlaat. Een hoog personeelsverloop wil zeggen dat een groot aantal medewerkers je bedrijf binnen een bepaalde tijd verlaat.
Een gezond verloop onder je medewerkers zorgt voor een frisse energie binnen je organisatie. Een gemiddeld verloop van ca.10% kan als 'goed' bestempeld worden. Een verloop van 10% kan als goed bestempeld worden.
Je kan het personeelsverloop berekenen met een algemene formule: het aantal vertrekkende medewerkers gedeeld door het gemiddeld aantal medewerkers, vermenigvuldigd met 100. Voor de berekening kan je kiezen uit verschillende formules. De meest voorkomende varianten zijn de BDA- en de Schlüter-formule.
Waarom mensen zeggen dat ze weggaan. Het arbeidsvoorwaardenpakket en een betere werk-/privé-balans zijn de meest genoemde redenen om van baan te wisselen. Betere doorgroeimogelijkheden valt onder de derde en minst genoemde reden.
Ongewenste uitstroom kun je beperken door aandacht te besteden aan de juiste instroom van medewerkers; de juiste match tussen het bedrijf en de medewerker. Besteed zorgvuldig aandacht aan het wervings- en selectieproces.
De kosten voor verloop kunnen volgens de onderzoekers variëren van 6 procent van een jaarsalaris tot wel 213 procent.
Uitstroom heeft alles te maken met het vertrek van een medewerker. Dit vertrek, om welke reden dan ook, wil je als werkgever in goede banen leiden. Ook het managen van uitstroom is onderdeel van goed werkgeverschap en kan zelfs invloed hebben op het imago van je bedrijf.
Ongewenst gedrag is gedrag dat als bedreigend, vernederend of intimiderend wordt ervaren. Het kan zich uiten in de vorm van seksuele intimidatie, discriminatie, agressie, geweld en pesten. Een werkgever dient beleid te voeren om ongewenst gedrag tegen te gaan.
Indienen klacht bij de klachtencommissie of de werkgever
Van een werkgever mag verwacht worden dat deze een klacht over ongewenst gedrag grondig laat onderzoeken. Een werkgever dient namelijk te zorgen voor een veilige werkomgeving. U dient de klacht in bij de werkgever en vraagt om een dergelijk onderzoek.
Het huidige personeelstekort heeft meerdere oorzaken. Zo hebben we aan de ene kant te maken met vergrijzing en worden er steeds minder kinderen geboren, wat ervoor zorgt dat de populatie werkenden afneemt. Tegelijkertijd maken we, nu de coronacrisis (deels) voorbij is, een sterke economische groei door.
Uitstroom is het aantal werknemers dat een bedrijf verlaat omdat hun contract vrijwillig of onvrijwillig wordt ontbonden. Het is eigenlijk een onderdeel van verloop, naast in- en doorstroom.
Oorzaken van personeelstekort
Er zijn twee oorzaken die zorgen voor personeelstekorten op de arbeidsmarkt: vergrijzing en een mismatch.
Natuurlijk verloop: het natuurlijke verloop wil zeggen dat medewerkers de organisatie verlaten door een niet verlengd tijdelijk contract, pensionering, arbeidsongeschiktheid of overlijden. Gedwongen vertrek: verloop van personeel dat is ontslagen.
Deel het totaal aantal uren door de fulltime uren. Neem als voorbeeld 100 uur en een fulltime werkweek van 40 uur. Dan deel je de 100 uur door 40 uur en is de personeelssterkte 2,5 fte. Aan de hand van de bovenstaande berekening kun je dus gemakkelijker kaderen.
Waar is het grootste personeelstekort? In september 2022 meldde het UWV dat er in alle beroepsgroepen een tekort aan personeel is. De krapte was het grootst bij ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs (techniek), verpleegkundigen (zorg) en softwareontwikkelaars (ICT).