Papegaaien hebben ongeveer 12 slaapuren per dag nodig om in goede conditie te blijven, terwijl mensen vaak genoeg hebben aan een rustperiode van 6 tot 8 uur.
Zet of hang de kooi op ooghoogte, je doet daarmee de vogels echt een plezier. Een dwergpapegaai voelt zich het prettigst met een dichte achterwand, zet of hang de kooi liever niet in een open ruimte of voor het raam. Een nestkast in de kooi wordt ook graag gebruikt als slaapplaats.
Dwergpapegaaien kunnen niet goed tegen de kou. Voorzie daarom een (eventueel verwarmd) binnenverblijf. Als je een nieuwe vogel buiten wilt gaan houden moet je die tijdens een warme periode, het begin van de zomer, voor het eerst buiten gaan huisvesten.
Hoe maak ik mijn vogel tam? Jonge vogels tam maken kan d.m.v. belonen en straffen. - Straf de vogel alleen als u deze ook beloont, anders kan de vogel snel een hekel aan u krijgen. - Belonen: Als uw vogeltje iets doet wat u leuk / prettig vind, bijvoorbeeld door het vogeltje iets te geven wat hij lekker vind zoals evt.
Giftig voor agaporniden:
Avocado. De gassen die vrij komen bij het verhitten van anti aanbaklagen in pannen (zet de vogel nooit in de buurt van de keuken) Lood ( bijvoorbeeld als de vogel op het lood in glas en lood ramen gaat knabbelen, of aan de onderrand van vitrage zit vaak een loodje)
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Agapornissen gedijen goed als ze vers fruit krijgen, zoals peren, bananen, druiven, aardbeien, frambozen, appels, sinaasappels, mandarijnen, kiwi, vijgen, meloen, kersen (zonder pit) en rozenbottels. Je kunt agapornissen ook gedroogd fruit voeren, zolang het geen sulfiet bevat.
De dwergpapegaaien zijn overdag actief en slapen 's nachts in nesten en holen. De vogels maken verschillende geluiden om met elkaar te communiceren, gaande van zacht fluiten tot kwetteren en krijsen.
Agapornissen zijn vrij agressieve vogels tegen tere en kleinere vogelsoorten en kunnen daarom beter alleen bij parkietensoorten geplaatst worden. U kunt de agapornis ook alleen houden mits de vogel voldoende aandacht krijgt. Als ze alleen gehouden worden kunt u ze wel beter tam maken.
Ook bestaat het gevaar dat in het begin vredelievende vogels door het gebrek aan plaats hysterisch worden. Ze bijten en jagen elkaar op in hun kooi, omdat ze anders niet genoeg beweging hebben.
Je kunt ze trainen om zindelijk te worden (Carois het soms!! ) maar dat kost ff tijd en hij is een logee zeg je. Dus dan maar voor lief nemen die poepjes op je schouder.
Fruit; Appel, Sinaasappel, Banaan, Druiven, Nectarines, Pruimen, Aardbeien, Allerlei soorten bessen, Mango, Mandarijn, Ananas, Dadels, Papija, Rozijen en Krenten. Voor al het bovengenoemde betekend jong geleerd is oud gedaan! Geen Advocado dit is Giftig en dodelijk !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
U heeft de meeste kans dat een agapornis gaat praten als hij alleen is. Hij neemt dan menselijke geluiden over. Agaporniden die samen gehouden worden spreken hun eigen taal.
Baby vogels worden vanaf 3,5- 4,5e week met de hand gevoed om tam gemaakt te worden. (vanaf 01-07-2014 is het wettelijk verboden om agaporniden met deze reden bij de ouders weg te halen.) Jonge vogels zijn het makkelijkst tam te maken tussen een leeftijd van 7 - 10 weken oud.
Als je een knuffelige vogel hebt die van menselijk contact houdt, zal het waarschijnlijk helemaal niet veel moeite kosten om je vogel zijn kop te laten zakken om je aan het krabben te krijgen. Sommige vogels, zoals papegaaien, grasparkieten en parkieten, zijn erom bekend om graag en veel met mensen om te gaan.
De meeste siervogels zijn in zekere mate tam te maken. De makkelijkste vogels zijn de kromsnavels, zoals valkparkietjes, agapornissen en forpussen. Maar ook zebravinkjes, die van nature groepsvogels zijn en niet gericht op mensen, maak je met veel geduld tam(mer).
In het wild leven papegaaien in zwermen en zijn dus gewend altijd met meerdere vogels bij elkaar te zijn. Het is voor een papegaai dus fijn als het grootste gedeelte van de dag iemand aanwezig is. Aanwezig zijn wil niet zeggen dat je continu aandacht hoeft te geven aan de papegaai.
Angst/stress
Stresssignalen: gapen / trillen, bibberen / uitschudden / hijgen / kop schudden / blozen / pinpointen / vleugels strekken / blazen.
Knarsen: Knarsen geeft tevredenheid en/of vermoeidheid aan. Ontspanning dus! Je hoort dit vaak vlak voor de papegaai in slaap valt. Ook wanneer ze even gezellig bij je zitten te soezen hoor je dit tevreden 'geknars'.
Pak dan de vogel aan de rugkant vast, zodat hij in je handpalm ligt. Doe dit kalm en snel, maar druk absoluut niet op zijn keel, maag, borst of zijn kopje. Ook is het belangrijk om hem rechtop te houden om zijn bloedcirculatie op pijl te houden.
De mannetjes en vrouwtjes van de meest gehouden agapornis soorten - roseicollis, personatus en fischeri - zijn niet aan de hand van uiterlijke kenmerken van elkaar te onderscheiden. Het geslacht van een agapornis kan alleen op basis van broedresultaten, endoscopie of dna onderzoek betrouwbaar vastgesteld worden.
Kleine vogel vastpakken
Een kleine vogel is vaak het gemakkelijkst met de blote hand te pakken. Benader de vogel rustig van achteren met je hand en grijp hem voorzichtig met je duim en wijsvinger vast. Je handpalm ligt op de rug van het dier waardoor je zijn vleugels in bedwang kan houden. Knijp niet te hard!
Water, schoon, vers en in ruime mate, is essentieel voor bijna elk proces van het lichaam van jouw papegaai. Aangezien het lichaam van je papegaai voor ongeveer 75% uit water bestaat, is het uiterst belangrijk. Een papegaai kan langer leven zonder voedsel dan zonder water.
Bijten doen vogels nadat ze al met hun lichaamstaal hebben aangegeven dat ze iets niet echt niet willen. Maar omdat jij dit niet ziet en doorgaat met hetgeen ze echt niet willen, geven ze uiteindelijk een bijt. Jouw vogel heeft van jou geleerd dat je hem dan met rust laat.