In principe kun je havervlokken en havermout ongekookt eten. Denk maar aan muesli, waarin havervlokken zitten. Je darmen kunnen het prima verteren.
Muesli eten we meestal met melk of yoghurt maar het is ook heel lekker en voedzaam om de helft yoghurt en de andere helft kwark te nemen. Yoghurt is een melkproduct en kwark is verse kaas. Beiden zijn verkrijgbaar zonder vet.
Maar je kunt het ook rechtstreeks uit het pak eten met bijvoorbeeld melk of yoghurt, op dezelfde manier als je cornflakes eet. Ook kun je ervoor kiezen om muesli te koken met melk of water, om er pap van te maken en het warm te eten.
In principe kan havermout zo gegeten worden. Net als andere (volkoren)granen, noten, groenten, zaden en peulvruchten, bevat het fytinezuur. Fytinezuur is een vorm waarin planten fosfor opslaan.
Zijn ontbijtgranen gezond? Ontbijtgranen, zoals havermout en muesli van volkoren granen (eventueel met ongezouten noten en ongesuikerd gedroogd fruit), passen in een gezond voedingspatroon. Ze leveren net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen.
Het wordt vaak gemaakt van een mengsel van zaden, haver/maïs/tarwevlokken en noten. Doordat muesli niet of heel kort gebakken is, blijven de voedingsstoffen ook beter bewaard. Kortom, muesli is dus gezonder dan cruesli.
Verstoppingen. Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen.... Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken, doordat de ongekookte havermout vocht aantrekt en een grote brok vormt.
Kun je beter havermout eten dan brood? Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout.
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
De Cruesli is lekker grof en er zitten aardig wat noten en enorme krenten en rozijnen in. Ik krijg er absoluut trek in kijkend naar mijn bakje! Ik eet cruesli altijd het liefst met melk, maar je kunt het natuurlijk ook met gewone yoghurt of met vruchtenyoghurt eten.
In elk geval passen zowel een (basis) muesli als havermout met magere of halfvolle zuivel in een gezond voedingspatroon. In de winkel worden ook soorten muesli en havermoutpap verkocht die niet in de Schijf van Vijf staan, omdat ze te veel suiker, zout en/of verzadigd vet bevatten.
Als je een kop gekookte muesli wil moet je dus een halve kop water plus een halve kop melk koken en vervolgens een halve kop ongekookte muesli daaraan toevoegen. Doe het vuur lager, doe een deksel op de pot en kook de muesli 10-15 minuten lang, waarbij je af en toe roert, totdat het de juiste consistentie heeft.
Krokante muesli is helaas niet zo gezond. Er zitten heel veel suikers in, en veel minder vezels en eiwitten dan in bijvoorbeeld havermout. Het bevat per 100 gram ook ongeveer 100 kcal meer dan de andere opties die we hier bespreken.
Let je op je figuur, kies dan voor een muesli variant met zo min mogelijk calorieën. Richtlijn onder de 400 calorieën per 100 g. Houd per portie de hoeveelheid van 3 eetlepels aan, dit is ongeveer 30 – 45 g. Bedenkt natuurlijk wel, hoe groter de bolling op je eetlepel, des te meer calorieën je binnenkrijgt.
Als je dit wil vervangen voor yoghurt met muesli heb je ongeveer 250 ml halfvolle melk of yoghurt nodig met 6 eetlepels muesli/cruesli. Een portie havermout met melk is vaak te weinig om dit allemaal mee te vervangen. Wil je dit wel doen dan kan je dit aanvullen met bijvoorbeeld fruit en/of suiker erin.
Havermout bevat veel vezels ofwel voedingsvezels. Vezelrijk voedsel is essentieel voor een goede stofwisseling en darmwerking (stoelgang). Vezels vormen namelijk een smeermiddel in de darmen waardoor de vertering van voedsel veel beter verloopt.
Havermout kunt u zowel warm als koud eten.
Breng 200 ml melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerende 4 á 5 eetlepels havermout (ca. 50 gram) toe. Draai het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.
70 gram havermout
Uit onderzoek is gebleken dat 70 gram hierbij het magische getal is. Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten. Dat bleek uit een grote meta-analyse van de universiteit van Harvard.
Er zijn leveringsproblemen. Men verwacht dat rond half januari de havermout weer in de schappen ligt.
Cruesli en muesli kunnen je helpen om af te vallen, want ze geven je een verzadigd en vol gevoel. Daardoor zul je minder snel naar andere snacks en tussendoortjes grijpen. Eet ze echter met mate, want er zitten veel suikers en vetten in cruesli en muesli.
Waarom je beter geen brood of yoghurt kan nemen
Brood of een schaaltje yoghurt met muesli/cornflakes (wat vaak bewerkte suikers zijn) bevatten erg veel koolhydraten. Daarnaast zijn deze koolhydraten ook nog eens snelle suikers. Bij de muesli is dit echter afhankelijk van welke muesli je neemt.