Behalve
Saturnus is de op één na grootste planeet van ons zonnestelsel. Saturnus staat bekend om zijn ringen rond de evenaar, die bestaan uit ijs- en rotsdeeltjes. De diameter van deze deeltjes kan variëren van een enkele centimeter tot een meter. Zie figuur 1.
De ringen van de planeet Saturnus zijn het grootst. Vroeger, in de tijd van de eerste telescoop, dachten astronomen dat om Saturnus drie ringen cirkelden. Maar het bleek een heel stelsel te zijn van allemaal hele kleine, afzonderlijke ringen met smalle, lege ruimtes ertussen!
Jupiter zou, als grotere planeet, een nóg imposanter ringenstelsel kunnen hebben. Helaas gooiden Jupiters vier grootste manen roet in het eten. Daarom gaat de reuzenplaneet zo goed als ringloos door het leven.
Door deze ontdekking komt het totaal aantal manen op 82. Daarmee is Saturnus de nieuwe manen-koning. De planeet 'verslaat' Jupiter, die heeft 72 getelde manen.
Pluto werd in 1930 ontdekt en door Amerikaanse astronomen gepresenteerd als de negende planeet in het zonnestelsel.
De ringen bestaan uit brokken ijs en steen, die zich rond Saturnus hebben verzameld. De meeste planeten hebben een maan. Onze aarde heeft er één, maar Saturnus heeft er wel 65 en er Zijn er waarschijnlijk nog meer die we nog niet hebben ontdekt.
Venus heeft geen manen of ringen. Venus heeft de langste dag van elke planeet in het zonnestelsel — het duurt ongeveer 243 aardse dagen.
Elk van de zeven grote ringen van Saturnus heeft zijn eigen letter. Hoe eerder ontdekt, hoe lager de letter. De ruimtes tussen de ringen zijn vernoemd naar bekende astronomen. Rondom de planeet cirkelen ook nog eens ruim tachtig manen, waaronder Mimas, Enceladus, Tethys en Dione.
Niet Jupiter, maar Saturnus is de planeet met de meeste manen in het zonnestelsel. Amerikaanse wetenschappers hebben twintig nieuwe manen ontdekt rond de planeet, waarmee het totale aantal manen rond Saturnus op 82 komt.
De dampkring, of atmosfeer, is een dunne deken van lucht om de aarde. De dampkring is opgebouwd uit vier lagen: troposfeer, stratosfeer, mesosfeer en de ionosfeer. De dampkring houdt onze planeet op een comfortabele temperatuur (ongeveer 15 graden).
Een planetaire ring is een ring die rond een planeet draait, bestaande uit steen- en ijsdeeltjes met een diameter uiteenlopend van minder dan een millimeter tot enkele meters.
De vier grootste planeten - Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus, hebben ook ringen. Die bestaan uit brokken ijs en steen, sommige zo groot als een berg maar andere niet veel meer dan een gaswolk. De ringen zijn misschien overblijfselen van een uit elkaar gevallen maan of afgebroken stukken van manen in de buurt.
Uranus is de koudste planeet in het zonnestelsel, met een minimumtemperatuur van -224°C (-371°F). Uranus is de enige planeet waarvan de evenaar bijna haaks op zijn baan staat, waardoor het lijkt dat hij op zijn zijkant lijkt te draaien op zijn orbitale baan.
Voor zover bekend heeft Mercurius geen ringen. Voor zover bekend hebben alleen de 4 reuzenplaneten van ons zonnestelsel ringen. Die van Saturnus zijn veruit de schitterendste, en zelfs met een simpele verrekijker zichtbaar.
Neptunus heeft ten minste vijf donkere, smalle ringen. Die zijn genoemd naar Galle, Le Verrier, Adams en andere mensen die hebben meegewerkt aan de ontdekking van de planeet. Dertien manen van Neptunus zijn bekend.
Aan de evenaar wordt Uranus omgeven door een verzameling smalle ringen die in 1977 zijn ontdekt. In totaal heeft Uranus 15 ringen. Van de grote ringen is de Epsilon-ring het breedst (96 km). De meeste andere ringen zijn amper 10 km breed.
Neptunus is vanaf de zon geteld de 8e planeet.
De acht planeten die we in ons zonnestelsel kennen, zijn Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus.
Het oppervlak van de dwergplaneet heeft dus wel wat overeenkomsten met dat van de aarde. Toch is het volgens NASA onwaarschijnlijk dat er leven mogelijk is op Pluto.
Over 'Is er leven op Pluto?' kan Vincent Icke kort wezen: dat is er niet. "Laat ik het zo zeggen, de mogelijkheid dat er leven is op Pluto is verwaarloosbaar", aldus de astrofysicus.
Pluto is de trouwe viervoeter van Mickey Mouse. En trouw is hij, want de vrolijke nieuwsgierige hond gaat al aardig wat jaartjes mee! Je zult het misschien niet geloven, maar Pluto is zijn carrière begonnen als gevangenishond! En wel in de korte tekenfilm The Chain Gang uit 1930.