Een kakkerlak is klein en heeft een plat lijf, waardoor hij zich overal gemakkelijk een weg doorheen baant en zich snel verspreidt naar andere ruimtes. Hij heeft 2 zwarte lengtestrepen op zijn borstschild en is 1 tot 1,5 cm lang excl. voelsprieten. Ze vliegen alleen bij zeer hoge temperaturen.
Sommige soorten dragen het eipakket zelfs met zich mee tot alle nimfjes uitkomen. De nimfjes zijn de larven: die zien eruit als kleine witte kakkerlakjes. Die vervellen meerdere keren voor ze volwassen worden.
Kakkerlakken kun je qua uiterlijk in het algemeen herkennen aan de volgende punten: Afgeplat lichaam. 6 Poten. Twee paar vleugels, voorste paar membraanachtig.
Als je één kakkerlak ziet, betekent dat helaas dat er waarschijnlijk meer zijn. Veel meer. Kakkerlakken verstoppen zich in scheuren en spleten in de buurt van voedselbronnen, en ze leven in groepen.
Insecten die op kakkerlakken lijken, zijn kevers. Althans, sommige mensen zien dat zo. Er zijn daarnaast ook mensen die pissenbedden in huis aanzien voor kakkerlakken. Een kakkerlak herkennen is dus zo eenvoudig nog niet.
Overdag verschuilen kakkerlakken zich op warme donkere plekken, bij voorkeur achter de koelkast in de keuken.
Je maakt gewoon een sopje van zeep en water wat dun genoeg is om met een plantenspuit te verstuiven.Dit goedje spuit je over de kakkerlakken, vooral over het hoofd en de buik. Een aantal druppels kunnen de kakkerlak al doden.
Doe wat water in een bakje en voeg een beetje olie toe. Zet het op een plek neer waar je veel kakkerlakken tegenkomt. Het water trekt de kakkerlakken aan, waardoor ze in het bakje kruipen. De olie zorgt ervoor dat de luchtwegen verstopt raken, waardoor de kakkerlakken verdrinken.
Over het algemeen komen kakkerlakken je huis binnen omdat ze op zoek zijn naar fijne schuilplaatsen die, als het even kan, ook nog in de buurt liggen van plekken waar wat te eten valt. Het gebeurt ook wel eens dat kakkerlakken met mensen meereizen uit verre, exotische oorden, in de koffer.
Vijanden van de kakkerlak
Naast de muis heeft de kakkerlak ook andere insectenetende dieren als vijand zoals spinnen en vogels. De grootste vijand is logischerwijs de mens.
Maar dan ook echt snel. Kakkerlakken zijn de prooi voor veel roofdieren, dus snelheid is hun enige verdedigingsmechanisme. Deze kruipende insecten kunnen snelheden behalen van 1,5 meter per seconde. Om dit in perspectief te plaatsen; het menselijke equivalent is ruim 300 kilometer per uur!
Plaats een vochtige dweil
Kakkerlakken houden van vocht, dus de kans is aanwezig dat ze 's nachts in de dweil kruipen. De volgende morgen veeg je de beestjes op: met dweil en al. Trap ze vervolgens dood en verpak de lijkjes in plastic zakjes. Werp die zo snel mogelijk weg!
Duitse kakkerlakken zijn lichtbruin van kleur en hebben twee duidelijke zwarte lengtestrepen op het borstschild, lange antennen en grote vleugels. Ze zijn 12 tot 16 mm lang. Jonge kakkerlakken zijn 2 tot 12 mm lang en hebben nog geen vleugels.
Levenscyclus en broedplaatsen van kakkerlakken
Afhankelijk van de soort, liggen er 10 tot 30 eitjes in een pakket. Na ongeveer 4 weken wordt het ei-pakket afgezet. Hoe snel de eitjes zich van nimf tot kakkerlak ontwikkelen, hangt af van de temperatuur en het voedselaanbod. Gemiddeld is dit tussen de 4 en 8 weken.
Kakkerlakken houden niet van licht en laten zich overdag meestal niet zien.
Net als wij drinkt de kakkerlak graag bier. De combinatie van hop en suiker lokt hen naar het gele goedje. Let dus goed op als je thuis een knappe bierkelder aanlegt, dat je zeker alle gaten en kieren goed dichtmaakt.
Kakkerlakken kiezen donkere, warme, vochtige en goed verstopte plekken uit om hun eipakketjes te leggen. Ze zoeken naar kieren of spleten en openingen die moeilijk bereikbaar zijn voor een mens. Kakkerlakken moeten veel water drinken en kiezen dus graag een plekje uit in de buurt van waterleidingen of riolering.
Kakkerlakken zijn snel en lopen zelfs over plafonds en gladde muren.
Sporen van uitwerpselen
Ze lijken op restjes gemalen koffie en zijn ongeveer 1 millimeter lang. Op muren en op andere verticale oppervlakken zien de uitwerpselen er langwerpig uit omdat ze uitgelopen zijn. De uitwerpselen zijn vooral te vinden in de nabijheid van de plaatsen waar kakkerlakken zich schuilhouden.
Door de wc spoelen is ok, ondanks dat het geen garantie is dat ze niet terugkomen, is het beter dan doodtrappen! Als je namelijk een kakkerlak dood trapt laat die alle eitjes los en zo kan je dus een plaag veroorzaken.
Ze zijn zelf niet giftig, maar kunnen drager zijn van schimmels en bacteriën. Kakkerlakken zijn dol op rondzwervend voedsel. Het doodtrappen van de insecten kan gevolgen hebben, want dan komen er eitjes vrij die een week later uitkomen. Het beste kunnen schoenen dan ook worden ontsmet met een scheutje chloor.
Ze zeggen wel eens dat je een kakkerlak niet mag doodtrappen want dat ze zich dan meteen vermenigvuldigen, maar dat is een fabeltje. Ze zullen wel hun eitjes achterlaten als je hun restanten niet voldoende opruimt, dus let goed op, ook op je schoenzool! De eitjes kunnen namelijk later uitkomen.
Kakkerlakken bewegen zich voort met hun krachtige poten. Hiermee kunnen de kakkerlakken zeer goed sprinten en zelfs springen. Kenmerkend aan de Duitse kakkerlak zijn de donkere strepen op het halsschild en lange antennes die veel in beweging zijn.
Waarschijnlijk heb je weleens gehoord dat je een kakkerlak nooit mag doodtrappen. Bij het doodtrappen van kakkerlakken zou er namelijk een geur vrijkomen die andere kakkerlakken aantrekt. Daarnaast zouden bij het doodtrappen een heleboel eitjes vrijkomen, welke enkele maanden later uitkomen. Dit is een fabel!