Door wetenschappelijk onderzoeken weten we nu dat het veilig is om te bewegen en te sporten tijdens en na de kankerbehandeling. Regelmatig bewegen zorgt er tijdens de behandeling voor dat u uw conditie en spierkracht zoveel mogelijk behoudt en zorgt er na de behandeling voor dat u deze weer opbouwt.
Voordelen van bewegen bij kanker
Bewegen tijdens en na de behandeling heeft veel voordelen: Het helpt bij vermoeidheid, angst en depressie. Het helpt om uithoudingsvermogen en spierkracht te behouden tijdens de behandeling. Het helpt om uithoudingsvermogen en spierkracht weer op te bouwen na de behandeling.
Invloed op spieren en zenuwen
Onder invloed van chemotherapie komen ook spier- en gewrichtspijnen voor. De symptomen kunnen toenemen in de loop van uw behandeling; soms verschijnen ze pas nadat u enkele cycli van chemotherapie gehad hebt.
Het zal dan zeker een aantal maanden tot jaren duren voordat je weer op het oude niveau kunt functioneren. Je lichaamscellen hebben tijd nodig om zich te herstellen. Blijf de eerste maanden na chemotherapie alert op infecties en neem zo nodig contact op met je arts.
Gevolgen op lange termijn
Onvruchtbaarheid. Hartfalen. Geheugen- en concentratiestoornissen (chemobrein) Neuropathie aan handen en voeten.
Je gedrag kan veranderen door chemo. Je kunt prikkelbaarder worden. Of je trekt je meer terug of wordt duidelijk emotioneler: je gaat bijvoorbeeld snel huilen. Het is mogelijk dat je je moeilijker kunt concentreren.
Ook dat kan het lichaam meestal zelf herstellen. Maar helaas is dat niet altijd zo. De genen die de deling, groei en ontwikkeling van een cel regelen, kunnen fouten gaan vertonen. Als er meerdere fouten optreden in dezelfde cel, blijft die cel zich ongecontroleerd delen.
De vermoeidheid komt door alle veranderingen die de kanker in uw lichaam geeft. bijwerkingen van behandelingen, angsten, vragen over het leven of de dood die u misschien bezighouden, bloedarmoede, pijn of minder eetlust.
Na een behandeling met cytostatica kan de huid gevoeliger zijn voor zonlicht. Dit kan onder andere leiden tot ongewenste verkleuringen van de huid. Daarom adviseren wij u direct zonlicht zoveel mogelijk te vermijden en een goede beschermingsfactor te gebruiken. Bedek uw hoofd in de zon wanneer u tijdelijk kaal bent.
Eet of drink geen grapefruit(sap) of kruisingen hiervan als je chemotherapie krijgt. Vraag bij andere medicatie altijd na of je grapefruit(sap) en kruisingen hiervan mag eten en drinken. Voor, tijdens en na chemotherapie mag je gewoon (sap van) sinaasappels, mandarijnen en citroenen eten en drinken.
Bij een verminderd aantal witte bloedcellen in uw bloed, bent u vatbaarder voor infecties. Dit geldt vooral 7 tot 14 dagen na uw chemokuur. Om een infectie te voorkomen is het verstandig om zieke mensen niet op te zoeken, afstand te houden bij verkoudheid en uw handen regelmatig te wassen.
Deze tweede chemo is harder binnen gekomen dan de eerste. Ik voelde op de eerste dag de chemo daadwerkelijk met een hoog tempo door mijn lichaam razen. De tweede dag was dat minder en ben ik in de ochtend zelfs nog naar de markt geweest, 's-middags een uurtje geslapen, daarna nog veel op geweest.
Bewegen verkleint je kans op kanker
Ongeveer 2% van de kankersterfte en ongeveer 2% van de nieuwe kankergevallen is te wijten aan onvoldoende beweging. Voldoende beweging kan het risico op kanker zowel indirect (het effect op een gezond gewicht) als direct verkleinen.
Sarcomen of ook wel wekedelentumoren genoemd, zijn kwaadaardige tumoren in de weke delen van het lichaam. Deze kankervormen kunnen bijvoorbeeld voorkomen in spieren, zenuwen, vet, bloedvaten, kraakbeen, bot en het weefsel tussen organen.
Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens elke dag 1 uur aan matig intensieve inspanning. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. Doe minstens driemaal per week spierversterkende en botversterkende activiteiten.
De precieze doodsoorzaak is tot op heden onbekend, maar het wordt over het algemeen aangenomen dat een mens net zo goed kan sterven aan een slaaptekort als een rat.
Jazeker, zonder enige twijfel. Is genezing mogelijk voor álle kankers? Hier luidt het antwoord veeleer "ja, maar…" Alles hangt af van het soort tumor, van zijn stadium bij zijn ontdekking, en van de individuele reactie op de behandelingen. Genezing wordt echter almaar frequenter een feit.
Uitzaaiingen die mogelijk kunnen genezen zijn: uitzaaiingen in de lever, of. 1 of een paar uitzaaiingen in de longen, of. uitzaaiingen in het buikvlies en de buikholte.
T1-T4 beschrijft de grootte tumor en de mate van verspreiding naar omringende weefsels. Hoe groter het getal na de T, hoe groter de tumor is.
Van sommige soorten HPV kun je kanker krijgen. Vooral baarmoederhalskanker, maar ook anuskanker of keelkanker. Er zijn een HPV-soorten waar je genitale wratten van kunt krijgen.
Hoe weet je of chemotherapie aanslaat? Aan je lichaam kun je niet merken of chemotherapie aanslaat. Hoeveel last je hebt van de bijwerkingen zegt niets over het resultaat van de behandeling.
Tijdens de behandeling met chemotherapie mag je gewoon zoenen, vrijen of gemeenschap hebben. Je partner of sekspartner wordt daar niet ziek van. Ook tongzoenen is niet schadelijk. Wel is het verstandig om tijdens de chemokuur en in de week daarna bij het vrijen een condoom te gebruiken.