Gedroogde kruiden - zoals oregano, tijm en basilicum - kunnen over datum gaan. Op deze potjes staat dan ook een uiterste houdbaarheidsdatum. Voor geopende kruiden geldt over het algemeen dat ze ongeveer zes maanden goed blijven in een keukenkastje.
Hoe u uw basilicum ook bewaart, het zal niet eeuwig meegaan. Hier zijn een paar tekenen dat uw basilicum bedorven is en weggegooid moet worden: De bladeren zijn verwelkt of verkleurd.Er groeit schimmel op de bladeren .
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
Losse blaadjes kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bewaren. De blaadjes niet fijnhakken, maar liever scheuren of knippen. Dit komt de smaak ten goede.
Gewone basilicum is eenjarig. Dit zijn de meeste soorten, maar er zijn ook meerjarige basilicumsoorten. Zelf basilicum kweken is ontzettend makkelijk, zo lang je regelmatig water geeft. Veel heeft basilicum niet nodig.
Als ze goed worden onderhouden, gaan basilicumplanten meestal ongeveer een jaar mee binnenshuis, maar soms kunnen ze wel vier jaar oud worden. Basilicumplanten binnenshuis kunnen worden gestart vanuit zaad, stengelstekken of kwekerijstarts.
Bepaalde soorten basilicum zijn winterharder en neigen meer naar een meerjarige levenscyclus, maar de culinaire basilicum die we in onze tuinen kweken en in de supermarkt kopen, zijn tere eenjarigen. Zodra de temperatuur daalt, doen de bladeren dat ook en sterven de wortels af.
Wikkel een papieren handdoek om de basilicum en doe het in een luchtdichte container of een plastic ziplockzak. Bewaar het in de groentelade naast andere slasoorten. Basilicum zou ongeveer twee weken houdbaar moeten zijn als het in een luchtdichte container in de koelkast wordt bewaard .
Basilicum kun je het beste scheuren in plaats van snijden, om bruine randjes te voorkomen. Gooi de steeltjes niet weg, maar hak ze fijn en laat ze mee fruiten bij de ui en knoflook bij het maken van een lekkere tomatensaus. Van basilicum kan je natuurlijk heerlijke pesto maken of een echte klassieker: salade caprese.
Sommige kruiden, zoals basilicum, kun je inmaken met zout. Bedek hiervoor de bodem van een afsluitbare pot met basilicum en strooi daar een laagje zout over. Stapel zo door tot de pot vol zit. Besprenkel elke laag met olijfolie.
Op de meeste kruiden- en specerijenverpakkingen staat geen houdbaarheidsdatum vermeld. Toch kunt u gedroogde kruiden beter niet langer dan 1 jaar bewaren. De kruiden blijven echter alleen zo lang goed wanneer u ze op een droge, donkere plek bewaart.
McCormick Culinary® Unseasoned Meat Tenderizer heeft een houdbaarheid van 720 dagen wanneer het goed afgesloten wordt bewaard op een koele, droge plaats ter bescherming tegen smaakverlies en vocht. Vermijd blootstelling aan hitte, vochtigheid, direct zonlicht en TL-licht om smaak en kleur te behouden.
Bewaar gedroogde laurier in een afgesloten potje op een droge plek. Gedroogde laurier is jarenlang houdbaar. Verse laurierblaadjes kun je in een plastic zakje in de koelkast wel tot een week goed houden. Heb je verse blaadjes over, droog ze dan op een bakplaat boven de verwarming.
Bovendien moeten mensen die bloeddrukverlagende medicijnen of diabetesmedicijnen gebruiken voorzichtig zijn met basilicumsupplementen, omdat ze de bloeddruk en bloedsuikerspiegel kunnen verlagen. Uw arts moet mogelijk uw medicijndosis verlagen ( 18 , 34). Vermijd heilige basilicum als u zwanger bent of zwanger probeert te worden .
A: Specerijen en gedroogde kruiden bederven niet, maar ze verliezen uiteindelijk wel wat van hun smaak .
Uit epidemiologische en traceergegevens bleek dat de biologische basilicum van het merk Infinite Herbs mogelijk besmet was met Salmonella en mensen ziek maakte .
Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Pluk je alleen de blaadjes, dan houd je al snel alleen een heleboel kale stengels over. Daarnaast hebben de steeltjes ook gewoon een heerlijke smaak. De stengels van de basilicum zijn heel goed fijn te malen in de blender voor je pesto, of bak ze even op samen met knoflook om te verwerken in een smaakvolle saus.
Bij basilicumplantjes uit de supermarkt zijn er meestal heel veel verschillende plantjes in 1 pot bij elkaar geplaatst. Elk van die plantjes heeft veel water en vooral voedingsstoffen nodig. Door de enorme concurrentie en doordat ze zelf nog maar weinig wortels hebben, gaat dat mis en kwijnen ze al snel weg.
Snijd de basilicum gewoon bij en doe het in een pot gevuld met een paar centimeter water.Zet het op je aanrecht bij kamertemperatuur, uit de buurt van zonlicht en ververs het water elke paar dagen .
De oorzaak is vaak de overmatig water geven van de basilicumplant. De plant vertoont een verwelking, ook al is de grond vochtig. De stengels wordt donker en beginnen te rotten. In principe krijgt basilicum maar zoveel water dat de grond gelijkmatig vochtig is, maar zeker niet nat.
Als je verse kruiden goed verzorgt, kunnen ze twee tot drie weken meegaan. Om vocht te reguleren en optimaal gebruik te maken van deze tips, kun je overwegen om je kruiden in kleinere porties te verdelen en ze apart te bewaren.
Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:
Basilicum bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), een belangrijke vitamine voor onder andere je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid. Ook de vitamines C en K zijn volop in de basilicum te vinden.
Basilicum is een half-winterharde eenjarige, dus er zijn elk jaar nieuwe planten nodig. In de herfst, wanneer de temperaturen beginnen te dalen, kunt u echter een paar planten weer naar binnen halen om een verse voorraad bladeren te hebben voor de winter .
Meerjarige basilicum: Zoals de naam al doet vermoeden, kan deze basilicum in feite meerdere seizoenen lang worden gekweekt, in tegenstelling tot veel andere soorten. Een aangename, milde basilicumsmaak, meerjarige basilicum kan vers of gedroogd worden gebruikt.