Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume en stevigheid. Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous.
Bron van vezels. Couscous is een bron van vezels, maar om de niveaus te optimaliseren, is het de moeite waard om te zoeken naar volkoren couscous, dat is gemaakt van de hele korrel. Vezels ondersteunen de spijsvertering en verlichten constipatie, en onderzoek suggereert dat het kan helpen de niveaus van nuttige bacteriën in de darmen te verbeteren .
Couscous nét iets gezonder
Al met al zijn de verschillen eigenlijk zo klein, dat het verwaarloosbaar is. Toch kun je zeggen dat couscous nét iets gezonder is dan rijst, omdat het iets lager is in calorieën en koolhydraten, maar wel meer eiwitten en vezels bevat.
Couscous bevat vooral koolhydraten. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Verder bevat couscous vezels, B- vitamines en mineralen zoals magnesium en zink. Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram) past in een gezond voedingspatroon.
Couscous bevat sowieso meer dan dubbel zo veel energie als aardappelen (150 kcal per 100 g). Bovendien bevatten aardappelen meer mineralen. En ook vitamine C, iets dat helemaal niet voorkomt in couscous. Dus: geniet van je couscous, maar laat er niet elke dag je aardappel voor.
Hoewel couscous een kleine hoeveelheid kalium levert , zijn fruit en plantaardige voedingsmiddelen, zoals avocado, bananen of aardappelen, veel betere bronnen van kalium. Couscous bevat veel koolhydraten en is mogelijk niet de beste keuze voor mensen met bloedsuikerproblemen, coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid.
Couscous bevat mager eiwit, wat spierherstel en groei bevordert. Het is rijk aan selenium, een krachtig antioxidant dat de gezondheid van de schildklier ondersteunt en het immuunsysteem versterkt. Daarnaast heeft couscous een lage vetinhoud, wat het geschikt maakt voor een caloriearm dieet.
Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous. Gebruik geen diarreeremmers bij plotseling optredende diarree.
In het Nova-voedselclassificatiesysteem, bedacht door Monteiro, is categorie één " onbewerkt of minimaal bewerkt voedsel ". Dit omvat vers, bevroren en gedroogd fruit en groenten; melk en gewone yoghurt; vers vlees en vis; granen en peulvruchten; schimmels; eieren; meel; noten en zaden; kruiden en specerijen; pasta en couscous.
Is parelcouscous gezond? Jazeker!Met één portie krijg je al heel wat belangrijke voedingsstoffen binnen. Er zitten bijvoorbeeld minder vetten, meer koolhydraten en meer natuurlijke eiwitten in dan in zilvervliesrijst, maar wel weer minder vezels dan in quinoa.
Hoewel couscous en witte rijst bijna evenveel calorieën per 100 gram bevatten, bevat couscous meer eiwitten en hogere hoeveelheden vitaminen en mineralen, dus kan het als een gezondere optie worden beschouwd in die afdelingen . Beide granen kunnen gewichtsverlies ondersteunen wanneer ze worden opgenomen in een uitgebalanceerd, gezond dieet.
Volkoren is de gezondste keuze. Het advies is daarom om witte graanproducten zoals witbrood, witte pasta en witte rijst zoveel mogelijk te vervangen door volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. En om dagelijks tenminste 90 gram van deze producten te eten.
De gezondste keuze
Dan is couscous niet de beste keuze, aangezien deze graansoort erg calorierijk is en gluten bevat. Bij een glutenvrij dieet kun je het beste voor quinoa kiezen. Dit is de enige glutenvrije graansoort. Wel bevat quinoa meer calorieën en vetten dan bulgur.
Risico's en bijwerkingen
Couscous kan ook ongewenste pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken en moet met voorzichtigheid worden gegeten door mensen met diabetessymptomen. U kunt allergisch zijn voor elk voedsel, inclusief couscous.
Vermijd: Granen zoals tarwe, gerst en rogge. Vermijd ingrediënten zoals bulgur, couscous, durum en griesmeel . En vermijd granen, brood en pasta's gemaakt van deze granen. Vermijd kikkererwten-, linzen- en erwtenmeel.
Als u de diagnose auto-immuunziekte of schildklierziekte heeft gekregen of denkt dat u een lekkende darm hebt, moet u deze ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen vermijden: Granen en pseudogranen zijn onder andere tarwe, gerst, rogge, quinoa, boekweit, chiazaad en meer. Peulvruchten zoals linzen, pinda's, kikkererwten en sojabonen.
De vezels in volkoren couscous dragen bij aan een langer verzadigd gevoel, wat kan helpen als je wilt afvallen.
Couscous is een eenvoudige manier om meer eiwitten in uw dieet te verwerken. Hoewel het geen complete bron van eiwitten is (één die alle essentiële aminozuren bevat), bevat slechts één portie Traditional Pearl Couscous 8 gram eiwitten.
In plaats van sauzen of kant-en-klaarmaaltijden te kopen, kook je je favorieten thuis in grotere hoeveelheden en vries je de rest in porties in om een andere dag te gebruiken . Eet 's ochtends pap met fruit en noten in plaats van suikerhoudende ontbijtgranen met weinig vezels. Eet vers, gebakken of gestoofd fruit in plaats van in de winkel gekochte fruittaarten of cakes.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Couscous is een rijke bron van eiwitten en heeft een relatief hoog vezelgehalte. Het biedt een voedingsboost die een positieve invloed kan hebben op uw algehele welzijn. Bovendien is het een welkom alternatief voor het eten van pasta elke dag van de week .
Een vernauwing in de darm (stenose) kan ervoor zorgen dat voedselresten blijven steken. Vooral grote stukken onverteerd voedsel kunnen klachten geven. Om klachten te verminderen of te voorkomen, adviseren wij een dieet zonder grove vezels en harde stukjes.
Winnaar: De verschillen tussen couscous en zilvervliesrijst zijn klein. Wat wel opvalt is dat in couscous minder calorieën en koolhydraten zitten en juist meer eiwitten en vezels. Daarom dopen we couscous tot winnaar.
Parelcouscous heeft een rondere en dikkere vorm dan de normale couscous. Van origine wordt het veel gegeten in Jordanië, Israël, Libanon en Palestina. Net als couscous wordt het gemaakt van grof gemalen gries van durumtarwe.
Het kalium in couscous heeft belangrijke functies, zoals het reguleren van de bloeddruk en de hartslag . Kalium helpt bij het reguleren van de vochtbalans, een belangrijke factor bij het reguleren van de bloeddruk. Couscous bevat 3,6 g eiwit per 100 gram en bevat een vet-tot-calorieverhouding van 1%.