De peulvrucht soja is rijk aan tal van componenten die ons kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Hij bevat onverzadigde vetten en zit boordevol pectine, een soort voedingsvezel die de slechte cholesterol (LDL) verlaagt. Soja is ook rijk aan plantaardige eiwitten die de cardiovasculaire gezondheid verbeteren.
Naast fytinezuur zitten er in soja veel fyto-oestrogenen. Dit zijn plantaardige stoffen die op menselijke hormonen lijken, maar het niet zijn. En van deze stofjes wil je niet te veel binnenkrijgen want dit kan onder andere zorgen voor stemmingswisselingen, disbalansen in de hormoonhuishouding en onvruchtbaarheid.
De soja die we in Nederland gebruiken, komt vooral uit Zuid-Amerika. Daar zorgt de teelt voor allerlei problemen: er wordt bos voor gekapt, de bodem raakt uitgeput en het water wordt vervuild door bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De meeste soja wordt verwerkt in veevoer.
Volgens het Voedingscentrum passen sojaproducten zoals tofu, tempé en sojadrink in een gezond voedingspatroon. Het advies is om maximaal 2-3 porties sojaproducten per dag te eten of drinken. Vervang bijvoorbeeld een aantal keer per week rood vlees door een sojaproduct zoals tofu.
Bij sommige mensen kunnen sojaproducten een opgeblazen gevoel of darmklachten veroorzaken. Vaak ligt een onderliggend darmprobleem of een onevenwichtige darmflora aan de basis. Ongeveer driekwart van de soja wereldwijd wordt geproduceerd als veevoer.
toonde aan dat soja-oligosachariden (0,5 g/100 d dieet) de concentratie van korteketenvetzuren in het darmlumen verhoogden, de diversiteit van de darmmicrobiota vergrootten en de overvloed aan potentieel nuttige darmbacteriën, waaronder Bifidobacterium sp., Faecalibacterium prausnitzii, Fusobacterium prausnitzii, en ...
Soja verlaagt de insuline response en daarmee overgewicht
Door soja aan de dagelijkse voeding toe te voegen kunnen we de insuline response, die wordt veroorzaakt door de glucose in het bloed, verlagen. Het lichaam blijft hierdoor langer vetten verbranden waardoor overgewicht verminderd wordt.
Van alle zuivelvervangers is sojadrink wat betreft voedingswaarde de beste vervanger. Het lijkt op die van halfvolle melk wat betreft eiwit en energie. Calcium, vitamine B2 en B12 worden vaak toegevoegd en soms ook vitamine D.
Houd het bij 1 tot 2 porties hele sojaproducten (1 portie = 1 kop sojamelk, ½ kop gekookte sojabonen, ½ kop edamame, 1 ounce sojanoten of 2 ounce tofu). Vermijd sojasupplementen. De meeste experts raden af om sojasupplementen te nemen totdat er meer onderzoek is gedaan.
Gefermenteerde soja is gezonder voor de darmen, omdat het geen fytinezuur of inactief fytinezuur bevat. Het is daardoor ook licht verteerbaar.
In soja zitten isoflavonen, fyto-oestrogenen en andere antinutriënten. Deze stofjes zouden onder andere invloed hebben op (borst)kanker, een verstoorde hormoonhuishouding en borstgroei bij mannen. Een ander mogelijk probleem zou zijn dat soja genetisch gemodificeerd wordt en daarmee ook schadelijk is.
Volgens Australische studies namen proefpersonen veranderingen waar in de slijmproductie na het drinken van melk en sojadranken. Deze effecten waren echter niet specifiek voor koemelk, omdat de sojamelk met vergelijkbare sensorische kenmerken dezelfde veranderingen teweegbracht.
Soja isoflavonen kunnen helpen bij opvliegers en prikkelbare gevoelens.Dit kan een goede ondersteuning zijn voor vrouwen in de menopauze. Ze kunnen bijdragen aan het behoud van botmassa. Vooral bij vrouwen in de overgang en de jaren daarna.
Muisstudies hebben ons op het verkeerde been gezet wat betreft de relatie tussen kankerrisico en sojaconsumptie. Onderzoek toont aan dat hoge niveaus van oestrogeen het risico op borstkanker verhogen . Dus het isoflavonengehalte van soja maakte het onderwerp van veel speculatie dat een hoge inname van soja gelinkt zou kunnen worden aan een soortgelijk risico.
De symptomen van een primaire allergie voor soja kan zich uiten als: jeuk, huiduitslag, netelroos, angioedeem, maag- en darmklachten, ademhalingsmoeilijkheden, duizeligheid en zelfs anafylactische shock.
Soja yoghurt gezonder dan het origineel
In een bakje sojayoghurt zit niet alleen het meeste eiwit. Er zit ook weinig ongezond verzadigd vet in. En het bevat meestal geen suiker. Op dat laatste punt winnen ze het zelfs van het origineel.
Hoewel studies geen consistente effecten van sojamelk op lichaamsgewicht hebben aangetoond, bevat 1 kopje (240 ml) ongezoete sojamelk slechts 80 calorieën, wat het een uitstekende keuze met weinig calorieën maakt (6, 21). Naast dat het weinig calorieën bevat, is het ook een geweldige bron van eiwitten.
Verrijkte sojamelk, met toegevoegd calcium en vitamine B12, is daarom de meest voedzame optie.
De meeste plantaardige drinks zijn na opening zo'n 3 tot 4 dagen houdbaar. Door het product in de koelkast op een temperatuur van 3 graden te bewaren, kunt u de houdbaarheid met een aantal dagen verlengen. Dit komt doordat de bacteriën minder actief worden bij een temperatuur lager dan 7 graden.
Mogelijk. Hoewel het eten van sojaproducten uw low-density lipoprotein (LDL) cholesterol, bekend als de "slechte" cholesterol, enigszins kan verlagen, heeft de American Heart Association geconcludeerd dat soja alleen uw cholesterol niet genoeg verlaagt om een groot verschil te maken in uw gezondheid .
Havermelk heeft maar weinig voedingswaarde ten opzichte van sojamelk.Het kan wel het slechte cholesterol verlagen, maar doet dat minder goed dan soja. Al met al is mijn advies dus, op basis van de literatuur en de voedingswaarde, om als plantaardige melk sojamelk te gebruiken.
Griekse yoghurt bevat over het algemeen meer vet dan gewone yoghurt. En dat vet bestaat dan ook nog eens voor meer dan de helft uit verzadigd vet. Dat is dus niet persé gezond te noemen. Maar dat Griekse yoghurt niet bijdraagt aan een goede gezondheid is te kort door de bocht.
Een toenemend aantal literatuur suggereert dat soja-eiwitten en de isoflavonen ervan een gunstige rol kunnen spelen bij obesitas . Verschillende nutritionele interventiestudies bij dieren en mensen geven aan dat consumptie van soja-eiwitten het lichaamsgewicht en de vetmassa vermindert, naast het verlagen van plasmacholesterol en triglyceriden.
Verminderde calorie-inname: Door sojabonen in uw dieet op te nemen, kunt u minder voedzame, calorierijke voedingsmiddelen vervangen . Dit kan helpen uw totale calorie-inname te verminderen en gewichtsverlies te ondersteunen.
Sojamelk is een zeer goede bron van eiwitten. Wilt u het afslankende effect versterken, dan kunt u ervoor kiezen om het 30 minuten tot 1 uur na het sporten te drinken.