Oestersaus is van oorsprong Kantonees.Het is wat dikker van structuur en bruiner van kleur ten opzichte van vissaus. Deze saus wordt gemaakt op basis van gefermenteerde soja (hé daar is 'ie weer), oestersap en verdikkingsmiddel zoals bloem. De smaak is minder intens dan die van de vissaus, ofwel: minder 'vissig'.
Oestersaus: zoet, zout en hartig en ook heeft het iets weg van karamel. In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, smaakt het allesbehalve vissig – eerder aards – en is het minder zout dan sojasaus. Niet voor niks wordt deze donkere, stroperige saus gezien als de ultieme Kantonese smaakmaker.
Er zit 0 gram vet in 1 sauslepel (25 gram) oestersaus, waarvan 0 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Oestersaus is een stroperige, donkerbruine saus op basis van – je raadt het al – oesters. De oesters worden lange tijd in water gekookt, waardoor een heel geconcentreerde smaak ontstaat die nog wordt aangelengd met zout, suiker, en sojasaus. De smaak is heel rijk, de saus zit vol met umami maar heeft ook iets zoets.
Lee Kum Kee Premium Oestersaus is de beste oestersaus op de wereld*. Gebruik het als een universele saus om te kruiden en de umami smaak van vlees en groenten naar voren te halen. Gebruik het als een marinade, om roerbakgerechten te kruiden of als specerij.
Vissaus wordt veel gebruikt in (dip)sauzen, marinades en curry's. Het geeft gerechten een warme, volle en zilte smaak. Ook op Culy vind je recepten met vissaus. Bijvoorbeeld in een traditionele Thaise tom ka kai, een Vietnamese dipsaus, of in een Oosters vispakketje.
Je kunt oestersaus gebruiken om te wokken, marineren of braden. En je kunt gewokte of rauwe groente ook even dippen in een bakje oestersaus.
Hoisinsaus is gemaakt van een restant van de sojasaus fabricage.
Zoutzure saus bevat relatief weinig calorieen. 34 kcal per 100 gram.
In de koelkast kan je oestersaus erg lang bewaren. Hoisinsaus maakt men van gefermenteerde bonen, suiker, azijn, zout, chili, knoflook en sesamolie. Deze saus is bekend als barbecuesaus en heeft een warme zoete én zoute smaak. Gebruik hoisinsaus vooral als marinade.
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar? In een gesloten verpakking is de saus ontzettend lang houdbaar. Na openen kun je de saus het beste in de koelkast bewaren, vaak is deze dan alsnog meer dan een jaar houdbaar. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
Deze ketjap bevat enorm veel suiker, in allerlei vormen (suiker, melasse, gebrande suikerstroop). Ook bevat het veel zout en het conserveermiddel E202, waarover je reeds hebt kunnen lezen dat het irriterend werkt, het immuunsysteem kan verzwakken en mogelijk kankerverwekkend is.
Er zijn verschillende soorten ketjap verkrijgbaar. Welke soort je gebruikt in een gerecht, ligt deels aan het merk dat je koopt, maar vooral aan je eigen smaak. Sommige mensen vinden ketjap medja de allerlekkerste, terwijl anderen ketjap manis voor álles gebruiken.
Beschrijving. Teriyaki saus is een vaste waarde binnen de Japanse keuken. Samengesteld uit "Teri" wat glans betekent en "Yaki" wat grill betekent verwijst het naar een zoete en lichtjes zure saus die uw gerechten in een zachte smaak hult.
Teriyaki. Deze saus wordt vooral gebruikt wordt voor het grillen van bijvoorbeeld vlees, vis of groenten. Het is dus eigenlijk een marinade. De basis van teriyaki is sojasaus, mirin, sake en suiker.
Seasoning sauce van Maggi is gemaakte van sojasaus, azijn, suiker, zout, water en wat ingrediënten voornamelijk voor smaak, kleur, houdbaarheid. Het is een aangemaakte saus die veelvuldig wordt gebruikt in de Thaise -en Chinese keuken.
Net zoals Kikkoman Sojasaus bevat Kikkoman Sojasaus met minder zout de additieven suiker en zout (zij het wat minder). Daarnaast bevat deze saus echter ethylalcohol, dat beter bekend staat als ethanol.
Vegan oestersaus
Ook zijn er vegan versies van de saus, die worden gemaakt van gefermenteerde paddenstoelen, meestal oesterzwammen en shiitake. Omdat die goedkoper zijn dan oesters, is de saus dat ook. De saus is tegenwoordig gewoon te koop in de supermarkt en daarnaast natuurlijk bij de toko.
Sojasaus met palmsuiker is ketjap. Coconut Aminos is ingedikt kokosbloesemsap en lijkt qua smaak op ketjap alleen dan zonder de soja. Als je coconut aminos inkookt krijg je dezelfde substantie als ketjap. Je kunt het dus ingekookt gebruiken als alternatief voor ketjap.
Natuurlijke ingrediënten
Kikkoman sojasaus bestaat uit slechts vier geselecteerde ingrediënten: water, sojabonen, tarwe en keukenzout.
De beste vissaus
De beste werd Squid Brand (18 maanden rijping). Pijnlijk zout, maar meteen langdurige vissmaak.
Sojasaus, vissaus, misopasta, tamari, sriracha,… wat hebben deze producten gemeen? Juist ja, ze zijn gefermenteerd! En dat betekent dat je ze op kamertemperatuur kan bewaren, zelfs tot een jaar na opening.
Thaise vissaus of 'Nam Pla' is een saus die gemaakt wordt van 'vergiste vis'. In Thailand en Zuidoost Azië is vissaus een essentieel smaakmiddel en wordt gebruikt als ingrediënt voor gerechten maar ook voor het aroma. Het kan ook als basis dienen voor een dipsaus of voor een soep.