Het aanbrengen van isolatie in de kruipruimte is een investering waar al veel mensen tevreden over zijn. Een kruipruimte heeft een gemiddelde temperatuur van zo'n 12 graden Celsius.
Het koudste punt van de kruipruimte is de bodem. Deze heeft een temperatuur van ongeveer 10-12°C. Doordat wij de bodem van de kruipruimte bedekken met een laag bodemisolatie wordt deze koude bodem gescheiden van de warmere lucht erboven. Hierdoor blijft de kou op de bodem.
Vloerisolatie: meer comfort
Je krijgt een comfortabel en behaaglijk aanvoelend huis door vloerisolatie. Vloerisolatie brengt de temperatuur van de vloer voelbaar omhoog: tot wel 4°C en met vloerverwarming zelfs meer. Geen koude vloer meer. Geen last meer van optrekkend vocht uit de kruipruimte.
Door kruipruimte isolatie blijft de warmte beter in de woning hangen. Ongeveer 20% van de warmte die in een huis gestopt wordt, gaat verloren als de kruipruimte niet geïsoleerd is. Door de kruipruimte te isoleren krijgt optrekkend vocht vanuit de bodem geen kans.
Vloerisolatie bespaart minstens 15 procent op je stookkosten. Als je de kamervloer aan de onderkant isoleert, krijgt optrekkende kou geen kans. De geïsoleerde vloer houdt bovendien vocht tegen. Een goed geïsoleerd vloeroppervlak van 100 m² levert een energiebesparing op tot bijna € 350.
Het antwoord; ja, mits u hier rekening mee houdt bij de keuze van de manier waarop u uw kruipruimte laat isoleren. Er zijn namelijk verschillende manieren om dit te doen. Sommige bedrijven bieden aan de ruimte te isoleren met platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, schelpen, speciale korrels of glas- of steenwol.
Heb je een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan kun je het beste vanuit de kruipruimte isolatiemateriaal aanbrengen tegen de onderkant van de vloer. Bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol. Dit levert goede isolatie op.
Waarom zijn kruipruimtes niet meer nodig? Met de komst van betonnen vloeren verviel de functie van kruipruimte als 'ventilator' van de houten vloer. Het huidige Bouwbesluit stelt kruipruimteventilatie dan ook niet langer verplicht. Daar staat wel een eis aan de luchtdichtheid van de begane grondvloer tegenover.
Schelpen isolatie in kruipruimte
Van nature hebben schelpen een vochtwerende en isolerende functie. En omdat schelpen voor bijna honderd procent uit kalk bestaan, kunnen schelpen niet gaan rotten. Bovendien hebben schelpen in de kruipruimte een onbeperkte levensduur en werking.
Om bijvoorbeeld rioleringswerkzaamheden of isolatiewerkzaamheden uit te kunnen voeren, moet de kruipruimte minimaal circa 40 – 45 centimeter diep zijn. Wanneer u een te ondiepe of helemaal geen kruipruimte heeft, kunt u deze uit (laten) diepen door middel van bijvoorbeeld zuigtechniek.
Eén van de redenen waardoor je de vloer kouder aan kan voelen is een koude tocht. Er kan dan koude lucht van buitenaf het huis binnenkomen via kieren en naden in de vloer. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een oude houten vloer, waarbij openingen zijn ontstaan tussen de planken.
Met vloerisolatie bespaar je 10-15% op je gasrekening; dat is zo'n 5-7 m3 gas per m2. Vloerisolatie met vloerverwarming bespaart nog meer: 7-9 m3 gas per m2. Daarmee loopt de besparing op je gasrekening zelfs op tot 20%. De kosten van vloerisolatie heb je via de energierekening binnen 7 tot 10 jaar terugverdiend.
Met een infrarood thermometer meet je de temperatuur van een oppervlakte, zoals je vloer/pizzasteen. Zo weet je of je steen heet genoeg is om pizza's op te bakken. Ook kun je hem gebruiken om je deegtemperatuur te controleren.
Als jouw waterleidingen en kruipruimte niet geïsoleerd zijn, dan heb je een grote kans dat in de winter jouw waterleidingen zullen bevriezen. Bij nachtvorst zal de temperatuur in de kruipruimte door tocht en vocht snel afnemen. Als je dit probleem hebt, dan kun je natuurlijk altijd de loodgieter inschakelen.
Een verkeerde ventilatie kan zorgen voor koude luchtstromen in huis. Ook kieren en naden bij kozijnen of in buitenmuren kan voor tocht zorgen. Daarnaast kunt u kou voelen stralen van uw plafond, wanden en vloer. De warme lucht van uw radiators stijgt, botst tegen het plafond, koelt af en komt weer terug naar beneden.
Medewerkers mogen maximaal één uur aaneengesloten werken in kruipruimten die lager zijn dan 60 cm.Voor kruipruimten die hoger zijn geldt een maximale werkduur van anderhalf uur. Daarna is een verblijf van 15 minuten buiten de kruipruimte verplicht.
Optrekkend vocht vanuit de kruipruimte zorgt voor hoge luchtvochtigheid in de woning. Dit kan op termijn wel voor gezondheidsklachten zorgen. Denk aan hoesten, kortademigheid en je kunt last krijgen van je ogen. Dat is vooral het geval als het vocht voor schimmels zorgt.
Zand aanbrengen in de kruipruimte
Het aanbrengen van zand door zand blazen helpt om blootgelegde fundering toe te dekken en boven het grondwaterpeil uit te komen. Eventueel vervuilde grond wordt eerst weggezogen en afgevoerd. Nieuw zand wordt vervolgens in de kruipruimte geblazen.
Ook is bodemisolatie effectief tegen optrekkende kou of vocht uit de bodem van de kruipruimte, wat voor een comfortabelere woning zorgt. Vloerisolatie heeft een beter effect op de isolatiewaarde van uw vloer, de jaarlijkse besparing op uw energierekening en verhoogt het comfort ten opzichte van bodemisolatie.
Heb je een huis zonder kruipruimte, maar wil je toch de vloer isoleren? Dat kan!De mogelijkheden zijn beperkter dan wanneer je wel een kruipruimte hebt, maar mogelijkheden zijn er zeker. Bodemisolatie is zonder kruipruimte helaas niet mogelijk, maar vloerisolatie is in de meeste gevallen zeer goed te realiseren.
Vloerisolatie bij nieuwbouw
Dit is onder andere afhankelijk van de kruipruimte. De meeste nieuwbouwwoningen worden nog steeds gebouwd met een kruipruimte. Als deze minimaal 50 centimeter hoog is, kan er 'normale' vloerisolatie aangebracht worden.
Afhankelijk van de afmetingen van het te isoleren oppervlak en het aantal 'obstakels' in uw kruipruimte kan een isolatiespecialist zomaar één tot twee dagen bezig zijn met het aanbrengen van vloerisolatie.
Met spouwmuurisolatie verdwijnt er minder warmte door de muren van je woning naar buiten. Hierdoor bespaar je zo'n 15 tot 30% op je stookkosten. Met de huidige energietarieven loopt de jaarlijkse besparing al snel op tot € 1.000 of meer. De investering in spouwmuurisolatie is na enkele jaren dan ook al terugverdiend.