Belangrijke nationale feestdagen zijn: Nieuwjaarsdag (1 januari); Onafhankelijkheids- en kinderdag (23 april); Herdenkingsfeest Atatürk en Jeugd- en sportdag (19 mei); Dag van de Overwinning in de Turks-Griekse onafhankelijkheidsoorlog in 1922 (30 augustus); Dag van de Republiek, oprichting van de Republiek Turkije (29 ...
De dag van de Republiek is in Turkije de belangrijkste nationale feestdag. Op deze dag in 1923 werd de Republiek Turkije gesticht. Op deze dag wordt Atatürk herdacht. Om 9.05 is heel Turkije een minuut lang stil.
Bayram is eigenlijk gewoon Turks voor vakantie, maar eigenlijk was het dit keer omwille van het moslimse Offerfeest (Ja, die ene die dit jaar precies tegelijk met Dierendag viel).
Zoals gewoonlijk werd ook dit jaar de herdenkingstombe van Mustafa Kemal Atatürk, de eerste president van de Turkse republiek, bezocht door de Turkse staatsmacht, ministers en partijleiders. Dit jaar verliep dat anders dan gewoonlijk vanwege de coronapandemie: minder gasten, iedereen op afstand en met mondkapjes.
De Turkse bevolking bestaat uit ongeveer 98 procent moslims, waarvan 70 procent soennieten, 15 tot 25 procent alevieten en kleinere groepen sjiieten en yezidieten. De enige door de overheid erkende minderheden zijn de Grieks-orthodoxe en Armeense christenen en sefardische joden.
Turken zijn heel sociaal en gastvrij, het is daar heel normaal dat vrienden, familie en buren veel bij elkaar komen, zelfs spontane bezoekjes. Een van de Turkse gewoontes is dan ook dat ze hun bezoekers altijd koffie en thee aanbieden en ook uitnodigen om samen te eten. Sla je dit af dan is dit onbeleefd.
Het ontbijt of kahvalti bestaat uit verse tomaten, komkommer, zoute kaas (gepekeld), zwarte olijven, brood met jam en honing, zacht gekookt ei, pikante worst (sucuk) en gekruid rundvlees (pastirma). Versgebakken brood en thee zijn bijna altijd aanwezig.
Kurban Bayramınız mübarek olsun!عيد مبارك | Facebook.
Blijf in Turkije waakzaam voor het risico op terroristische aanslagen, vooral in de grote steden en op plaatsen waar veel mensen zijn. Houd er rekening mee dat Turkse autoriteiten zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen kunnen nemen.
Het Turkse woord voor hallo is merhaba. Voor het woord merhaba is er geen onderscheid tussen de jij-vorm en de beleefdheidsvorm.
“de Oranjes”. Het Ottomaanse Rijk was een multi- etnische samenleving en haar onderdanen werden genoemd naar hun etnische achtergrond. Een groot deel was Turks.
De migratie van Turken naar Nederland kwam in de tweede helft van de 20ste eeuw op gang. Eerst vanwege economische motieven, later door de politieke omstandigheden in Turkije. Naar Duits voorbeeld ging ook Nederland in de jaren '60 op zoek naar arbeidskrachten in Turkije.
Kebab is een van de meest populaire Turkse gerechten en wordt in heel Turkije gegeten. Het is een gerecht dat wordt gemaakt van gehakt, uien, paprika, tomaat, knoflook en een verscheidenheid aan kruiden. Kebab wordt geserveerd met brood of salade.
Turkije is vooral een citrus exporteur. Mandarijnen en citroenen zijn de belangrijkste producten, gevolgd door tomaten en sinaasappelen. Granaatappels de grootste groeier De Turkse productie van zowel verse groenten als die van vers fruit breidt zich gestaag uit.
Döner Kebab
Dit is waarschijnlijk de bekendste specialiteit in deze lijst met Turkse gerechten.
Afdingen is in Turkije zeker aan te raden. Probeer minstens 40% van de prijs af te krijgen, zet vooral niet te laag in! In restaurants en grote winkelcentra is afdingen minder gebruikelijk, houd hier rekening mee.
In de islam, de grootste religie in Turkije, is polygamie echter onder bepaalde voorwaarden toegestaan en kan een man met een maximum van vier vrouwen huwen.
Van de 910 duizend in Nederland geboren inwoners met twee in het buitenland geboren ouders, heeft veruit het grootste deel een Buiten-Europese herkomst. Een vijfde (189 duizend) heeft een Marokkaanse herkomst, een iets kleiner aantal (165 duizend) een Turkse.
Tegenwoordig leven enkele tienduizenden Nederlanders in Turkije, met name in de grote moderne steden en in de plaatsen aan de Turkse Rivièra.
Turken zijn mensen die een Turkse achtergrond hebben of die voorouders hebben die in Turkije geboren zijn en hun cultuur, moedertaal, etniciteit en/of religie met elkaar gezamenlijk hebben. In ruimere (etnische) zin vallen ook de andere Turkse volkeren uit Eurazië hieronder.