Hoe wordt cement hard? Het uitharden van cement gebeurd doordat het fijngemalen mengsel na het toevoegen van water een plastische massa vormt. Er ontstaat door de ingrediënten van cement tijdens dit proces een chemische reactie die tot verharding leid.
Het cement wordt hard als er water bijkomt. Aan het cement is in de cementfabriek iets toegevoegd dat er voor zorgt dat het niet meteen hard wordt maar pas een paar uur later. Tijdens het mengen in de betonmolen en in de betonauto's wordt het vloeibare beton in beweging gehouden, zodat het ook niet hard kan worden.
Cement waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden mag niet meer verkocht worden, maar kan technisch nog wel bruikbaar zijn. U dient er wel van bewust te zijn dat het maximum gehalte aan oplosbaar chroom niet meer is gegarandeerd en wellicht is overschreden.
Hoe lang moet de mortel drogen? Na 2 tot 3 dagen kunt u al voorzichtig op de vloer. Na 1 week heeft de vloer ongeveer 80% van zijn eindsterkte. Vuistregel: 1 week per cm voor de definitieve eindsterkte.
Wordt een dekvloer van cement gemaakt dan is de droogtijd als volgt: na 24 uur is de dekvloer beloopbaar en voor het totale drogingsproces kan gerekend worden op 1 week per cm dekvloer. Om dit proces te versnellen kan gelucht worden (niet verwarmen!) of een verharder toegevoegd worden aan het mengsel.
Cement is een bindmiddel waaraan je zand en grind toevoegt om er beton van te maken. Cement is een bestanddeel van beton. Beton is enorm sterk doordat er cement is bij gedaan.
Verschijningsvormen. Cement is een bindmiddel. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in verven. dat je samen met zand (en grind in het geval van beton) en water mengt om er specie mee te maken.
"Wanneer je afwasmiddel aan mortel toevoegt, verhoog je het luchtgehalte in de specie. Zeker de afwasmiddelen van tegenwoordig zijn erg geconcentreerd, denk maar aan het theelepeltje Dreft. Bij een kleine hoeveelheid afwasmiddel wordt het luchtgehalte van de specie met 5 tot 10% verhoogd."
Hoe lang is cement houdbaar? Grijs cement in papieren zakken heeft een houdbaarheid van 6 maanden na verpakking. Grijs cement in PE (plastiek) zakken heeft een houdbaarheid van 1 jaar na verpakking.
Soms is kalk toegevoegd, een bindmiddel vergelijkbaar met cement, om het vocht uit de specie langzamer in de zuigende steen te laten trekken (de specie droogt niet te snel te op, waardoor hij beter kan uitharden).
Inademing van de stofdeeltjes kan longproblemen en zelfs kanker veroorzaken. Chroom-6 in cement kan in aanraking met de huid voor een allergische reactie zorgen en voor chroomzweren. En daar kom je nooit meer vanaf.
Conclusie : zolang je cement droog blijft -> geen probleem. De klonters die je hebt in "oude" zakken zijn ontstaan door bovenstaande principe. Als je er in slaagt je zakken droog te houden is er geen probleem. Zet ze in een droge ruimte met ontvochtigers naast en ze blijven mee gaan.
De droogtijd van een zandcementvloer duurt 1 week per cm. Dus wanneer de dikte 4 cm is, dan dient men 4 weken te wachten tot de zandcementvloer droog is. Echter is de vloer wel beloopbaar na 24 uur. Om te voorkomen dat de vloer te snel droogt, kun je een folie over de drogende vloer leggen.
Het vervangen van 0,03 tot 0,15 procent van het cement door suiker leidt tot een late verharding. De sterkte na zeven dagen is dan minder, maar de sterkte na 28 dagen kan toenemen. Als daarentegen meer dan 0,25 procent van het cement wordt vervangen door suiker, neemt ook de sterkte na 28 dagen af.
Water is goed voor beton, zo droogt het minder rap uit en kan het beter uitharden. Uitdrogen en uitharden zijn dus niet hetzelfde. Beton kan perfect uitharden onder water, het is zelfs beter bij normale bouwkunde.
Wanneer is beton droog genoeg? Om er zeker van te zijn dat je beton droog genoeg is kun je een stukje folie over een klein deel van het beton plakken. Zit er na 8 uur geen condens aan de onderkant van de folie dan is het beton al redelijk droog , maar in de vloer duurt het echt nog wel even voordat hij droog is.
Contact met de huid kan roodheid, een branderig gevoel en/of een droge huid veroorzaken. Langdurige blootstelling aan cement(stof) kan zelfs ernstige huidirritatie en brandwonden veroorzaken. Gebruik daarom handschoenen bij langdurig contact.
De chemische reactie van cement met water staat nagenoeg stil bij temperaturen onder 5 ˚C, het gevolg hiervan is dat er nagenoeg geen sterkteontwikkeling plaatsvindt. Bevriezing kan vervolgens tot vorstschade leiden.
Traditioneel wordt oud beton door betonbrekers omgezet in kleine brokjes betonpuin oftewel betongranulaat. Dit verkleinen gebeurt door zware, energieslurpende machines. Deze machines verkleinen het beton tot een vooraf ingestelde korrelafmeting. Ook grindkorrels worden verkleind.
De ideale watercementfactor of verhouding water ten opzichte van cement ligt tussen 0.4 en 0.6. Soms moet echt zelf even uitproberen of dat je iets meer of minder water nodig hebt. Werk je bijvoorbeeld met vochtig zand, dan je al minder water nodig hebben.
De verhoudingen zijn als volgt: 1 deel cement. 4 delen zand. 0,5 deel water.
Voeg 2 to 3 liter schoon leidingwater toe aan 25kg Betonmortel, afhankelijk van de gewenste consistentie. Voeg deze niet meteen in zijn geheel toe maar meng 75% van het water met de betonmortel in een schone kuip.
En dit houd in, is de steen glad of is die ruw. Bij een gladde steen heeft de specie als het ware geen grip. En vaak is het zo dat men bij een ruwe steen de zuigvermogen ook groter is. Doordat de steen zoveel water aan de metselspecie ontrekt stopt het chemische proces tussen cement en het water.
Betonspecie verschilt van betonmortel omdat er in betonmortel geen gebruik wordt gemaakt van grind. De metselmortel samenstelling is net even anders dan die van betonspecie. Betonmortel kent verschillende toepassingen zoals het metselen van stenen of het afwerken van pleisterwerk.
Wat is het verschil dan tussen cement, beton en mortel? Het fundamentele verschil is dat cement een fijn bindend poeder is (dat nooit alleen wordt gebruikt), mortel is samengesteld uit cement en zand, en beton is samengesteld uit cement, zand en grind.