De Librije is een instituut dat sinds 2004 wordt erkend met drie Michelin sterren. Chef Jonnie en gastvrouw Thérèse Boer zijn stuwende krachten achter de ontplooiing van de Nederlandse gastronomie. Ze inspireren. Duurzame streekproducten, aandacht voor groenten, inventieve technieken.
Bijna tien restaurants
Het aantal horecazaken van het Librije-echtpaar is bijna niet meer op twee handen te tellen. Jonnie en Thérèse hebben naast Boertiek en Senang Bonaire ook nog een horecazaak van Brass Boer op Bonaire. Daarnaast zijn ze ook actief op Curaçao, waar ze eveneens een Brass Boer-vestiging openen.
Librije-sterrenkok Jonnie Boer uit Zwolle is wéér de allerbeste chef-kok van Nederland. De Zwolse sterrenkok Jonnie Boer is uitgeroepen tot de hoogst genoteerde Nederlandse chef in de internationale top 100 van The Best Chef Award.
Jonnie Boer (Giethoorn, 9 januari 1965) is een Nederlandse chef-kok en horecaondernemer. Hij is samen met zijn vrouw Thérèse Boer eigenaar van driesterren-restaurant De Librije in Zwolle.
Bijna tien jaar woonden Jonnie en Thérèse in een doorsnee appartementje in Zwolle, naast het oude kloostercomplex waar sterrenrestaurant De Librije (nu nog) gevestigd is. Onder het appartement van de familie Boer was een tijd Librije's Winkel gehuisvest.
Het advies van de MICHELIN Gids
De Librije is een instituut dat sinds 2004 wordt erkend met drie Michelin sterren. Chef Jonnie en gastvrouw Thérèse Boer zijn stuwende krachten achter de ontplooiing van de Nederlandse gastronomie. Ze inspireren.
Vijf met een of meerdere sterren bekroonde restaurants:
Lindehof (Nuenen) Mediterraan/Frans. Cour du Nord (Nooitgedacht) Regionaal/Frans. Brienen aan de Maas (Well) Frans/Vis. Muller (Groningen) Frans.
Nederland telt op dit moment 117 sterrenrestaurants. Zij werden onderscheiden met één of meerdere sterren tijdens de Michelin uitreiking van 2022. Culy zet álle sterrenrestaurants in Nederland op een rijtje. De Michelinsterren zijn een belangrijke onderscheiding voor restaurants en hun chefs.
1. De Librije. Het restaurant van Jonny en Thérèse Boer, nummer 57 op de lijst van beste restaurants ter wereld, tovert de meest bijzondere gerechten op tafel.
Minimum en maximum salaris voor Chef-koks - van € 1.713 tot € 3.852 per maand - 2022. Het aanvangssalaris van een Chef-koks bedraag meestal tussen de € 1.713 en € 2.318 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 2.152 en € 2.909 per maand bij een werkweek van 38 uur.
De Italiaanse chef Massimo Bottura, bekend van zijn restaurant Osterica Francescana in het Italiaanse Modena, werd verkozen tot succesvolste en hardst werkende chef. Bottura's waarde werd geschat op 200 miljoen euro, dankzij zijn 15 gepubliceerde kookboeken, 6 restaurants en 4 Michelinsterren.
Boekingsdagen: Te reserveren op woensdag en donderdag (i.c.m. diner) en op vrijdag en zaterdag (i.c.m. lunch of diner). Kosten: Vanaf € 612,50 per persoon op basis van twee personen.
In 1993 vergaarde Den Blijker zijn eerste succes in toen nog kortstondige culinaire loopbaan. Zijn eerste restaurant – De Engel in Rotterdam – kreeg namelijk een prestigieuze Michelinster, die uiteindelijk in 2002 weer zou worden ingetrokken.
Verkrijgbaarheid. Dit product is verkrijgbaar bij Delhaize, Librije's winkel in Zwolle en online.
Het duurste restaurant in Nederland is Ciel Blue op de 23e verdieping van het Okura-hotel in Amsterdam.
Geranium beste restaurant van 2022
Het is weer een goed jaar voor Kopenhagen. Voor het tweede jaar op rij is een restaurant in de Deense hoofdstad uitgeroepen tot het beste ter wereld bij 'The World's 50 Best Restaurants Awards'. Geranium werd gisteravond uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld.
Noble en Sense in Den Bosch en Versaen in Ravenstein behouden hun ster, Oonivoo in Uden raakt hem kwijt. Dat werd maandag duidelijk bij een presentatie in Amsterdam. De Michelinster wordt gezien als het belangrijkste 'keurmerk' in de restaurantwereld.
Sublimotion, het duurste restaurant ter wereld, gevestigd in het Hard Rock hotel. Voor gemiddeld 1500 euro per persoon kan je hier drie uur genieten van een unieke ervaring.
Restaurant Basiliek in Harderwijk is zijn Michelinster kwijtgeraakt. Alle andere toprestaurants in Oost-Nederland behouden hun ster(ren). Dat bleek tijdens de jaarlijkse uitreiking in het DeLaMar Theater in Amsterdam. 't Nieuwe Diekhuus in Terwolde won een zogeheten 'Bib Gourmand'.
De groene MICHELIN ster onderscheidt chefs die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Deze elf inspirerende en ambitieuze voortrekkers zijn boegbeelden van een duurzame gastronomie. Het aantal Nederlandse restaurants met een groene ster is daarmee met 3 gestegen.
Vanuit het restaurant heeft u een hartverwarmend uitzicht op de sluis en de typische bakstenen huisjes. Ook de met cartoons gedecoreerde muur trekt de aandacht. Het is geen toeval dat Kaatje bij de Sluis sinds 1978 minstens één Michelin ster heeft.
De prijzen van zesgangenmenu's variëren van €69 bij Sinne, tot €138 bij 212. De gemiddelde prijs is €97. Het duurste diner wordt geserveerd bij tweesterrenrestaurant Ciel Bleu. Voor twee personen betaal je 660 euro.
Nieuwkomers met één ster zijn Restaurant Pikaar in Hilvarenbeek, Atelier in Gulpen, Alma in Oisterwijk, Vigor in Vught, 't Ganzenest in Rijswijk (Zuid-Holland), Noor in Groningen, Lars Amsterdam, Zoldering, Restaurant De Kas en De Juwelier, alle vier in Amsterdam.