Bij een executieveiling van een object moeten de veilingvoorwaarden tenminste dertig dagen vóór de veilingdatum worden gepubliceerd op een website die door de veilende notaris wordt bepaald.
Bij een gedwongen openbare verkoop is de eigenaar door de rechter verplicht om zijn woning openbaar te verkopen, bij een vrijwillige openbare verkoop kiest hij daar zelf voor. Een vrijwillige openbare verkoop verloopt volgens een vast stramien. De notaris kondigt de verkoop aan via aanplakbiljetten en advertenties.
U neemt best onmiddellijk contact met ons om een regeling te treffen tot betaling van uw schuld en een openbare verkoop van uw goederen alsnog tegen te houden. Een beslag kan bewarend of uitvoerend zijn. Bij een bewarend beslag kan u uw inboedel nog gebruiken, maar mag u niets verkopen of wegschenken.
Begrip openbare verkoop
Een openbare verkoop van een woning is een verkoop die wordt georganiseerd door een notaris, die speciaal voor de openbare verkoop werd aangesteld. Tijdens deze bijeenkomst krijgt iedere geïnteresseerde de mogelijkheid om een bod uit te brengen op het te koop aangeboden goed.
Wat is een executieveiling huis? Een executieveiling is een veiling die plaats vindt als een huis gedwongen wordt verkocht. De verkoopprijs ligt meestal ruim onder de woningwaarde en is dus veel lager dan bij 'gewone' verkoop. Bij een executieverkoop heb je als woningeigenaar geen invloed op de verkoop van je huis.
De notaris is altijd degene die de openbare verkoop zal regelen. Potentiële kopers kunnen dan ook steeds bij de notaris in kwestie terecht voor extra informatie. Bij de openbare verkoop zelf wordt het huis verkocht aan de meestbiedende, zolang de eigenaar daarmee akkoord gaat.
Executieverkoop woning met NHG
Wanneer u een huis heeft met Nationale Hypotheek garantie dan zal de NHG eerst toestemming aan de bank moeten geven om over te gaan tot de executieverkoop van uw huis. Het afsluiten van een NHG kan als voordeel hebben dat de restschuld van de verkoop van de woning wordt kwijtgescholden.
De schuldeiser kan echter weigeren om u een afbetalingsplan toe te kennen. Een gerechtsdeurwaarder zal zoveel als mogelijk proberen om tot een oplossing te komen en har- de maatregelen, zoals verkoop van uw inboedel of uithuiszetting, te vermijden.
Na de verkoop dient de notaris de toewijs aan de beslagene te betekenen. Deze heeft vanaf de betekening nog een termijn van vijftien dagen om de vernietiging van de verkoop in rechte te vervolgen.
U kunt via de rechter vragen om een zogenaamde 'machtiging tegeldemaking' ex artikel 3:174 BW. Met deze machtiging kunt u zonder de medewerking van de ander, zelf de woning verkopen. Meestal wordt deze machtiging via een kort geding gevorderd, zodat u snel verder kunt.
Bij een openbare verkoop neem je als vuistregel dat de kosten voor de aankoop- en leningakte 20% van de aankoopprijs bedragen. je kan als kandidaat-koper best op voorhand bij de verkoophoudende notaris navragen wat de extra kosten bij de openbare verkoop zullen zijn.
Op de openbare veiling wijst de notaris het goed toe aan de meestbiedende, mits de eigenaar akkoord gaat. Onmiddellijk daarna wordt de akte opgemaakt en ondertekend. Er is dus geen voorlopige verkoopovereenkomst, zoals bij een verkoop uit de hand.
Dit wordt ook wel het 'betekenen' (uitreiken) van de executoriale titel genoemd. De debiteur krijgt dan nog een laatste termijn om toch te betalen. Meestal duurt deze termijn 2 of 3 dagen. Betaalt de debiteur niet, dan mag een deurwaarder overgaan tot beslaglegging.
Het bewarend beslag heeft tot gevolg dat u als beslagen eigenaar uw woning niet meer kunt verkopen, tenzij met de toestemming van de beslagleggende schuldeiser.
De deurwaarder mag 3 maanden achter elkaar beslag leggen. De deurwaarder mag alle bijschrijvingen van 1 week in beslag nemen. De deurwaarder mag niet alleen uw saldo, maar ook uw kredietruimte in beslag nemen. Uw kredietruimte is het bedrag dat u rood mag staan.
Zaken die je nodig hebt om normaal te kunnen leven, zoals een bed, tafel en stoelen, een koelkast... mag hij in principe niet in beslag nemen. Ook bijvoorbeeld boeken en schoolmateriaal van kinderen en maaltijcheques mogen niet in beslag genomen worden.
Een schuldeiser mag geen informatie opvragen of meedelen aan uw buren, familie, vrienden.... Hij mag ook geen schuld invorderen wanneer u in het bijzijn bent van iemand anders. De schuldeiser mag u niet contacteren via telefoon of door een huisbezoek tussen 22u en 8u.
In burgerlijke zaken zal de gerechtsdeurwaarder de akte enkel kunnen betekenen tussen zes uur 's morgens en negen uur 's avonds, tenzij hij/zij uitdrukkelijk door de beslagrechter gemachtigd werd om buiten deze uren te betekenen. Ook op zaterdagen, zondagen en feestdagen mag geen betekening worden gedaan.
Bij een opgelopen achterstand op de hypotheek heeft de bank in beginsel het recht van parate executie om het huis te verkopen. Een bank mag niet overgaan tot executieverkoop van het huis wanneer dit misbruik van recht oplevert.
Het is niet mogelijk om uw huis te verkopen aan een bank en erin blijven wonen. Het is wel mogelijk om uw huis te laten herfinancieren door een bank en zo ontvangt u bij overwaarde een deel van deze overwaarde terug.
Jouw huis verkopen via een veiling. Een veiling voor je huis is een een goede keuze. Zoals gezegd, de veiling biedt meer transparantie dan bij een gewone verkoop. Bij Bieden en Wonen ben je daarnaast ook zeker van een makelaar die de regio waar jij je huis verkoopt goed kent.
Elk bod is bindend!
Enkel de notaris die de verkoop organiseert, weet wie biedt. De verkoper kan er dan weer op rekenen dat de biedingen niet vrijblijvend zijn: elk bod is immers bindend.
Wordt uw gewenste verkoopprijs niet behaald, dan kan u er steeds voor kiezen om uw woning niet langer via Biddit aan te bieden. Ongeacht of de verkoop plaatsvindt via Biddit dient u de door de notaris gemaakte kosten, alsook de publicitaire kosten en die van het Biddit platform te vergoeden.
De koper zal bij een aankoop op Biddit een forfait betalen waarvan het bedrag gelijk is aan hetgeen hij zou betalen in het kader van een verkoop uit de hand. Bij een verkoop uit de hand zijn de eigenlijke aktekosten en de andere bijkomende kosten van de koop wettelijk ten laste van de koper (art. 1593 BW) .