Het visitekaartje van Kong. Hoewel borstgeroffel regelmatig te zien is in films en andere uitingen van popcultuur, zijn er nog veel misverstanden over dit gedrag. Zo slaan echte gorilla's niet met gebalde vuisten op hun borst. Ze houden hun handen in een soort kommetje, om het geluid te versterken.
Gorilla's kunnen grommen, brommen en knorren.
Ze communiceren door middel van gelaatsuitdrukkingen, lichaamstaal, geluiden (gejank, gegrom, tevreden geknor en alarmgeblaf) en door geur. Ook kennen gorilla's een soort babytaal.
Gorillavrouwtjes krijgen maar één keer per vier jaar een jong. Er worden bijna nooit tweelingen geboren. Normaal gesproken krijgt een vrouwtje in haar hele leven twee tot zes jongen. De zilverrug, de leider van de groep, is de vader van alle jongen die in een groep worden geboren.
Je kunt hierbij denken aan trommelen op de borst, slaan op de grond, rennen en het afrukken van takken. Hiermee laat hij aan de vrouwen zien, dat het interessant kan zijn om zich bij hem aan te sluiten. Hoewel het meestal bij imponeren blijft, is dit gedrag niet zonder gevaar.
Ook in het wild eten gorilla's soms hun eigen poep. Ze doen dit omdat niet alle voedingstoffen uit hun eten op tijd vrijkomen in hun darmen, waardoor ze waardevolle mineralen en vitamines (vooral B12) uitpoepen. Voedingstoffen die ze wel nodig hebben voor onder andere hun gewrichten.
Het zijn intelligente zachtaardige reuzen die geen natuurlijke vijanden hebben. Hun enige vijand is de mens. De oostelijke gorilla wordt zwaarder. Mannetjes kunnen een gewicht bereiken van 200 kg.
Gorilla's zijn de grootste, sterkste en zwaarste apen die er bestaan. En zo zien ze er ook uit! Met hun brede borstkas, gespierde nek en lange, gespierde armen zijn het echte krachtpatsers. Gorilla's hebben een zwarte vacht.
Een gorilla kan ongeveer 2.000 kg tillen. Dat komt neer op meer dan 10 keer hun lichaamsgewicht. Een boze Bokito wilt u dus niet meemaken. De berggorilla komt in verschillende landen voor.
Van alle apensoorten zijn gorilla's de grootste en sterkste.
Berggorilla's kloppen wellicht op hun borst om informatie over zichzelf door te geven. Soms slaan berggorilla's op hun borst en brengen ze daarbij een trommelend geluid voort. Mogelijk doen ze dat om hun lichaamsgrootte aan andere gorilla's te communiceren. Het laat hen toe om de gorilla te identificeren.
De gorillasoort is de grootste gekende apensoort ooit. De apen zouden volgens wetenschappers maar liefst tot 3 meter groot zijn geweest en een slordige 500 kilo wegen.
Alleen de status van de berggorilla is zeer recent bijgesteld naar endangered (bedreigd) omdat deze ondersoort in aantal toeneemt. Volgens de laatste schattingen leven er nog 367.000 gorilla's in het wild. Ter vergelijking: 100 jaar geleden waren dat er naar schatting nog bijna 700.000.
In het wild worden gorilla's gemiddeld maximaal 40 jaar oud en in gevangenschap 50. Voor zover bekend leven er nog maar twee gorilla's van dezelfde leeftijd als Vila, beide vrouwtjes. Deze gorilla's verblijven in dierentuinen in het Amerikaanse Arkansas en Berlijn.
De brulaap is normaal zo groot als een kleine hond, maar brult bijna het hardst van de wereld. Ze maken evenveel geluid als tijgers. Met hun gebrul lokken ze vrouwtjes en proberen ze andere mannetjes af te weren.
Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
Gorilla's kunnen niet zwemmen. De kanten van de gracht kunnen wel glooiender worden gemaakt.
Een berggorilla is zes tot tien keer sterker dan een gemiddeld mens. Zijn lichaam bestaat uit één bonk spieren.
Tijger. Het zijn de sterkste katachtigen ter wereld, en kunnen dus ook leeuwen verslaan. Tijgers zijn echte jagers en hebben alles wat er nodig is om de verschrikking van de natuur in zuidoost Azië te zijn. Wanneer ze in een gevecht belanden kunnen ze op hun achterpoten staan en zo domineren over al hun tegenstanders.
En de domste: de kakapo
Domheid is natuurlijk moeilijk te vergelijken, maar een van de allerdomste dieren is de kakapo. Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft. Hij kan helemaal niet vliegen namelijk.
1. Poes. Poezen zijn intelligent. Ze voelen aan wanneer hun baasje ziek is en geven het baasje dan extra aandacht.
Gorilla's tellen
In 2010 waren er nog maar 480 berggorilla's in Virunga. Nu zijn dat er 604. In totaal leven er wereldwijd nog zo'n 1004 berggorilla's in het wild.
Je hoeft trouwens ook niet te denken dat je ook maar de kleinste kans zou maken tegen een van deze primaten. Zeker niet als je bedenkt dat een volwassen silverback tussen de tien en vijftien keer zo sterk is als een volwassen man. Bovendien is de agressie die ze hebben wanneer ze woedend zijn puur, ongefilterd en rauw.