Zaaimethode. In de cyclus van de plant is een zaaitijd van februari-mei aan te bevelen, met extra zorg is echter jaarrond zaaien mogelijk. Week de zaden eerst 1 dag in melk, vervolgens zaaien in een luchtig mengsel van 3/4 gezeefde turfmolm of cocopeat en 1/4 gewassen zand, onder bedek-king van een kap of folie.
De passievrucht is een klimplant waarvan de uitlopers tot 10 meter lang kunnen groeien. De passievrucht is niet erg winterhard in het Nederlandse klimaat. De eerste jaren is het daarom verstandig om de plant in de winter goed toe te dekken. De plant staat het liefst zo warm en zonnig mogelijk.
De passievrucht behoort tot de familie van de passieflora en groeit aan een klimplant. De klimplanten van deze familie dragen erg mooie bloemen. Er is ook een gele passievrucht: de maracuja.
edulis of passievrucht krijgt eetbare vruchten. Deze vruchten worden 5 cm lang en 4 cm breed. De kleur van het fruit is paars en het smaakt fris zoet. De passievrucht kan door midden gesneden worden en vervolgens met een lepel de inhoud consumeren.
Zaaimethode. In de cyclus van de plant is een zaaitijd van februari-mei aan te bevelen, met extra zorg is echter jaarrond zaaien mogelijk. Week de zaden eerst 1 dag in melk, vervolgens zaaien in een luchtig mengsel van 3/4 gezeefde turfmolm of cocopeat en 1/4 gewassen zand, onder bedek-king van een kap of folie.
De schil is niet eetbaar. Binnenin zit zachtgeel vruchtvlees met eetbare pitjes. Het vruchtvlees heeft een fris zoete smaak.
Stekken nemen van de passiebloem kun je het beste doen in de periode april tot en met juni. Op dit moment is de passiebloem op zijn sterkste en is het geen probleem om wat stekken te nemen. De stekken van de passiebloem neem je door kop- of topstekken te nemen van minimaal 10 centimeter.
Hierna is de plant helemaal winterhard en zal het alleen bij zeer strenge vorst nodig zijn om de plant helemaal terug te snoeien. Het is ook pas na een aantal jaren, en alleen wanneer er twee bij elkaar staan vanwege de kruisbestuiving, dat de passiebloem vruchten gaat geven, de passievrucht.
De Passiflora incarnata of Passiflora edulis kunnen zonder meer worden gebruikt, maar bv. de uit Zuid-Amerika afkomstige eenjarige Passiflora gracilis is giftig. Wie de passiebloem wil gebruiken moet daarom zeker zijn dat deze niet giftig is.
Een passievrucht snijd je snel in twee en lepel je uit in een wip. Het gele, geleiachtige vruchtvlees smaakt fris en zoetzuur. Eet de zwarte pitjes van de passievrucht gerust mee op, die smaken net zo lekker.
Na een strenge winter met veel vorst, kan het gebeuren dat je passiflora het niet meer gaat doen. Ze kunnen namelijk heel slecht tegen vorst. Wees alleen niet te snel met de conclusie dat de plant dood is. Soms kun je aan de tak zien of een plant het begeven heeft.
Passiebloem staat bekend om zijn schitterende bloemen die soms verschillende kleuren hebben. De plant kunt u als vaste plant of als kuipplant in uw tuin hebben.
Passiebloem kan zowel volle zon als halfschaduw hebben. Zorg dat de wortels koel staan. Een diepe pot helpt, de aarde afdekken met een dakpan of mooie stenen of schelpen ook. Geef ruim voldoende water (de kluit mag niet uitdrogen), maar zorg voor goede afwatering in de pot.
Er zitten veel vezels in een passievrucht. Vezels zijn zeer belangrijk voor een goede stoelgang en voor een goede spijsvertering. Het houdt je darmen gezond en het zorgt ervoor dat je darmen beter in staat zijn om voedingsstoffen op de juiste manier uit je voeding te halen.
Voor passievruchten is geen aanbevolen maximum aantal per dag bekend. Maar 10 met dag is wel erg veel. Daardoor kan je meer binnen krijgen van de goede stoffen, die erin zitten. Deze zullen meestal je lichaam ook weer verlaten door ontlasting en urine.
Passievrucht is rijk aan vitamine C, een antioxidant die het lichaam beschermt tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Vitamine C stimuleert het immuunsysteem door het lichaam te helpen bij het absorberen van meer ijzer uit plantaardig voedsel. Dankzij vitamine C kan het lichaam ook beter infecties bestrijden.
Wanneer is passievrucht rijp? Wanneer de schil van de passievrucht donkerpaars en glad is, is deze rijp en heerlijk zoetzuur van smaak. Is de schil gerimpeld? Dan is de vrucht nog rijper en het geleiachtige vruchtvlees zoeter.
Maak de pitjes schoon, laat ze goed drogen en stop ze 1 cm diep in een bak met zaaigrond. Zet de bak op een warme plek en hou hem vochtig. Wanneer de plantjes hoog genoeg zijn, kan je elk plantje in een pot van 10 cm diameter overplanten. Wanneer ze 20 tot 30 cm hoog zijn, moet je ze een tweede keer verpotten.
De vruchten zijn 6 cm lang en eivormig en worden rijp oranje. De vruchten zijn eetbaar, maar hebben weinig smaak. De plant kan het beste vermeerderd worden door stekken, omdat zaad genetisch onzuivere planten oplevert.
De plant kan drie tot vijf meter hoog worden. Gemiddeld leeft een passiebloem 5 jaar. De plant staat met de voeten graag in een licht vochtige, goed doorlaatbare bodem en bloeit van juni tot oktober.
Je kunt de stekken van april tot Juni van de plant afnemen. Knip daarbij kop- of topstekken van ongeveer 10 cm van de plant af en laat alleen de bovenste twee bladeren zitten. Plant het stekje dan in een pot met stekgrond en maak de opgepotte stek in één keer door en door nat.
De passiebloem heeft relatief veel water nodig. De aarde moet in de groeiperiode altijd vochtig blijven. Stuwvocht moet echter worden vermeden want dat kan de wortels beschadigen. In de winter weinig water geven.