Je bouwt een natuurlijke weerstand op tegen koude en winterkwaaltjes. Het versterkt de ademhaling (hartspier), verbetert de bloedsomloop en zuurstofopname. Bewegen in het water heeft een ontspannend effect. Het warme gevoel binnen in je lichaam voelt aangenaam aan.
Voordelen van ijsberen
Je bouwt een natuurlijke weerstand op tegen koude en winterkwaaltjes. Door de stressreactie met het koude water, komen er namelijk meer witte bloedcellen in het bloed, wat het afweer- en immuunsysteem versterkt. Het is goed voor de vetverbranding.
Bij winterzwemmen komen endorfinen vrij
Dat houdt in dat de koude rillingen een positief effect hebben op allerlei aandoeningen waarbij pijn een rol speelt. Bovendien gaan endorfinen depressie tegen, waardoor winterzwemmen je humeur verbetert en een verzachtend effect kan hebben op een milde depressie.
Volgens Finse onderzoekers is regelmatig winterzwemmen niet alleen goed voor je humeur (ja, echt), maar zorgt het ook voor vermindering van stress, vermoeidheid en verbetert het je geheugen.
IJsberen hebben zwemvliezen tussen hun tenen en kunnen daardoor goed zwemmen. Ze kunnen twee minuten onder water blijven, maar ze duiken niet dieper dan 1 tot 2 meter.
De meeste ijsberen wegen 400 tot 680 kilo, maar er zijn uitzonderingen van bijna 1000 kilo! De ijsbeer wordt tussen de 20 en 25 jaar oud en kan zo'n 2,5 meter worden.
Van oudsher worden in het Noordpoolgebied ijsberen gegeten. Niet alleen zou het ijsberenvlees gezond zijn voor het lichaam, ook onze geest zou er beter van worden. Zo is de ijsbeer dus eeuwenlang op het bord van de Noordpoolbewoners te vinden geweest.
Je lichaam wordt sterker, je immuunsysteem wordt versterkt en het werkt zelfs ontstekingsremmend. Een dagelijkse bad in koud water houdt je kortom langer gezond en kan mogelijk zelfs ziektes voorkomen. Daarnaast heeft het ook een mentaal effect, wat zich ook weer vertaalt naar een betere gezondheid.
Zwemmen verhoogt je hartslag zonder het lichaam te belasten, verstevigt de spieren, bouwt kracht op en verbetert je uithoudingsvermogen. Om variatie in je zwemtraining te brengen, kan je verschillende slagen afwisselen, bijvoorbeeld schoolslag, rugslag, zijslag, vlinderslag of vrije slag.
Koud water kan de productie van endorfine stimuleren, wat vervolgens kan helpen om stress en angst te verminderen en het gevoel van welzijn kan bevorderen. Daarnaast komt er tijdens het nemen van een koude douche flink wat adrenaline vrij in je lichaam, wat zowel fysiek als mentaal goed voor je is.
Met zwemmen kan je afvallen. Zwemmen is een cardiotraining, en met cardio verbrand je vet. Afhankelijk van de intensiteit van je training gaat het om circa 500 tot 750 calorieën per uur. Dit is dus ook nog eens behoorlijk veel voor een sport waar je relatief helemaal niet zo vermoeid van raakt.
Een ijsbad houdt je jong
Koudetherapie verhoogt het glutathion in je lichaam. Dit is een van de meest krachtige anti-aging stofjes. Daarnaast helpt dit stofje bij het versterken van je immuunsysteem en het afvoeren van afvalstoffen.
Kou kan positieve effecten hebben op uw gezondheid. Kou kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat u meer vet verbrandt. Sommige mensen nemen om die reden 's winters een duik in open water of stappen onder een koude douche. Ook een iets kouder huis kan gezond zijn.
De gemiddelde ijsbeer verbrandde 13.200 calorieën per dag. Om gewoon maar op gewicht te blijven, zouden ze elke 5 tot 10 dagen 1 zeehond moeten vangen. Maar dat is niet echt gelukt. Vijf van de negen beren verloren zelfs gewicht in plaats van bij te komen, vier verloren 1,3 tot 2,5 kilogram per dag.
Ze brullen, bijten en slaan erop los. IJsberen communiceren met geluiden en met hun lichaam. Zijn ze bang, dan sissen en grommen ze.
IJsberen kunnen overleven als het ijs in hun leefomgeving uiteindelijk smelt, zo blijkt uit een nieuwe studie. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.
Met zwemmen train je alle grote spiergroepen, wat vrij uniek is en je maar bij een paar sporten ziet! Je versterkt vooral je rug en armen en krijgt hier dus op den duur een bredere rug van. Als je regelmatig zwemt, worden je spieren niet persé breder, maar juist krachtiger.
Zwemmen én wandelen? [een gouden combinatie]
Zwemmen wint het in deze vergelijking van wandelen. Beide sporten zijn vrij toegankelijk, hebben een laag blessurerisico en zorgen voor tal van positieve effecten op je geest en lichaam (waarvan we hier slechts de belangrijkste konden bekijken).
Je benen en onderbuik krijgen de betere training van hardlopen, maar zwemmen is aantoonbaar de betere algehele training voor je spieren, omdat je alle belangrijke spiergroepen tegelijk traint, of je het nu leuk vindt of niet, zonder hetzelfde risico op blessures veroorzaakt door de impact van rennen.
Is het water rond de 20 graden, dan heeft de gemiddelde zwemmer zonder wetsuit misschien even nodig om door te komen, maar zwemmen is prima te doen. In de herfst – als de nachten kouder worden – dan daalt de watertemperatuur best hard.
draag een (dikke) muts en eventueel een wetsuit om te voorkomen dat je teveel lichaamswarmte verliest. blijf niet te lang in het water. In het algemeen geldt dat je 1 minuut per graad Celsius watertemperatuur in het water kan blijven.
Een hartpatiënt loopt namelijk wel degelijk risico als het lichaam opeens wordt blootgesteld aan heel koud water. Het kan zelfs een hartaanval of hartritmestoornissen veroorzaken.
Maar hoe zit het dan wel? IJsberen eten geen pinguïns. Dat kan ook helemaal niet want ze komen elkaar nooit tegen. Dat komt omdat pinguïns op de Zuidpool wonen en ijsberen op de Noordpool.
De welpen (gemiddeld 2) worden tussen november en februari geboren. IJsbeer welpen wegen tussen de 450 en 600 gram bij hun geboorte. Ze zullen vanaf de geboorte tot ongeveer midden april in het sneeuwhol blijven en van de moedermelk leven.
Het zijn grote vleeseters, wat betekent dat ze bovenaan de voedselketen staan. Ze zijn daarmee belangrijk voor de gezondheid van het ecosysteem, want de ijsberen eten zeehonden, en de zeehonden eten weer vis, zodat alles in balans blijft. De mensen die rond de Noordpool wonen hebben hier ook baat bij.