Waar te beginnen
Om je goed voor te bereiden op de meeste rampen en noodsituaties in Nederland en België start je het preppen best bij water, een voedselvoorraad aanleggen en warmte voorziening voor noodgevallen. Daarnaast zijn je medicijnkast goed aanvullen en een goede EHBO kit aanschaffen.
Zelf noodrantsoen samenstellen
Je kunt ook zelf een noodrantsoen samenstellen met lang houdbare producten uit de supermarkt. Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis.
Eten. Voor calorieën, bouwstenen en versterking van de wilskracht. Suggesties voor een goeie voorraad lang houdbaar voedsel: Rijst, droge pasta, bonen en andere peulvruchten (droog en/of in pot/blik), tomatenpuree in blik, fruit in blik, vlees in blik, vis in blik, dat soort dingen.
Denk aan een grote pan rijst, broccoli of sperziebonen, of grotere hoeveelheden kip of vis. Ook soep of pastasaus is ideaal om te preppen voor een later moment. Daarnaast is het mogelijk ontbijt te preppen voor de volgende ochtend, denk aan overnight oats.
Meal preppen is het voorbereiden van een maaltijd. Je kookt bijvoorbeeld extra voor de volgende dag, voor een paar dagen of zelfs voor de hele week. Je 'geprepte' maaltijd doe je in verschillende bakjes of zakjes en bewaar je in de koelkast en/of vriezer. Vervolgens gebruik je per dag wat je nodig hebt.
Noodvoorraad definities
(m.) Uitspraak: ['notforat] Verbuigingen: noodvoor|raden (meerv.) dingen die je bewaart om te gebruiken in een noodsituatie Voorbeelden: `de noodvoorraden olie aanspreken als de aanvoer stokt`, `een noodvoorraad medicijn...
Pasta, rijst en peulvruchten
Rijst en droge pasta (spaghetti, macaroni e.d.) kunnen jarenlang bewaard blijven en nog prima te eten zijn. In het ergste geval is het een tikkie muf, maar dat is niet erg. Peulvruchten zijn ook lekker lang houdbaar. Zowel gedroogd als in blik/pot.
Het is niet zo dat elke drank met een hoog alcoholpromillage eeuwig houdbaar is. De toegevoegde stoffen hebben namelijk invloed op de houdbaarheid. Heldere alcoholische dranken, zoals wodka, zijn in de meeste gevallen echter wel onbeperkt houdbaar en hierbij maakt het niet uit of de fles in de tussentijd is geopend.
Een prepper (van het Engelse werkwoord to prepare; ook wel een survivalist of eerder neosurvivalist genoemd) is iemand die zich voorbereidt op een noodsituatie als gevolg van een ramp of sociale, politieke en/of economische opschudding en ongeregeldheden, of deze zich nu op lokaal niveau of internationale schaal ...
Mealpreppen is letterlijk het voorbereiden van je maaltijden. Doordat je niet vlak voor het eten hoeft te bedenken wat je gaat kokkerellen, kom je minder snel in de verleiding om van je voedingsschema af te wijken. Vandaar dat mealpreppen vooral geliefd is bij sporters en mensen die willen afvallen.
Het idee van preppen is niet alleen om voorbereid te zijn op milieurampen, maar ook om met duurzame maatregelen een steentje bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering. Zo strijden preppers tegen de gevolgen én de oorzaken van klimaatverandering.
Als mealprepper kook je vaak vooruit, zodat je de komende dagen je eten al klaar hebt staan. Zodra je een pan met rijst hebt gekookt, met daarnaast bijvoorbeeld gebakken kip en groenten dan stop je dit in bakjes en laat je het afkoelen. Stop het bereide voedsel binnen een uur in de koelkast.
Het opbouwen van je voorraad doe je door bij elke boodschappenronde een paar nieuwe producten te kopen. Zo groeit je voorraad langzaam aan. Hieronder vind je ter inspiratie een overzicht van een aantal basisproducten die je kunt aanschaffen. Maak voor jezelf uit wat bij jouw levensstijl en eetgewoonten past.
Noodrantsoenen – voedsel specifiek bedoeld voor noodsituaties. Kant-en-klare maaltijden. Zelf verhittende maaltijden. Gevriesdroogde voeding in folieverpakkingen.
IJsland staat al sinds 2008 op de eerste plaats in de lijst van veiligste landen ter wereld (niet perse in het geval van oorlog). IJsland is een eiland ver weg van de rest van de wereld. Mocht het toch betrokken raken bij een oorlog dan biedt het bergachtige landschap strategische bescherming.
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor specifieke dreigingen voor Nederland, maar de ontwikkelingen in het conflict volgen elkaar snel op. Dat maakt dat het dreigingsbeeld snel kan veranderen.
De Duitse filosoof Ernst Haeckel voorspelde dat de massaliteit van een strijd tussen de grote landen niets anders dan een mondiale oorlog, een 'wereldoorlog' zou inluiden. Al in september 1914 werd zijn citaat in Amerikaanse media gebruikt en kwam het zo ook wereldwijd in gebruik."