Methylfenidaat HCl Mylan bevat de werkzame stof methylfenidaat. Dit middel wordt gebruikt voor de behandeling van aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD). Het wordt gebruikt bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 6 tot 18 jaar.
Ze werken 3-6 uur lang. Tabletten en capsules met verlengde afgifte (Concerta, Equasym XL en Medikinet CR) beginnen ook na 1-2 uur te werken. Tabletten met verlengde afgifte werken ongeveer 12 uur lang.
Aanbevolen dosering
De gemiddelde dagdosering ligt tussen 40 en 100 mg. De maximum dosering van methylfenidaat bij volwassenen is onbekend; in de praktijk komen de meeste patiënten uit beneden een totale dosering van 150 mg per dag.
Het effect is te vergelijken met speed; je voelt je opgepept en vol energie. Sommigen gebruiken het om een nachtje door te halen. Gebruikers geven aan dat ze beter functioneren, beter kunnen focussen, meer energie krijgen en langer door kunnen gaan met studeren of uitgaan.
De werking van methylfenidaat is vergelijkbaar met het effect van amfetamine, beter bekend als speed. Het stofje heeft een stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel en maakt dat mensen met ADHD en ADD minder snel afgeleid worden en zich rustiger voelen.
Effecten van Ritalin zonder ADHD
Doordat je je beter kunt concentreren, is Ritalin ook populair bij mensen zonder ADHD. Zij merken daarnaast ook het opwekkende effect van dit middel, dat verwant is aan speed.
De prijs varieert van een paar Euro op school, tot 20 Euro per pil op de zwarte markt. De vergelijking van Ritalin met cocaïne is niet alleen maar een reclameboodschap. Ritalin is chemisch soortgelijk aan cocaïne.
Wanneer je teveel Ritalin gesnoven hebt, kun je last krijgen van hartkloppingen en hyperactiviteit. Ritalintabletten zijn niet verslavend, maar snuiven kan wel leiden tot verslaving.
Hoeveel mensen een overdosis Concerta of Ritalin nemen, is niet bekend. Wanneer je het langdurig gebruikt, kunnen psychische en lichamelijke verslaving optreden. Andere risico's van een overdosis Concerta of Ritalin zijn: Onrust.
Het gebruik van methylfenidaat is niet zonder risico's. Het kan psychiatrische bijwerkingen geven en gebruikers hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Bij ADHD is de aanbevolen startdosering voor volwassenen en kinderen ouder dan zes jaar 0,25 mg methylfenidaat per kg lichaamsgewicht per dag. De startdosering is doorgaans twee keer per dag een normaal tablet van 5 mg. Vervolgens kan de arts de dosering om de week verhogen met 5 tot 10 mg tot maximaal 60 mg per dag.
Bij niet eerder met methylfenidaat behandelde patiënten kunnen lage doses van kortwerkend methylfenidaat voldoende zijn; indien wordt gestart met methylfenidaat met gereguleerde afgifte is de aanbevolen dosering: 18 mg 's ochtends 1×/dag, eenmaal per week de dosis in stappen van 18 mg aanpassen, max.
Methylfenidaat staat namelijk op dezelfde lijst van de Opiumwet als drugs zoals cocaïne en xtc.
Ritalin kan verslavend zijn wanneer je het langdurig gebruikt. Bij mensen die het medicijn op doktersrecept gebruiken, is de kans op een Ritalin verslaving klein. Wel worden patiënten regelmatig gecontroleerd en wordt de medicatie zo mogelijk afgebouwd.
Hoe werkt Ritalin in de hersenen? Ritalin zorgt ervoor dat er meer dopamine vrijkomt in het striatum, een belangrijk gebied in de hersenen dat een rol speelt bij motivatie, handelingen en cognitie. Dopamine is een molecuul dat ervoor zorgt dat signalen worden overgebracht tussen zenuwcellen.
Neem de laatste dosis niet later dan 4 uur voor het slapengaan, omdat u anders moeite met inslapen kan krijgen. Als de tabletten zijn uitgewerkt, na 3-6 uur, kunt u korte tijd extra actief zijn.
Iemand met ADD wordt vaak omschreven als onhandig, lui, traag, in zichzelf gekeerd, ongemotiveerd en ongrijpbaar. Jammer, want van binnen schuilen er veel zinnige dingen. Waarschijnlijk leg je vaak verbanden die niemand anders legt, ben je heel creatief en voel je precies aan wat er speelt in je omgeving.
Maar liefst één op de twaalf studenten heeft tijdens de blokperiode al rilatine gebruikt om zijn of haar studieprestaties te bevorderen. Dat blijkt uit een doctoraatsstudie van onderzoekster aan UAntwerpen Sara De Bruyn, waarbij zo'n 40.000 studenten bevraagd zijn.
Een van de bijwerkingen van methylfenidaat is verminderde eetlust. Reden dat het middel ook gebruikt wordt als afslankmiddel. Ritalin© zul je echter niet snel van de huisarts voorgeschreven kregen om je wasbord uit de kast te halen of een paar kledingmaten minder uit de rekken te kunnen trekken.
Volwassenen die het adhd-medicijn Ritalin gebruiken, lopen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en psychiatrische problemen. Drie sterfgevallen hebben wellicht hiermee te maken. Dat blijkt uit een publicatie van bijwerkingencentrum Lareb.
Bij een overdosis van methylfenidaat of een interactie met andere geneesmiddelen kunnen er al snel gevaarlijke symptomen optreden die medische tussenkomst vergen. Het meest voorkomend zijn de effecten op het centraal zenuwstelsel, waaronder angst, hallucinaties, psychoses, agressie en uitgesproken agitatie.
Ritalin staat op lijst 1 van de Opiumwet en is dus een harddrug. Het aanwezig (voorhanden) hebben van iedere drug op die lijst is strafbaar/illegaal.
De bijwerkingen nemen meestal af na een paar weken. Mensen die erg gespannen zijn, die hyperventileren of angstklachten hebben kunnen de versnelde hartslag door methylfenidaat als terugkeer of toename van de angst ervaren.