Het daadwerkelijke aantal Oekraïense kinderen dat naar een school in Nederland gaat, is vermoedelijk nog groter. Volgens het ministerie liggen de inschrijvingscijfers die het binnenkrijgt namelijk achter op de praktijk. In Nederland zijn nu elf- tot twaalfduizend leerplichtige Oekraïense kinderen.
Volgens de VN zijn inmiddels al meer dan 1,5 miljoen kinderen gevlucht uit Oekraïne. Sinds het conflict begon, zijn elke dag 75.000 kinderen vluchteling geworden.
Van de 5,6 miljoen Oekraïense vluchtelingen die naar het buitenland zijn gevlucht, zijn er ongeveer 2,5 miljoen verder gereisd dan de omliggende landen. De meesten daarvan zijn opgevangen in Duitsland (893 duizend), gevolgd door Tsjechië (391 duizend) en Turkije (145 duizend).
Kinderen uit Oekraïne hebben recht op onderwijs in Nederland. Ouders melden hun kind(eren) hiervoor aan bij een school in de buurt. Soms helpen gemeenten ouders hierbij.
Oekraïners die werken in Nederland hebben nu ook al recht op kinderbijslag en kindgebonden budget. Daarvoor is geen wetswijziging nodig. Uiteraard moeten de Oekraïners hier ook aan de reguliere voorwaarden voldoen. Als zij een zorgverzekering afsluiten, hebben zij ook recht op zorgtoeslag.
Volwassenen ontvangen € 215 per maand extra en kinderen € 55 per maand. Vluchtelingen kunnen dit geld gebruiken voor bijvoorbeeld openbaar vervoer, familiebezoek of sport.
Momenteel zijn er meer dan 60.000 vluchtelingen uit Oekraïne ingeschreven in Nederland. Naar verwachting zal dit aantal de komende tijd verder stijgen. De vluchtelingen uit Oekraïne hebben recht op huisvesting, zorg, onderwijs en mogen aan het werk.
Over het algemeen krijgen kinderen uit de Oekraïne wel Engels op school, maar in hoeverre ze die taal goed genoeg beheersen om daarmee mee te kunnen draaien in het Nederlandse onderwijs is iets wat de sector de komende tijd gaat ontdekken.
Recht op onderwijs
Toch kunnen Oekraïense kinderen nu in principe op gewone, reguliere scholen terechtkomen. Ook scholen die geen ervaring hebben met kinderen uit oorlogsgebieden. Kinderen in ons land hebben recht op onderwijs en kunnen worden ingeschreven op iedere Nederlandse school.
Oekraïense vluchtelingen zijn niet inburgeringsplichtig zolang zij een tijdelijke verblijfsstatus hebben op basis van de Richtlijn tijdelijke bescherming. Ze komen daardoor in aanmerking voor het cursusaanbod van gemeenten dat wordt gefinancierd vanuit de WEB-middelen.
In juli 2022 kwamen 2 640 asielzoekers naar Nederland. Dat waren er 165 meer dan de maand ervoor. Daarnaast kwamen er 1 610 nareizigers naar Nederland, 215 minder dan in juni 2022. In 2021 kwamen er in totaal 34 860 asielzoekers en nareizigers.
Van de volwassen vluchtelingen uit Oekraïne die zich hebben ingeschreven is 80 procent vrouw. Dat blijkt uit cijfers van CBS. In onze regio hebben - relatief gezien - de meeste mensen zich ingeschreven in Hillegom, Waddinxveen en Noordwijk.
Mensen uit Oekraïne die hun land zijn ontvlucht, mogen naar Nederland reizen en hebben recht op opvang en verblijf. Onder de gevluchte Oekraïners zijn veel kinderen, ook kinderen zonder begeleiding. Deze groep kinderen is kwetsbaar en heeft extra bescherming nodig.
Er wordt veel brood gegeten in Oekraïne, naast de andere vele aardappelen, groente, en vleesgerechten. De meeste maaltijden zijn stevig en sober. Zowel Rusland als andere Slavische culturen claimen borsjtsj als nationaal gerecht, maar de oorsprong van deze befaamde rode bietensoep ligt in Oekraïne.
Alle opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen in Rotterdam en omstreken zijn op dit moment bezet, zo meldt de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Op dit moment worden 3.072 Oekraïners in de regio opgevangen.
Zeker 7.300 Oekraïense kinderen zijn momenteel ingeschreven op een Nederlandse school, blijkt uit cijfers van het ministerie van Onderwijs die zijn opgevraagd door NU.nl. Twee derde (65 procent) van de kinderen bezoekt een basisschool en een derde (35 procent) gaat naar een middelbare school.
Kinderen die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gekomen, zijn leerplichtig en moeten naar school. Ouders melden hun kind(eren) aan bij een school of nieuwkomersschool. Gemeenten en scholen in de buurt weten welke scholen dit zijn.
Vrijwel het gehele basis- en voortgezet onderwijs is openbaar . De Oekraïne heeft een alfabetiseringsgraad van 99,4%. Het Oekraïense onderwijssysteem is georganiseerd in vijf niveaus: kleuterschool, lager, basis secundair (middelbare school), hoger secundair (middelbare school) en hoger.
De officiële taal in Oekraïne is het Oekraïens. Het is net als het Russisch een Slavische taal. Veel inwoners van Oekraïne, vooral in het zuiden en oosten, beschouwen het Russisch als hun eerste taal.
Alle kinderen in Nederland hebben recht op onderwijs. Ook kinderen van asielzoekers gaan zo snel mogelijk naar school. In ieder geval binnen 3 maanden nadat ze in Nederland zijn aangekomen.
Binnen het onderwijs zijn Oekraïens en/of Russisch de meest gebruikte talen . Van het midden tot het Westelijke gedeelte van het land is Oekraïens de moedertaal. Hier wordt het onderwijs in Oekraïens verzorgd. In het Oostelijke gedeelte is dit Russisch.
Wel moet de gemeente altijd een alternatief kunnen bieden als het logeren niet meer gaat. Neem in dit geval contact op met de gemeente. Daarnaast kun je natuurlijk als particulier zelfstandig een vluchteling in huis nemen, maar via een stichting als Takecarebnb krijg je meer begeleiding en hulp bij het bemiddelen.
Waar gaan vluchtelingen uit Oekraïne wonen? De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de opvanglocaties van Oekraïners.
Vanwege de enorme vluchtelingenstroom uit Oekraïne loopt de doorstroming van asielzoekers naar andere opvangcentra in het land vast. Maar als het aan het merendeel van de Nederlanders ligt, moeten Oekraïense vluchtelingen bij huisvesting voorrang krijgen op asielzoekers.