Nadat de fabriek een jaar gesloten was, werd het pand in de zomer van 1970 ingericht voor een cultureel zomerproject, gericht op jongeren. Het bestond toen uit een theehuis, een restaurant en een zaal voor muziek, film, en theater.
In het historische gebouw vind je twee concertzalen, een filmzaal, een multidisciplinaire zaal en een expositieruimte, die onafhankelijk van elkaar of in combinatie gebruikt kunnen worden. In de Melkweg staan gevestigde namen naast nieuw talent en krijgen opkomende stromingen de kans een breed publiek te bereiken.
Let op: Wij verlenen uitsluitend toegang aan bezoekers die gebruik maken van de CoronaCheck-app. Testuitslagen via een GGD-teststraat, andere teststraat, een zelftest of een ander bewijs zijn dus niet geldig. Op deze website staat een actueel overzicht van alle testlocaties in Nederland.
Bij onze concerten en films geldt een minimumleeftijd van 6 jaar, tenzij anders is aangegeven. Bezoekers jonger dan 14 jaar raden we bij concertbezoek aan om samen met iemand van 18 jaar of ouder te gaan. Bij clubnachten staat op de agendapagina van de desbetreffende nacht altijd aangegeven wat de minimumleeftijd is.
De Melkweg, het Melkwegstelsel of het galactisch stelsel, van het Griekse galaxias, γαλαξίας, of kyklos galaktikos = 'melkcirkel', is het sterrenstelsel waarin het zonnestelsel met de Aarde zich bevindt.
Bij sterren zijn er grofweg twee soorten namen: óf ze worden vernoemd naar het sterrenbeeld waar ze zich in bevinden, óf naar hun ontdekker, zoals bij de ster van Barnard of de mini-ster van Wegner Flugmodelle of een Arabier of Griek uit de oudheid.
Het Melkwegstelsel bevat ongeveer 150 miljard sterren en grote hoeveelheden gas en stof en donkere materie. Het is een typisch voorbeeld van een balkspiraalsterrenstelsel. Het meet meer dan 100 000 lichtjaar in diameter. De totale massa van ons melkwegstelsel bedraagt ongeveer 300 miljard zonsmassa's.
De Melkweg bevat 200 tot 600 miljard sterren, en alle sterren die we vanaf de aarde kunnen zien, maken er deel van uit. De Melkweg heeft zijn naam te danken aan de oplichtende, melkwitte band met sterren die je op een heldere nacht aan de hemel kunt zien. De Melkweg is een spiraalvormig sterrenstelsel.
De Melkweg beschikt over meerdere zalen waarvan de Max de grootste is. De zaal is geschikt voor gezelschappen tot 1250 bezoekers waarbij de uiteindelijke capaciteit afhankelijk is van de zaalindeling en -inrichting.
Het heelal bevat (minstens) 2000 miljard melkwegstelsels. Dat is een 2 met twaalf nullen. Eén van die sterrenstelsels, onze eigen Melkweg, zou een diameter hebben van 200.000 lichtjaar.
Wetenschappers maakten een kaart met de gebieden waar de Melkweg niet langer zichtbaar is vanaf de aarde. Ook in Nederland is het sterrenstelsel niet te zien. De wetenschappers gebruikten onder meer satellietbeelden om de lichtvervuiling in kaart te brengen.
En dan zijn er ook nog eens ruwweg 100 miljard sterrenstelsels in het voor ons "zichtbare" (als in "theoretisch detecteerbaar") heelal, dus dat zijn ongeveer 10.000.000.000.000.000.000.000 sterren. Je zou dus kunnen zeggen dat dat ongeveer tien triljard zonnen zijn.
Met eigen ogen zien
Je kunt het zien op een donkere, maanloze nacht. De maan geeft namelijk ook veel lichtvervuiling. Je ziet dan een wazig lichtbaan aan de hemel staan. In Nederland is dit lastig vanwege de vele lichtvervuiling wat wij hebben (kassen, straatverlichting etc.).
De Grote Zaal heeft een capaciteit van 1500 personen en de Kleine Zaal biedt plek aan 250 man. Het keldercafé is een plek om vóór een concert alvast wat te drinken of na afloop te blijven hangen.
'Met een bescheiden capaciteit van 250 bezoekers weet dit podium zowel in Rotterdam, maar ook landelijk de toon aan te geven. De organisatie is al jarenlang in staat een belanghebbende programmering te presenteren, die landelijk maar een paar naasten kent. Vlak voordat acts doorbreken staan ze op het podium van Rotown.
Als je een fanatieke concertganger bent is het Melkweg jaarlidmaatschap een onweerstaanbare deal. Als Jaarlid bezoek je gratis meer dan 50 concerten per jaar voor slechts € 25. Daarnaast heb je geen losse lidmaatschappen meer nodig en krijg je 10% korting op LP's, CD's en DVD's bij Concerto en Plato.
Deze vinden plaats in de Concertzaal, Tuinzaal en de Tuin. In 2019 ging het om 254 programma's voor in totaal 90.000 bezoekers. Voor artiesten is de Concertzaal, met een capaciteit van 550 bezoekers, een mooie stap tussen de kleine en grote zaal aan de Weteringschans.
Het einde van de zon
Dat gebeurt over ongeveer 5 miljard jaar, als de zon is opgebrand. Een ster die geen waterstof en helium meer heeft om aan fusie-energie te komen zal in intensiteit afnemen maar heel erg opzwellen. De zon zal naar schatting zo groot opgeblazen worden dat de aarde erdoor wordt verzwolgen.
Op een bepaald moment is deze singulariteit begonnen met uitdijen en dat noemen wetenschappers de oerknal. De drijvende kracht achter de uitdijing van het heelal is donkere energie: een mysterieuze vacuümenergie die werkt als een soort anti-zwaartekracht.
Vaak wordt aangenomen dat de oerknal niet alleen het ontstaan van materie en energie vertegenwoordigde, maar ook het ontstaan van tijd en ruimte. Toch zijn er ook theorieën waarin er vóór de oerknal al ruimte bestond. Sommige natuurkundigen speculeren zelfs over het bestaan van een compleet heelal vóór 'onze' oerknal.
Een lichtjaar is de afstand die licht in een jaar kan reizen - dat is ongeveer 9 460 000 000 000 kilometer! Licht heeft ongeveer 4,2 jaar nodig om de afstand naar de dichtstbijzijnde ster buiten ons zonnestelsel te overbruggen, daarom zeggen sterrenkundigen dat Proxima Centauri 4,2 lichtjaren van ons is verwijderd.
Met het blote oog of met een goede verrekijker
Je kan op heldere nachten met het blote oog soms al onwijs goed sterren zien en voor een beginner is een sterrenkijker of telescoop echt niet nodig. Maar wat wel fijn kan zijn om mee te nemen of te gebruiken, dat is een goede verrekijker.
De zon is ontstaan uit het samenkrimpen van een grote interstellaire gaswolk onder invloed van haar eigen zwaartekracht. De gaswolk bestond voor het grootste deel uit waterstof (H) en helium (He), de meest voorkomende elementen in het heelal.
Met het blote oog zijn er al duizenden sterren die kunnen verkocht worden. Met een kleine telescoop kan je meer dan een half miljoen sterren zien. Onze melkweg alleen telt zo'n 100 miljard sterren. Aan 50 dollar per ster ben je dus schatrijk.