Een eerste teken van te veel water zijn gele bladeren aan de Bananenplant. Als je nog langer wacht krijgt de plant last van stamrot. Als de Bananenplant een rotte stam moet je direct handelen om hem te kunnen redden. Haal de plant uit de pot en verwijder alle natte aarde van de wortels.
Let er op dat de grond altijd licht vochtig is en nooit uitdroogt. In de warme zomermaanden zal de bananenplant over het algemeen meer water nodig hebben dan in de winterperiode. Je kunt de bananenplant het beste twee keer per week water geven. Let er wel op dat de plant niet met zijn wortels in het water staat.
De bananenplant kan zo'n 4 tot 5 jaar oud worden, dit is voor een kamerplant niet oud, maar eenmaal op leeftijd zullen uit nieuwe scheuten en wortelstokken weer nieuwe planten worden gevormd die aan de voet van de moederplant zullen verschijnen.
Als de plant een gele gloed over de bladeren krijgt, is dit vaak een teken van te veel licht. Plaats in dit geval de plant 1 meter verder van het raam af. Ook is het verstandig de grond te controleren door je vinger, tot twee knokkels diep, in de grond te steken.
Als de bladeren van je bananenplant slap gaan hangen, dan staat de plant te warm en heeft hij dorst. Controleer dagelijks of de aarde nog vochtig genoeg aanvoelt, maar waak er ook voor dat de plant niet te nat staat. Dan zullen de wortels gaan rotten. Om water te sparen kun je de plant buiten zetten in een regenbuitje.
In de winter, als de verwarming aan gaat, kan droge lucht echt een probleem worden. Door droge lucht kunnen de bladeren bruine randen krijgen, bruine plekken krijgen en/of gaan krullen. Om de lucht vochtiger te maken zet je schaaltjes of bakjes met water op de verwarming, en ga je door met besproeien.
De bananenplant heeft in de zomer zeker elke dag water nodig. In de winter verdampt er minder water via de bladeren van de plant en is ongeveer twee keer per week water geven voldoende. Je geeft het water altijd van bovenaf aan de plant en niet via de wortels. De wortels kunnen wel gaan rotten als ze te nat zijn.
De plant bloeit maar één keer en sterft daarna af.
Bruine bladranden kunnen ontstaan door teveel water, droge (radiator) lucht of een te warme omgeving of koude tocht. Bruine bladpunten kan te maken hebben met te weinig licht, teveel kalk in het water of een te lage luchtvochtigheid.
Een bananenplant stopt met groeien onder de 5 graden en de bladeren sterven af bij temperaturen onder de -2 graden. Wanneer over winterharde bananen gesproken wordt, bedoeld men altijd de ondergrondse wortels. De wortels kun je tegen de vorst beschermen met een mulchlaag, vliesdoek of jute.
Bij teveel water zullen de wortels dit niet meer opnemen, en kunnen ze gaan rotten. Het beste is om jouw plant rustig aan te redden: geef regelmatig kleine beetjes water en bouw het langzaam op naar het juiste niveau. Zo geef je de wortels de beste kans om opnieuw te hydrateren.
Is de potgrond vollédig uitgedroogd? Zet dan je plant met binnenpot 15 minuten (of tot de grond helemaal doorweekt is) in een emmer water. Besproei de plant vervolgens ook lichtjes met een plantenspuit. Extra tip: als je potgrond turf bevat, voeg dan een druppeltje ecologisch afwasmiddel toe aan de emmer water.
De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
Als jouw plant bruine bladranden heeft kun je deze gerust afknippen. Zorg er wel voor dat je een schone schaar gebruikt en dat je nooit in het groene deel van het blad knipt! Als je het bruine deel geheel wegknipt – en dus in het groene deel van het blad knipt – zal er opnieuw een bruine rand ontstaan.
Het blad verbrandt bij te veel direct zonlicht. Delen van het blad worden geel en bruin of ze verdrogen. De oplossing voor dit probleem is zorgen voor meer schaduw. Zet de plant verder van het raam af, of creëer schaduw door het rolluik te laten zakken.
Bananen komen uit warme, tropische landen, zoals Ecuador, Costa Rica, Panama, Honduras, Colombia, Guatemala en de Filipijnen. De meeste van die landen liggen in Zuid-Amerika. Daar groeit de bananenplant.
Snoeien Musa/ bananenplant
Het is niet nodig om de Musa te snoeien. Wel kan je lelijke of oude bladeren voorzichtig wegknippen. Knip het blad ongeveer vijf centimeter van de stam af. Het blad wordt weer vervangen door nieuw blad.
Dus als je thuis een onrijpe banaan hebt of een onrijpe mango, dan stop je hem met een rijpe banaan in een afgesloten plastic zak. Een paar dagen later heb je lekker rijp fruit.
Wat betreft de standplaats kan bananenplant alles hebben van veel licht tot half schaduw. De kluit mag altijd een beetje vochtig zijn, deze woonplant houdt wel van een slokje. Bananenplant vindt het heerlijk om af en toe een sproeibeurt te krijgen.
Sterker nog: een bananenplant 'Musa' is best moeilijk. De bladeren krijgen snel bruine randen, gaan rafelen en hangen. Eigenlijk net als in de natuur, maar binnenshuis geven littekens van het leven toch een andere aanblik. De bruine randen komen vaak van te droge lucht.
Een bananenplant kan heel goed buiten staan maar zorg er wel voor dat de plant in een grote bak staat. Een bananenplant komt oorspronkelijk uit de jungle en heeft dus ruimte nodig. Zorg er ook voor dat de plant op een plek in de tuin staat waar hij genoeg zonlicht krijgt, hier is de bananenplant dol op!
Een plant die te veel water heeft gekregen, herken je onder andere aan de gele bladeren of als de bladeren juist bruin uitslaan. In deze gevallen is het heel verstandig om te kijken hoe het staat met de vochtigheid. Een ongelukkige plant wil je natuurlijk niet. Kijk of de wortels zijn beschadigd door wortelrot.
Dit soort verkleuringen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Deze kun je aanvullen door je plant te verpotten en door regelmatig plantenvoeding te geven. Een verkleuring door een tekort aan voedingsstoffen kan in veel gevallen ook weer bijkleuren.
Wortelrot kun je herkennen aan gele vlekken op de bladeren, bladeren die afvallen of slap hangen of, bij een cactus of vetplant; een snotterige stam of stengel. Wortelrot kun je natuurlijk beter voorkomen dan dat je het moet oplossen. Let er daarom altijd op dat je niet teveel water aan je plant geeft.