Bij een bekkenkanteling zagen we het bekken door op drie verschillende plaatsen (A,B en C) en we het kantelen van het zo ontstane, losse stuk. Dit zetten we vervolgens vast door middel van een speciale plaat met schroeven. Op die manier kan het stuk weer vastgroeien. Dit vastgroeiproces duurt ongeveer 6 tot 10 weken.
Het op een correcte manier kunnen kantelen van je bekken is een effectieve methode om een correcte neutrale fysiologische houding van je onderrug te vinden. Door regelmatig afwisselend je rug hol en bol te maken, beweeg je als het ware je lage rug en bekken ten opzichte van andere segmenten (knieën en bovenrug).
Hoe ontstaat een scheef of gekanteld bekken
Beenlengteverschil kan aangeboren (anatomisch) zijn, maar ook het gevolg zijn van een bekkenscheefstand na een ongeluk. Ook langdurige stress in combinatie met een verkeerde, veelal gespannen houding kan leiden tot een bekkenscheefstand.
Plaats de handen op de bekken rand in de zij. De vingers wijzen richting de onderrug. Kantel nu het bekken achterover door met de rug tegen de ondergrond aan te duwen door de buikspieren aan te spannen.Houd deze positie twee seconden vast.
Maak je onderrug bol, zodat je gewicht op je stuitje rust. Hierdoor kantel je je bekken naar achteren. Maak vervolgens je onderrug hol en steek je borst vooruit, zodat je gewicht op je zitbotten rust. Hierdoor kantel je je bekken naar voren.
Bij bekkenpijn ervaart u pijn in de onderrug, stuitje, bovenbeen, liezen en/of het schaambeen. De pijn kan variëren van licht tot hevig. Bij plotselinge bewegingen of als u na een periode van inactiviteit weer gaat bewegen kan de pijn verergeren.
Wandelen is een goede manier om in beweging te zijn en de spieren rondom bekken en heupen te versterken. Blijven klachten echter 4 tot 6 weken na de bevalling aanhouden, dan is het verstandig om een gespecialiseerde (oefen)therapeut of bekkenoefentherapeut te bezoeken.
Er zijn helaas geen mogelijkheden om het bekken zelf middels oefeningen recht te zetten. Wanneer wij het bekken behandelen, kun je wel oefeningen doen ter ondersteuning.
Ga op uw rug liggen, uw knieën opgetrokken en uw handen losjes langs uw lichaam. Adem langzaam in tot uw buik opbolt. Trek dan tijdens de uitademing uw bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof u de rits van een strakke broek dichttrekt. Trek uw stuit niet zo ver op dat hij van de grond komt.
Stabiliseren van bekken/lage rug
Doel: Stabiliseren van het bekken via diepe dwarse buikspier. Oefening: Trek uw navel of uw onderbuik in zonder uw bekken te kantelen. Na 1x maximaal aanspannen gebruikt u 30% van uw maximale kracht om de oefening te herhalen. U kunt dit in de spiegel controleren.
Behandeling bekkenscheefstand
Mocht er een draaiing in het bekken zitten (bekkentorsie/bekkenverwringing), dan kan de podotherapeut u verwijzen naar een manueel therapeut, orthomanueel arts, osteopaat of chiropractor. Deze kan dan kijken of hij uw bekken wat rechter kan zetten met eventuele manipulaties.
Ga op uw rug liggen, met gebogen benen en uw voeten op de grond. Leg een hand op uw buik. Let op dat bij het aanspannen van de bekkenbodemspieren ('afknijpen') uw buik-, bil- en bovenbeenspieren ontspannen blijven en uw billen op de grond blijven. Wanneer u dit een paar keer oefent gaat het steeds beter.
Het gevaar bestaat dat alle ongemakken die een zwangere heeft worden toegeschreven aan bekkenpijn of instabiliteit. Deze aandoeningen zijn erg onwaarschijnlijk als u de pijn niet voelt op een van de genoemde plaatsen (rond het schaambeen, de stuit, of de linker- of rechterbil).
Tijdens de zwangerschap kun je last hebben van bekkenpijn en pijn in je rug: De pijn zit helemaal onder in je buik, in het schaambot. Dit is het bot dat je voelt als je op de plek net boven je schaamlippen duwt.
Bij een bekkenblokkade spreekt men eigenlijk over een verminderde beweeglijkheid tussen ons darmbeen (Os ilium) en ons heiligbeen (Os sacrum), of beter gezegd een mobiliteitsbeperking in het sacro-iliacale gewricht (SI-gewricht).
Zorg voor afwisseling
Wissel lang zitten, staan, liggen en lopen af. Ga regelmatig wandelen of fietsen (zonder kinderen). Probeer staande klusjes zittend te doen (strijken, groente snijden) en zittende activiteiten liggend (telefoon, televisie, lezen).
Kies een sport die je bekkenbodemspieren niet belast of die net die spieren verstevigt. Fietsen, zwemmen maar ook paardrijden staan zeker op het lijstje. Ook bij Bodystyling besteden we er extra aandacht aan. Neem een goede lichaamshouding aan: zit en sta recht.
Door een bekkenscheefstand kunnen er klachten ontstaan, zoals lage rugpijn, pijn in het bekken of in de benen. Dit komt doordat het lichaam de scheefstand probeert te compenseren.
Het duurt na de bevalling minimaal 9 maanden tot je bekken en bekkenbodem hersteld zijn. Het is goed om je rug, buik en bekken niet te zwaar te belasten. Daarmee voorkom je dat je urine of ontlasting gaat verliezen, of een verzakking krijgt. Met een rustige opbouw komt het meestal weer goed.
Het bekken vormt een verbinding tussen de wervelkolom en de benen. Het bekken bestaat uit meerdere botten: een linker en een rechter heupbeen en het heiligbeen aan de achterkant. Eén heupbeen is weer opgebouwd uit verschillende onderdelen: een darmbeen, een zitbeen en een schaambeen.
Je mag met je benen over elkaar zitten, fietsen en zwemmen. Je mag op je rug of op je zij slapen. Je mag liggen met een kussentje tussen je benen, maar het mag ook zonder. Het is wel verstandig situaties te vermijden waarbij de kans op vallen of uitglijden groot is en vermijd zwaar belastende activiteiten.
Een (bekken)fysiotherapeut kan helpen om de bekkengewrichten te mobiliseren of met specifieke oefeningen en rek- of massage technieken de spieren rondom het bekken soepeler of juist sterker te krijgen. We raden ook aan om een (bekken)fysiotherapeut in te schakelen als je klachten na de bevalling niet verdwijnen.
Bekkenfysiotherapie is een methode waarbij u leert de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. Omdat u de spieren van de bekkenbodem zelf niet kunt zien, is het soms moeilijk om ze te kunnen aan-of ontspannen en op het juiste moment te gebruiken.
Dat duurt meestal enige maanden, in uitzonderingsgevallen meer dan een halfjaar. Ook de ernstiger klachten over bekkeninstabiliteit verdwijnen bij de overgrote meerderheid van de vrouwen uiteindelijk wel. Dit duurt vaak lang: gemiddeld een halfjaar, soms langer.
Veel voorkomende klachten in de bekkenregio bij mannen zijn:
pijn tijdens het vrijen of na het klaarkomen in de bekkenbodem. vaak moeten plassen (meer dan 1x in 2,5 -3 uur) het gevoel na het plassen niet volledig uitgeplast te zijn. slappe urinestraal, last van nadruppelen.