Bij harde boerenkazen kies je voor een syrah of mourvèdre. Bijvoorbeeld uit Zuid-Frankrijk. Ook bordeaux past goed bij harde kazen als comté of Nederlandse belegen boerenkaas.
Kaas: Belegen Edammer. Belegen of extra belegen Goudse. Cheddar.
De AOC's Saint-Emilion of Côtes de Bordeaux zijn hiervan mooie voorbeelden. Dit type wijn geniet de voorkeur bij risotto's of vleesgerechten met saus.
Jonge goudse, emmentaler en edammer zijn voorbeelden van milde kaassoorten die goed combineren met een fluweelzachte rode wijn, zoals pinot Noir. De kazen vinden ook een perfecte match in droge silvaner of pinot gris.
Kies bij een Cantal, Salers, Morbier, St- Nectaire, Gouda of Mimolette voor rode rijpe Bordeaux, zoals een Medoc, Pomerol, St-Emilion of een Pauillac. Kies bij een Appenzeller, Emmenthaler, Comté, Vacherin fribourg voor droge witte aromatische wijnen van de savagnin druif of voor een Meursault.
Welke wijn bij kaas
Voor hardere, pittige kazen zoals Parmezaanse kaas, is een rijke rode wijn zoals een Barolo of Chianti een goede keuze. Bij zoute kazen zoals feta of blauwe kaas, is het goed om te zoeken naar een wijn met een zoete component, zoals een port of een dessertwijn zoals Morio Muskat.
Een gulle Chardonnay is altijd goed. Riesling, Pinot Blanc of Grigio, Viognier of Grenache Blanc kan ook. Provençaalse rosé werkt prima als de brie op een zonnige dag meegaat in de picknickmand, zeker met andere hapjes erbij. Wees voorzichtig met rode wijn.
De combinatie van een oude kaas met een krachtige rode wijn zorgt voor een smaakexplosie. Héérlijk. De wijnen die het beste passen bij deze kaasjes zijn: Shiraz, Merlot, Pinot noir, Cabernet sauvignon of Ruby port.
Feta kun je het beste combineren met een witte wijn met een hoge zuurgraad. Bijvoorbeeld een Griekse Assyrtico of een Sauvignon Blanc. Drink je liever rood, kies dan een lichte rode met frisse zuren. We hebben twee wijnen in ons assortiment die een goede wijn-spijs combinatie vormen met Feta.
De algemene vuistregel: bordeauxrood kan het best worden gecombineerd met gedekte kleuren. Zwart, beige, grijs of ook wit staan er altijd mooi bij.
Eten in Bordeaux. Kun je in Nederland bij elk glas wijn wel een borrelhap bestellen, in Bordeaux denken ze daar blijkbaar anders over. Vaak gaat de keuken tussen 15:00 en 17:00 uur dicht of soms zelfs tot 19:30 uur. Houd daar dus rekening mee bij je dagindeling.
Italiaanse harde kazen zoals pecorino drink je met een wijn die lichtkruidig is en niet te stevig, zoals de La di Motte Pinot Grigio of deze Italiaanse rode Castellani Chianti. Zachte en frisse kazen als mozzarella gaan goed met frisfruitige wijnen, zoals een sauvignon blanc.
Welke wijn drink je bij je kaasplank? Je kunt wijn, port of dessertwijn drinken bij je kaasplankje. Al zijn de smaken van port en dessertwijn wat zwaar, waardoor je de kaas minder goed kunt proeven. Wanneer je toch graag een glas port drinkt bij je plankje, denk dan eens aan een frisse witte port of een rosé port.
Vis gerechten en Amarone is afgeraden. Ook zijn Amarone wijnen mooi te combineren met oude kazen zoals Parmigiano Reggiano, Pecorino vecchio en oude Gouda. Ook met blauwe kazen zoals: Gorgonzola, Stilton en Roquefort.
Witschimmelkazen zoals een Franse brie of camembert
Combineer met een droge mousserende wijn, een chardonnay of een pinot noir uit de Bourgogne.
Kaas. Harde (schapen)kazen zijn lekker bij primitivo. Denk aan manchego!
De merlot wordt vaak als het vriendelijke broertje van de cabernet sauvignon gezien. Houd je meer van soepele wijn met minder tannines?Dan is de merlot jouw match made in heaven.De merlot heeft wat minder zuren wat deze wijn toegankelijker maakt.
De Merlot wordt vaak gezien als het kleine broertje van de Cabernet Sauvignon. De Merlot is vaak wat zachter en subtieler. Ook bevat de Merlot vaak minder tannines.
Merlot is het zachtere zusje van de Cabernet Sauvignon en wordt vaak gezien als een ongecompliceerde wijn. Merlot kan juist heel goed jong gedronken worden door haar zachte, romige en fruitige aroma's en dat is ook de reden dat veel wijnmakers dol zijn op deze druif!
Kort gezegd: hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas. Een brie 60+ bevat 33 gram vet per 100 gram, terwijl een brie 50+ zo'n 25 gram vet bevat. Magere kazen (met 10+, 20+ en 30+) bevatten beduidend minder vet.
In het voorjaar zijn verse geitenkazen essentieel met een goede roséwijn; In de zomer is het raadzaam om zachte kazen te kiezen, en met gewassen en bloemrijke korst; In de herfst en winter zullen we kinderopvangkazen en verfijnde kazen begunstigen, zoals de Brie de Meaux, of de Munster.
Kazen: Oude stevige (brokkel) kazen zoals Parmigiano Reggiano, Pecorino vecchio en Gouda, blauwader kazen zoals Gorgonzola, Danish blue en Castelmagno en kazen met een rijke smaak zoals Fontina en Boschetto al Tartufo.