Ongeveer 7% van de blootstelling vindt plaats via de huid, de rest via de longen. Worden beide handen gedesinfecteerd met alcohol gedurende één uur dan wordt ongeveer een halve gram alcohol via de huid geabsorbeerd. De grootste opname van ethanol vindt plaats via de ademhaling.
Conclusie van het verhaal: kleine hoeveelheden alcohol kunnen via de huid in je bloedbaan terecht komen. Maar de Deense mythe klopt toch niet helemaal. De geabsorbeerde concentraties zijn zo laag, dat je er nooit dronken van kunt worden.
Zes Amerikaanse tieners werden in Californië in het ziekenhuis opgenomen nadat ze desinfecterende handgel hadden gedronken in de hoop zo dronken te worden. Artsen waarschuwen ouders nu voor deze gevaarlijke nieuwe trend.
Als voorbeeld het desinfecteren van nattere oppervlakken. Dan wordt aangeraden om een hoger percentage te gebruiken, zoals bijvoorbeeld 80% alcohol. Dit komt omdat, water ook oplosbaar is in alcohol en dit zorgt ervoor dat de verhouding (water / alcohol) verandert.
Als je ethanol vaak op je huid krijgt, kan ethanol het vettige beschermlaagje op je huid aantasten. Hierdoor kan je huid droog en gevoelig worden. Een droge en gevoelige huid beschermt je minder tegen andere irriterende stoffen.
Cetylalcohol en stearylalcohol zijn twee bekende soorten hiervan. Typisch worden vetalcoholen gebruikt als verzachtend en verdikkend middel in huidverzorging. Ze zijn niet irriterend en kunnen zelfs fijn zijn voor een droge huid.
Een veel voorkomende vorm van harde alcohol is alcohol denat. Deze staat bekend om de uitdrogende werking op de huid. Verder doen ethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol en isopropyl je huid ook niet veel goeds.
Pure alcohol (vaak te krijgen in alcohol 90%) drinken is gevaarlijk. Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen.
Is het schadelijk als je de alcoholadem van iemand gedurende lange tijd inademt? Het is niet schadelijk om de alcoholgeur van iemand anders in te ademen. Alcohol wordt pas schadelijk voor uw lichaam als u zelf meer dan de dagelijks verantwoorde hoeveelheden drinkt.
Alcohol werkt ook als vasodilatator, wat betekent dat het de bloedvaten in gezicht en lichaam verwijdt. Overmatige alcoholconsumptie zorgt ervoor dat de bloedvaten steeds wijder worden. Na verloop van tijd resulterend in verlies van huidskleur en blijvende roodheid van het gezicht.
CONCLUSIE: Ja, van alcohol snuiven kun je even wat dronken worden. En nee, je zult er niet aan sterven. Maar een aanrader is het zeker niet, tenzij je ligt te wachten op de grootste kater van je leven of erger: bloedneuzen, neusirritaties en neusabcessen.
Manier 2: Aangeschoten worden van de geur van alcohol
Uit een studie, gepubliceerd in het tijdschrift Psychopharmacology, blijkt dat alleen al het inademen van de geur van alcohol je het gevoel kan geven een beetje aangeschoten te zijn en je remmingen enigszins weg kan nemen.
“Mensen realiseren zich vaak niet dat ze naar alcohol ruiken. Ze hebben geslapen, gedoucht, tanden gepoetst, gegeten of koffie gedronken en voelen zich niet onder invloed. Dan kan het lijken alsof alle alcohol uit het lichaam is en er dus niets te ruiken valt, terwijl dat wel zo is.”
Denk aan duizeligheid, wiebelend lopen, misselijk worden of hoofdpijn. Er kunnen ook ernstigere gevolgen zijn: te veel alcohol in het bloed kan leiden tot een hypoglykemie, een daling van de bloedsuikerspiegel. In het ergste geval verliezen kinderen het bewustzijn of raken ze in coma.
Alcoholgel is uiterst giftig. Inslikken is dus te allen tijde uit den boze. Vermijd ook contact met de ogen.
In de dunne darm wordt het merendeel (80%) van de alcohol opgenomen in het bloed. Alcohol uit dranken met een alcoholpercentage tussen 10-40% wordt het snelst opgenomen, daarna sterkedrank (>40%) en de opname van alcohol uit dranken met minder dan 10% alcohol gaat het langzaamst.
In handdesinfectiemiddelen zit ethanol (alcohol) en/of isopropylalcohol in concentraties oplopend tot 80 procent. Als kinderen ervan drinken, kan dat leiden tot een serieuze vergiftiging, zegt het NVIC.
Ethanol, beter bekend als alcohol, is een kleurloze, heldere vloeistof, die in veel productieprocessen wordt gebruikt. Werknemers kunnen ermee in aanraking komen in de vorm van damp, die ze dan inademen, of via de huid, bijvoorbeeld bij het desinfecteren.
In het geval van ethanol als oplosmiddel geldt feitelijk hetzelfde als bij azijn en yoghurt. In het eindproduct is de alcohol niet meer aantoonbaar, je kan dus nooit dronken worden van het eindproduct, het is dus halal.
Ook nu nog wordt er niet eens zoveel meer gedronken dan in Groot-Brittannië of Tsjechië, al kunnen die er ook wat van. Een volwassen Rus drinkt gemiddeld ongeveer vijftien liter pure alcohol per jaar, tegen zeven per volwassen Nederlander.
Stroh 80 heeft een alcoholpercentage van 80%. Deze drank is bedoeld om mee te mixen of als toevoeging bij het koken. Direct drinken kan ook, maar het is dan aan te raden de drank te verdunnen met minimaal een gelijke hoeveelheid water.
Everclear – 95%
Everclear bevat 95% alcohol. Het is dan ook verboden in 13 Staten.
Nee, maar teveel drinken is niet goed voor je huid
Er is geen overtuigend bewijs voor een verband tussen alcohol en acne. Wel is bekend dat alcohol roodheid in je gezicht erger maakt omdat de bloedvaten in je huid uitzetten. Alcohol droogt ook uit, drink daarom altijd matig.
Deze alcoholvormen zijn agressief, drogen de huid uit en beschadigen de huidbarrière. Dit geeft dat trekkerige, branderige gevoel. Wanneer je producten met deze alcoholen op lange termijn gebruikt, zal dit resulteren in een droge, geïrriteerde huid.