Leg de iPhone met de voorkant naar boven op een MagSafe- of MagSafe Duo-oplader (die is aangesloten op een Apple USB-C-lichtnetadapter van 20 W of een andere compatibele lichtnetadapter) of op een Qi-gecertificeerde oplader.
Kan je jouw oude oplader en kabel gebruiken? Je oude iPhone oplader en kabel werken ook prima met je iPhone 13.
Er zit geen oplader bij je Apple iPhone 13, alleen een oplaadkabel. Je laadt met een Power Delivery oplader je iPhone 13 extra snel op. Zo zit je nooit lang zonder je iPhone. De meegeleverde kabel past ook alleen op deze Power Delivery snelladers.
De iPhone-maker was aangeklaagd omdat het bedrijf sinds 2020 geen opladers meer in de doos meelevert. Het weglaten van de opladers heeft volgens Apple tot doel de CO2-uitstoot te verminderen.
Zorg ervoor dat de batterij niet volledig opgeladen, maar ook niet helemaal leeg is. Een laadpercentage van ongeveer 50% is ideaal. Als je een device voor langere tijd opbergt met een volledig ontladen batterij, kan er een chemisch proces optreden waardoor je de batterij daarna niet meer kunt opladen.
Om je iPhone batterij langer in goede staat te houden, is het verstandig geoptimaliseerd opladen te gebruiken.Zeker als je vaak 's nachts je telefoon oplaadt. Met deze speciale functie laadt je batterij op tot een niveau van 80 procent. Daarna stopt het opladen.
Voorkom zoveel mogelijk dat de batterij onder de 20% zakt of zelfs helemaal leeg raakt. Laad de smartphone liever niet verder op dan 80%. Schakel Aangepast opladen (Android), Batterij beschermen (Samsung), of Geoptimaliseerd opladen (iPhone) in. Gebruik een originele of gecertificeerde oplader en kabel.
Inhoud van de verpakking
In het kader van onze inspanningen om in 2030 volledig CO₂‑neutraal te zijn worden bij iPhone 13 en iPhone 13 mini geen lichtnetadapter en EarPods meegeleverd. De verpakking bevat een USB‑C-naar-Lightning-kabel voor snelladen, die compatibel is met USB-C-lichtnetadapters en computerpoorten.
De iPhone heeft een ingebouwde draadloze oplaadfunctie waarmee het apparaat op een eenvoudige en intuïtieve manier kan worden opgeladen. Je iPhone werkt met Qi-gecertificeerde opladers die beschikbaar zijn als accessoires en in auto's, cafés, hotels, luchthavens en meubilair.
Het is slecht voor de batterij
Met draadloos opladen doe je je iPhone-batterij geen plezier. Uit verschillende testen is gebleken dat de accu meer belast wordt, waardoor de batterij sneller slijt. Als je wilt dat de accu zo lang mogelijk goed blijft, is het dus beter om een kabel te gebruiken.
Naast de bekende iPhone 13 oplader met kabels, zijn er ook draadloze opladers, ofwel wireless chargers voor de iPhone 13. Omdat je geen specifieke adapter nodig hebt kun je ook andere telefoons, zoals de iPhone 13 mini of de iPhone 13 Pro Max draadloos opladen.
Erger nog: een niet-originele oplader kan bij een iPhone zelfs de U2 IC-chip beschadigen. Deze is verantwoordelijk voor allerlei processen. Een iPhone die plots niet meer wil opstarten, kan een teken zijn van een beschadigde chip. Koop dus steeds een originele oplader om deze problemen te omzeilen!
Lightning is de door Apple ontwikkelde aansluiting waarmee je Apple producten oplaadt of aansluit op een computer. Naast de standaard usb A naar Lightning kabel is er een speciale usb C naar Lightning kabel om mee te snelladen.
De eerste keer kun je de smartphone dus het best helemaal opladen. Dat duurt ongeveer vijf tot zes uur. Daarna is het belangrijk de telefoon op tijd van het stroom te halen en weer op tijd op te laden. De batterij hoeft niet eerst helemaal leeg te zijn.
Uw telefoon laadt wel op maar niet tot 100%
Als je iPhone stopt met opladen bij 80% dan is dat door een nieuwe instelling 'Geoptimaliseerd opladen' die vanaf ISO 13 beschikbaar is. Daardoor laadt de telefoon niet automatische op tot 100% om de levensduur van de batterij te verlengen.
Een volledige laadbeurt (als de batterij helemaal leeg is) kost aan stroom 12,41 Wh. Per jaar gebruikt het apparaat dan maximaal 12,41x365= 4,5 kWh. Doe dat maal de stroomprijs van 0,894 euro (prijspeil 25 oktober 2022), dan komen de kosten op 4,05 euro per jaar.
Zet uw toestel uit tijdens het opladen.
Hierdoor verslechterd de maximale capaciteit van de accu. Het beste zou zijn om je telefoon uit te zetten tijdens het opladen. Zo laadt jouw toestel sneller op en blijft deze in een uitstekende conditie.
Om te beginnen heb je verschillende opladers voor Apple producten en voor Android producten. Het is dus niet mogelijk om met een Apple oplader je Android telefoon op te laden of andersom. Vanaf de iPhone 5 zijn alle iPhone voorzien van een Lightning aansluiting.
De iPhone 13-serie bestaat uit vier fantastische smartphones waarmee je nog vele jaren vooruit kunt. Voor de meeste mensen is met name het Pro-model zelfs behoorlijk overkill qua specificaties. Apps laden razendsnel, de camera presteert bovengemiddeld goed en de accu gaat langer mee dan ooit.
128 GB: iPhone 13 + iPhone 13 Pro
Bij de iPhone 12 en iPhone 12 mini was dat nog de helft. Hoewel 128GB de minst mogelijke opslag is, zullen de meeste mensen genoeg hebben aan deze opslagcapaciteit. Dat is helemaal zo als je een abonnement hebt op iCloud, zodat je bijvoorbeeld je foto's en video's niet lokaal opslaat.
Het is niet nodig om je telefoon constant op 100% opgeladen te houden, vooral als je hem lang aan de lader laat zitten. Als je je telefoonbatterij in een optimaal bereik wilt houden, probeer dan het laadniveau tussen 20% en 80% te houden. Dit helpt om de levensduur van de batterij te verlengen.
Tip 1: percentage accu tussen 20 en 80%.
Dit geldt niet alleen voor de accu van Tesla of de batterij van een andere EV, maar voor alle batterijen. Dit komt door de chemische structuur: wanneer de accu onder de 20% of boven de 80% zit, moet de batterij harder werken om degeneratie tegen te gaan.
Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat een batterij minder snel slijt als je hem tot zo'n 80 procent oplaadt en niet onder de 20 procent laat komen.