De meeste spontane tweelingzwangerschappen ontstaan doordat er door onbekende oorzaken twee eicellen bij de eisprong vrijkomen die ook bevrucht worden. Bij deze twee-eiige tweelingen speelt een zekere mate van erfelijkheid via de familie van de vrouw een rol.
Zo vaak komt een tweelingzwangerschap voor
Ongeveer 16 op de 1000 zwangerschappen betreft een tweelingzwangerschap. Er zijn verschillende type tweelingen. Een twee-eiige tweeling komt vaker voor dan een eeneiige tweeling.
In Nederland worden de laatste jaren ongeveer 3000 tweelingen per jaar geboren. De kans op een spontane tweelingzwangerschap is in Nederland ongeveer 1/80-90; dat wil zeggen dat op 1 op de 80-90 spontane zwangerschappen een meerlingzwangerschap is. Spontane drieling zwangerschappen zijn zeer zeldzaam.
Bij één op de tien tweelingen is er een groot verschil in groei tussen de baby's, soms al vroeg in de zwangerschap. Deze zwangerschappen zullen we extra opvolgen om zeker te zijn dat de kleinste baby niets tekort komt.
Twee-eiige tweelingen komen meer voor, omdat een een-eiige tweeling ontstaat uit de celdeling van een bevruchte eicel, wat zeldzamer is. Kans op een tweede tweeling?. De kans dat een vrouw na een eerste tweelingzwangerschap nóg een tweeling krijgt, is maar liefst 3 keer zo groot!
Zowel de vader als de moeder kan zo´n gen door geven aan de kinderen. Als één van de ouders drager is, wordt 50% van de kinderen drager. Alleen dochters van een drager hebben een verhoogde kans om zwanger te worden van een tweeling.
Bij een twee- of meerlingzwangerschap komen klachten als vermoeidheid, brandend maagzuur en overgeven vaker voor. De extra grote baarmoeder zorgt vaker voor kortademigheid, bandenpijn en slaapproblemen. Bij een meerlingzwangerschap ontstaat bijna altijd een tekort aan ijzer en foliumzuur.
Helaas is de zwangerschap van een meerling nog een stukje zwaarder. Zo kun je last krijgen van extreme misselijkheid. Die misselijkheid wordt veroorzaakt door het HCG hormoon, waar jij extra veel van hebt dankzij je tweeling. Gemiddeld komt een zwangere vrouw 11 tot 15 kilo aan tijdens de zwangerschap.
Probeer vanaf 20 weken extra rust te nemen. Tweelingen worden meestal te vroeg geboren: Tweelingen met 1 moederkoek en 2 vruchtzakken bij gemiddeld 35 weken. Tweelingen met 2 moederkoeken bij gemiddeld 37 weken.
Voor uw gezondheid is het aangeraden uw gewicht in het oog te houden om te voorkomen dat het nog verder stijgt. Het is aangeraden om tijdens de zwangerschap 7 tot 11,5 kg gewicht bij te komen. De aanbevolen gewichtstoename voor een tweelingzwangerschap is 14 tot 23 kg.
Erfelijkheid speelt dus zeker een rol bij het krijgen van een twee-eiige tweeling. Zijn er tweelingen in de familie of maak je deel uit van een twee-eiige tweeling, dan heb je zelf een grotere kans om meer dan één baby op de wereld te zetten. Die genetische aanleg erf je voornamelijk via moederskant.
Alamjan's afwijking foetus in foetu is een zeldzame fout die optreedt bij eeneiige tweelingen. Bij deze afwijking wordt de ene foetus 'ingekapseld' (omsloten) door de andere, waarbij de ingekapselde foetus begint te parasiteren. Artsen begrijpen nog niet precies hoe de ene foetus de andere inkapselt.
Normaal gesproken komt er tijdens de eisprong 1 eitje vrij, maar het kan dus voorkomen dat er een dubbele eisprong plaatsvindt met als gevolg 2 eitjes die beiden bevrucht kunnen worden. Bij een twee-eiige tweeling worden de 2 eitjes afzonderlijk bevrucht door 2 verschillende zaadcellen.
Ben je in verwachting van een tweeling, dan mag je de voorgeschreven dosis Foliumzuur verdubbelen.
Zien we een kloppend hartje en een goed ontwikkeld embryo dan daalt de kans op een miskraam van 10% naar ca. 1-3%.
Bij een semi-identieke tweeling wordt een eicel bevrucht door twee spermazaadjes. Dat zo'n bevruchte eicel ook echt uitgroeit tot twee baby's komt dus bijna nooit voor. Voor zover bekend is zijn er twee semi-identieke tweelingen geboren.
Hoe komt het dat tweelingen vaker eerder geboren worden? De bevalling begint vanzelf eerder. Dit komt doordat de baarmoeder meer uitrekt doordat er 2 baby's inzitten. Hierdoor kun je eerder weeën krijgen.
Met elke baby erbij, gaan er ongeveer 3 weken af van de gemiddelde zwangerschapsduur. De gemiddelde eenling wordt geboren na 40 weken, de gemiddelde tweeling na 37 weken en de gemiddelde drieling na 34 weken zwangerschap.
Bij een tweelingzwangerschap kun je in principe normaal bevallen, tenzij de gynaecoloog een ander advies geeft, bijvoorbeeld omdat er groeiachterstand bestaat. Bij een-eiige tweelingen wordt de bevalling tussen 36 en 37 weken zwangerschap opgewekt. Bij twee-eiige tweelingen tussen 37 en 38 weken.
Als u niet eerder een keizersnede heeft gehad wordt het kind meestal binnen vijf minuten na het begin van de operatie geboren, bij een herhaal keizersnede duurt dit vaak langer. De hele operatie duurt ongeveer 45-60 minuten.
Vrouwen die zwanger zijn van een tweeling of meerling hebben een hoge hCG-concentratie. Deze verhoogde hCG-concentratie zou ook de reden kunnen zijn waarom sommige vrouwen die zwanger zijn van een tweeling ernstigere ochtendmisselijkheid hebben dan vrouwen die slechts één baby verwachten.
Eeneiige tweelingen (monozygote)
Eeneiige tweelingen, of een monozygote tweeling, ontstaan wanneer een bevruchte eicel in twee splitst en uitgroeit tot twee aparte embryo's. Deze baby's hebben hetzelfde geslacht, delen dezelfde bloedgroep en hebben dezelfde fysieke kenmerken.
Normaal gesproken komt er tijdens je eisprong één eicel vrij. Soms komen er, door onbekende oorzaken, twee eicellen tegelijk vrij. Dit noem je een dubbele eisprong. Wanneer deze allebei bevrucht worden door een zaadcel, ontstaat er een twee-eiige tweeling.
Een twee-eiige tweeling ontstaat wanneer twee aparte eicellen op hetzelfde moment bevrucht worden door twee zaadcellen. Deze eicellen kunnen uit één, maar ook uit twee eierstokken afkomstig zijn. Het erfelijk materiaal van een twee-eiige tweeling is dus niet hetzelfde zoals dat van een eeneiige tweeling.
In de natuurlijke situatie, dus zonder vruchtbaarheidsbehandelingen, komt een twee-eiige tweeling (dus een dubbele eisprong waarbij beide eicellen bevrucht raken) voor in 1 op 83 zwangerschappen.