De Fernox magneetfilters zijn ideaal om uw centrale verwarmingsinstallatie vrij te houden van verontreiniging. Magnetiet, zwevend vuil en slib komen voor in een verwarmingsinstallatie nadat het in gebruik genomen wordt.
Testen hebben uitgewezen dat de Caleffi vuilafscheiders uiterst efficiënt vuil verwijderen uit de installatie: na ongeveer 50 circulaties (d.w.z. ongeveer één dag in bedrijf) worden tot 100% onzuiverheden tot 0,1 mm en tot 80% kleinere deeltjes verwijderd.
Het toepassen van een vuilafscheider lost het probleem van vuil in cv-leidingen op. Het installeren van deze vuilafscheider is niet verplicht, maar wordt wel dringend geadviseerd door de fabrikanten om de levensduur van de cv-ketel te waarborgen.
Een goede vuilafscheider verwijdert naast vuil ook lucht uit de installatie. Zuurstof in cv-water gaat in reactie met metaal, met corrosie en roest tot gevolg. Deze vuildeeltjes gaan op termijn de pomp beschadigen.
Meestal installeert men de vuilafscheider in de retourzijde van de cv installatie, zodat schoon water de cv ketel instroomt. Afhankelijk van het soort vuilafscheider kan deze horizontaal of verticaal geplaatst worden.
De SpiroTrap MB3 vuilafscheider: Nu voor € 130 incl.
Bescherm uw cv-installatie met SpiroTrap MB3, de magnetische vuilafscheider van Spirotech. De oplossing voor dit probeem is de SpiroTrap MB3. Dit is een vuilafscheider die op zeer krachtige wijze vuildeeltjes uit cv-installaties verwijdert.
Ja, een hybride warmtepomp kan altijd. Hij werkt namelijk samen met je cv-ketel. De cv-ketel springt bij als het heel koud is buiten, of als je huis snel warm moet worden. Milieu Centraal raadt wel aan om bij een hybride warmtepomp te kijken naar de isolatie van je huis.
SpiroVent microbellenluchtafscheiders verwijderen de microbellen en circulerende lucht die achterblijven door automatische ventilatieopeningen of na ontluchtingskleppen. Automatische ontluchters en handontluchters kunnen geen microbellen of circulerende lucht verwijderen.
De SpiroTrap is een uiterst effectieve vuilfilter die uw cv-installatie beschermt tegen zowel magnetische als niet-magnetische vuildeeltjes. Een cv-installatie bevat vaak metaaldeeltjes, die een bedreiging kunnen vormen voor de levensduur van de pomp.
Altijd luchtvrij installatiewater
De Spirotech luchtafscheiders werken in twee stappen. Als eerste worden de luchtbelletjes afgescheiden van het water. Deze microbellen worden boven in de luchtafscheider verzameld door de unieke Spirobuis.
Zonder luchtafscheider gaan de luchtbelletjes die in de ketel vrijkomen de installatie in. Ze vormen grotere bellen die bijvoorbeeld vast blijven zitten in een radiator. Die radiator zal niet meer goed opwarmen.
Microbel ontluchters (SpiroVent) moeten bij voorkeur op het warmste punt in de systeem geplaatst worden. Bij een verwarming is dat het punt waar het systeemwater de ketel verlaat en bij een koeling waar het water het systeem in gaat.
Het werkingsprincipe van een automatische ontluchter is zeer eenvoudig. Een vlotter die op het waterniveau drijft, houdt een afsluiter gesloten. Wanneer er zich in de vlotterkamer lucht verzamelt, daalt het waterniveau en zal het ontluchtingsventiel openen. De verzamelde lucht zal nu ontsnappen.
Er zijn twee mogelijke plaatsen voor het installeren van een drukverschilregelaar: Tussen de drie en vijf meter van de cv-ketel tussen aanvoer- en retourleiding, Op zo groot mogelijke afstand van de ketel achter de laatste radiator van de cv-installatie.
Waar moet een SpiroTrap MB3 worden geplaatst? Bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de ketel, in terugkomende stroom. Daardoor wordt de ketel het beste beschermd tegen de vervuiling die vanuit de installatie met het water wordt meegevoerd.
De standaard automatische ontluchter werkt met een luchtkamer en een vlotter. Deze vorm van automatische ontluchten wordt altijd gebruikt op het hoogste punt van een installatie waar de lucht zich verzamelt. De lucht drukt de vlotter in de automatische ontluchter omlaag waardoor een ventiel opent en de lucht ontsnapt.
Om een hybride warmtepomp te installeren, is er meer ruimte nodig dan bij alleen een cv-ketel. De warmtepomp wordt naast de cv-ketel geïnstalleerd. Naast de binnenunit, heb je ook ruimte nodig voor een buitenunit. Deze buitenunit kun je op de schuur, een balkon, een plat dak of aan de gevel monteren.
Wanneer uw woning niet of slecht geïsoleerd is dan is uw huis niet geschikt voor een warmtepomp. De warmtepomp moet in dat geval te hard werken en het rendement is dan niet gunstig. Dit betekent in de praktijk dat woningen die voor 2000 zijn gebouwd nog niet goed genoeg geïsoleerd zijn.
Heb je een full-electric warmtepomp nodig, dan zal je ongeveer 7 tot 9 extra zonnepanelen moeten gebruiken. Heb je een hybride warmtepomp nodig, dan zal je ongeveer 5 tot 7 extra zonnepanelen moeten gebruiken.
Zit er geen ontluchter aan de bovenzijde van de radiator? Dan wordt het iets lastiger. Volg dan de cv-leiding naar een volgende radiator die wel te ontluchten is. In principe is het ontluchten van een cv-ketel zo'n eenmaal per jaar nodig.
CV-ketel automatisch ontluchten
Over het algemeen hebben vrijwel alle nieuwe merken cv-ketels een automatische ontluchter. Alle andere cv-ketels hebben een ontluchter boven op de ketel zitten welke u kunt bedienen met het ontluchtingssleuteltje die u ook voor de radiatoren gebruikt.
Maakt je radiator een klotsend of tikkend geluid? Dan moet je zo snel mogelijk de verwarming ontluchten. Deze geluiden wijzen er namelijk op dat er lucht in de radiator zit.
Waar in de markt nu veel om wordt gevraagd zijn dynamische inregelkranen. Die kranen bevatten een membraan dat afhankelijk van de tegendruk dichtloopt, waardoor de kraan automatisch meer weerstand geeft. Daar zitten veel voordelen aan, maar er is ook een groot nadeel.
Dompel de verwarmingsweerstand en de thermostaat onder in een emmer die haf gevuld is met azijn en half met water. Laat het een nachtje weken tot alle kalk verdwenen is. Spoel de elementen vervolgens goed af onder stromend water.
Hoe vaak moet mijn boiler ontkalkt worden? Hoe vaak je moet ontkalken is afhankelijk van je waterverbruik en van hoe hard het water in jouw regio is. Dit varieert van minstens 1 keer per jaar, tot 1 keer in de 5 jaar.