Zet een aantal borden op elkaar in een voorverwarmde oven (80 ºC) voor circa 10 minuten. Zet de oven uit en laat de borden in de oven totdat je ze nodig hebt, anders koelen ze ook weer heel snel af.
Een warm waterbad is een simpele manier om je borden te verwarmen. Leg de borden in heet water en droog ze voor het opdienen af. Afspoelen onder stromend heet water en goed drogen kan ook. Borden kunnen ook prima in de magnetron worden verwarmd, let op dat de borden geschikt zijn voor de magnetron.
Nog een goede raad:
Bij alle materialen is het beter wanneer het bord beschadigingen heeft, om het niet in de oven te plaatsen. Ook zullen versierde of beschilderde borden sneller beschadigd raken tijdens verhitting. Borden in plastiek, hout, bamboe of papier kan je uiteraard NIET in de oven zetten.
Staat er geen temperatuurslimiet op je borden aangegeven? Verhit ze dan nooit boven 200 graden. Borden van porselein kun je beter onder de 160 graden houden om beschadigingen te voorkomen. Beschadigde borden of borden die versierd of beschilderd zijn kun je beter nooit in de oven zetten.
Wanneer het keramiek ongeglazuurd is, kan er tijdens het afwassen vocht in het aardewerk komen. Dit vocht kan in de magnetron straling absorberen, waardoor het erg heet wordt," zo vertelt hij. Maar ook wanneer het keramiek wel geglazuurd is, kan dat problemen opleveren.
Steengoed en porselein (indien correct gestookt) nemen minder dan 1% water op en zijn daardoor bijna per definitie “magnetron veilig”. Sommige aardewerk keramiek (waarvan de klei speciaal is ontworpen voor een lage absorptie op lagere temperatuur) kan dat ook zijn, maar dat komt minder vaak voor.
Sommige materialen mogen niet in de magnetron worden gebruikt: Porselein en keramiek. Deze materialen zijn niet hittebestendig genoeg. Papier, textiel en hout.
Geschikt voor de magnetron. Vaatwasserbestendig. Geen cadmium of lood toegevoegd.
Stappenplan gebruik van porseleinstiften
15 minuten laten drogen, daarna gedurende 25 minuten in de oven op 160 °C bakken en vervolgens in de oven laten afkoelen. Gebruik de porseleinstift uitsluitend voor decoratieve doeleinden.
Pan afdekken met aluminiumfolie
Een andere optie is het voorverwarmen van de borden. Je kunt dit doen door ze even kort in warm water te leggen of een paar minuutjes in de magnetron te leggen. Door warme borden te gebruiken blijft het geserveerde eten langer warm. Dit komt de smaaksensatie ten goede!
Glas en keramiek kunnen over het algemeen veilig gebruikt worden in de microgolfoven, tenzij er een metalen randje of tekening op zit: dan kunnen er vonkjes ontstaan. Oudere borden of aardewerken borden van mindere kwaliteit kunnen wel barsten of breken in de microgolfoven.
De meeste borden van keramiek (inclusief porselein en aardewerk) kunnen dus zonder problemen in de magnetron en zullen dan ook niet erg heet worden. Hier zijn echter twee belangrijke uitzonderingen op: Keramiek zonder glazuur. Er kan namelijk vocht in je ongeglazuurde keramiek borden trekken.
Dek de schaal af met een deksel, bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan de maaltijd goed heet worden. Schep het eten tijdens het verwarmen het eten 1 of 2 keer om.
Aluminiumfolie. Aluminiumfolie is ook niet erg geschikt om te gebruiken in een magnetron. Het blokt namelijk de straling van de magnetron en daardoor zal er niks met je eten gebeuren. Daarbij komt nog dat als het folie een beetje gekreukt is er vonkjes ontstaan.
De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer. Dit maakt het naast horeca gebruik ook ideaal voor huishoudelijk gebruik, etensresten kunnen eenvoudig worden bewaard in deze bakjes, het bakje kan vervolgens de koelkast in.
Een plastic bakje dat geschikt is om te verwarmen heeft meestal de tekst 'microwave-safe' onderop staan. Het is ook te herkennen aan een vierkant icoon met golflijntjes. Niet alle plastic bakjes worden echter getest, waardoor je niet altijd zeker weet of een bakje veilig is om eten in te verwarmen.
Nee. Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling.
Een magnetron warmt jouw maaltijd op met elektromagnetische golven. Deze golven creëren een elektrisch veld dat constant beweegt. Dit zorgt voor wrijving tussen moleculen en voilà, je hebt warmte. Wanneer je een metalen vork in de magnetron legt, ontstaan er vonken en daardoor brandgevaar.
Waarom moet er bij het verwarmen een theelepel in de vloeistof gezet worden? Omdat er anders gevaarlijk heet water kan ontstaan als je het te lang in de magnetron doet en dat de vloeistof niet pas gaat koken als je de beker eruit haalt, maar gewoon koken gaat tijdens het verhitten.
Bewaar levensmiddelen die warm bewaard moeten worden, altijd boven de 60 °C. Dit geldt bijvoorbeeld voor (onderdelen van) kant-en-klare maaltijden.