Waar zitten de zaadjes? Zaadjes vind je altijd op de plek waar eerst een bloem zat. Dat betekent dus dat de planten waar je zaadjes van wilt oogsten eerst gebloeid moeten hebben. Bij veel bloemen en kruiden zie je meteen waar de zaadjes zitten.
Oogsten doe je met schone handen. Omdat sommige zaadjes heel klein zijn, zoals die van de Dropplant (Agestache), is het handig om voorzichtig de bloemstengel af te knippen en dan binnen, of op een andere plek waar de wind niet meteen de zaadjes wegblaast, de zaden uit de stengel te tikken of te schudden.
Plukken. Na de bloei, meestal in de nazomer en beginnende herfst, produceren bloemen zaadjes die je kunt oogsten. Je tuin is dan een schatkamer aan gratis nieuwe planten. Zodra de bloemen en zaaddozen droog zijn, ze zijn dan meestal gelig of bruin van kleur, kun je ze afknippen.
Moestuinzaden zijn onmisbaar als je je moestuin wil inzaaien. Zaden voor groente en kruiden vind je in alle soorten bij Intratuin, ook biologische moestuinzaden, voor een nog meer verantwoorde oogst!
De voortplantingsorganen van bloemen
Veel planten bevruchten hun zaden door bestuiving. De stamper is het vrouwelijke voortplantingsorgaan. In de stamper zitten de zaadknoppen.
Je kunt de zonnebloempitten niet direct oogsten, omdat deze eerst goed droog moeten zijn. Je snijdt daarom de knop van de bloem af met een schoon, scherp mes, op zo'n vijf centimeter van de bloemknop. Veeg met je hand over het hart van de zonnebloem, zodat de zonnebloempitten zichtbaar worden.
Oogst de zaaddozen als ze goed bruin en droog zijn, maar nog net niet volledig open staan. Doe er, voordat je gaat knippen, voorzichtig een zak of sloop over heen, buig de stengels naar beneden en knip ze dan pas af. Je vangt zo het meeste zaad in je zak op.
Waar zitten de zaadjes? Zaadjes vind je altijd op de plek waar eerst een bloem zat. Dat betekent dus dat de planten waar je zaadjes van wilt oogsten eerst gebloeid moeten hebben. Bij veel bloemen en kruiden zie je meteen waar de zaadjes zitten.
Bestel je zaden bij:
OnsZaden. De Beersche Hoeve. De Nieuwe Tuin (www.denieuwetuin.be)Biologischzaad.nl (www.biologischzaad.nl)
Pompoen en courgette
Zaden van pompoenen uit de winkel kun je ook gebruiken. Courgettes moet je eerst laten groeien tot grote exemplaren. Snijd een grote courgette dan open en haal de zaden eruit. Spoel de zaden af en laat ze drogen.
De droogtijd is afhankelijk van de zaden, de gemiddelde droogtijd ligt tussen de drie en zes dagen. Laat ze liever een week te lang drogen dan een dag te kort. Te lang drogen kan geen kwaad, maar als de zaden vochtig blijven gaan ze schimmelen en zullen ze verrotten.
Komkommers zaai je vrijwel altijd voor in een pot, om na een aantal weken te planten. Zaai voor in de maand april en zet de potten op een warme, het liefst lichte plek neer. Komkommerzaden kiemen het beste bij een temperatuur van 20 tot 22 graden.
Het beste moment om zaden te oogsten is op een droge dag, na een droge periode. Doe dat midden in de ochtend nadat de dauw is verdampt. Rijpe zaden in zaadhoofden en peulen rammelen als je eraan schudt. Doe de droge zaden in een papieren envelop en bewaar ze koel en droog.
Zonnehoed zaden oogsten
De zaden zijn te vinden tussen de oranje stekels op de 'hoed'.
De raad adviseert om 15 tot 25 gram noten en zaden per dag te eten (een kleine handvol). De voorkeur gaat uit naar noten en zaden rijk aan omega 3-vetzuren, zoals walnoten en lijnzaad.
Hoe zaadcellen gemaakt worden in de testikels (of teelballen). In de teelballen worden de zaadcellen gemaakt (spermatogenese) en ook het geslachtshormoon testosteron wordt hier aangemaakt. Alles start bij de hypothalamus in de hersenen. Hier wordt het Gonadotropine-releasing hormoon (GnRH) vrij gegeven.
Als zaaigrond kun je kokosvezelpotgrond (cocopeat) gebruiken, speciale zaaigrond of je kunt zelf een variant maken. Dit doe je door potgrond met zandbak zand te vermengen en de grove stukken eruit te zeven. Wist je dat zaden geen mest nodig hebben? Alle voedingsstoffen zitten al verstopt in het zaadje zelf!
Vaak zijn zaden ook na de 2 jaar goed te gebruiken, maar neemt de kiemkracht langzaam af. Op de achterkant van het zakje staat een THT-datum.Hierop staat hoe lang de zaden tenminste houdbaar zijn tot het einde van het jaar dat daarop vermeld staat.
Soorten pitten en zaden
De pitten die wij wel kunnen eten zijn pijnboompitten, pompoenpitten en zonnebloempitten. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten zaden. Zo heb je bijvoorbeeld lijnzaad, chiazaad, hennepzaad en sesamzaad. Ook deze zijn gezond en kun je makkelijk aan een maaltijd toevoegen.
Het slim om zaden altijd in een donkere, droge en koele plek te bewaren. Let er dus ook op dat dat een plek is waar de zon niet steeds op staat of waar de verwarming heel hard staat te loeien. Wanneer je dat wel doet, kun je de zaden minder lang bewaren en zullen ze eerder gaan kiemen.
Ja, van alle soorten zonnebloemen kun je de pitten gewoon veilig eten. Je kunt de zaden van de zonnebloem zowel ongepeld als gepeld eten.