Masala is een uitgebalanceerde melange van kruiden en specerijen. Het komt uit India en is door de Hindoestanen meegenomen naar onder andere Suriname. In de mix gaan koriander, kurkuma, komijn, mosterdzaad, nigella-zaad, fenegriek en peper. Al deze ingrediënten worden vers geroosterd en gemalen.
Masala is dus het overkoepelende woord voor vele soorten kruidenmengsels. Vaak zijn specerijen als kaneel, komijn, kardemom, kruidnagel en nootmuskaat en korianderzaad in wisselende samenstelling terug te vinden. Denk aan chana masala, tikka masala en, jawel, garam masala.
Het antwoord is simpel. Kerrie is een kruidenmengsel een mengsel van specerijen. Curry is de Engelse naam voor gerechten die bereid zijn met kerrie. En masala is weer een mengsel van een groot aantal verse kruiden en specerijen.
Garam masala is een mix van kruiden en specerijen. Het mengsel komt uit India en wordt daar bijna dagelijks gebruikt om bekende gerechten als tandoori op smaak te brengen. Maar het is bijvoorbeeld ook een goede smaakmaker voor vlees of vis. Je kunt de kruidenmix het best pas op het laatst aan je gerecht toevoegen.
Op zichzelf hoeft een curry niet pittig te zijn. Een masala is een gerecht, bv een curry, waar een masala (kruidenmix) aan is toegevoegd om het een specifieke smaak te geven en daarom meestal rijker, pittiger en rood-bruiner van kleur.
Welke specerijen je gebruikt (en in welke hoeveelheid) is bepalend voor de uiteindelijke smaak. Een goede garam masala smaakt kruidig, heeft een heerlijke verwarmende geur en brengt balans in diverse gerechten. Vaak is het mengsel juist niet zo pittig, omdat dit al snel te overheersend is.
Geneeskracht van garam masala
Deze traditionele kruidenmix geeft een heerlijke aroma aan je curry, groenteschotel of een peulvruchtenschotel. Daarnaast heeft het een medicinale werking op je lichaam. Volgens Ayurveda, meer dan 5000 jaar oude wetenschap van het leven, ligt je genezingsaanpak in je spijsvertering.
Één van de bekendste curry's is Tikka Masala. Ook wel bekend als Tikki Masala maar de juiste naam is Tikka Masala. Tikka betekent namelijk blokjes of stukjes vlees en masala een pittige, kruidige saus.
Natuurlijk proef je wel de Indiase invloeden. Tikka masala is een uitgebalanceerde mix van geroosterde kruiden en specerijen die worden fijngestampt met een vijzel. Het woord masala betekent kruidenmix en ook tikkā is een Hindoe woord wat “klein stuk vlees” betekent. Het heeft een intense, gelaagde, mild pittige smaak.
Garam masala betekent letterlijk 'heet kruidenmengsel' en is een dagelijks gebruikt kruidenmengsel in vele huishoudens in India. De samenstelling van deze bijzonder aromatische kruiden, ook 'masala curry' of 'masala kerriepoeder', geeft gerechten een kruidige, warme smaak zonder dat het pikant is.
Er zijn verschillende soorten masala: garam masala, tandoori masala, chaat masala en Surinaamse masala.
Het is een heerlijke kruidige, verwarmende specerijenmix die het goed doet in curry's (met vlees of groenten) en in tandoorigerechten. Garam masala betekent letterlijk 'heet mengsel'. Niet omdat het een pittige kruidige mix is, maar vooral omdat het een verwarmende kruidenmix is.
Curry is het Engelse woord voor kerrie, afkomstig van kari (Tamil voor 'saus').
Veelgebruikte Surinaamse kruiden zijn knoflook, gember, fenegriek en piment. Verder wordt selderij vaak gebruik over bijvoorbeeld Surinaamse bami en nasi. Surinaamse kruiden en specerijen koop je het voordeligst online bij Voordeelkruiden.
Voor de Indiërs betekent curry `saus` of `jus`. Een authentieke Indiase curry is een combinatie van een geroerbakte masala (mix van uien, knoflook, gember en tomaten), verschillende specerijen en vlees, groenten of vis. Het resultaat is een soort stoofpot.
Currypoeder (of kerrie) is een mengeling van diverse specerijen, onder andere kurkumapoeder. Het kurkuma zorgt voor de bekende gele kleur van de mix. Zuiver kurkumapoeder is inderdaad gezond, maar het bezit eerder weinig smaak. Dus beide zijn zeer verschillend.
De meeste Curry's zijn gezond. Ze bevatten weinig vet, veel groenten en door de vele kruiden is er weinig zout nodig. Natuurlijk kan je een Curry zo gezond of ongezond mogelijk maken als je wilt. Een gezonde Curry bestaat uit kruiden, groenten en linzen en wordt geserveerd met zilvervliesrijst.
Garam masala betekent letterlijk 'heet kruidenmengsel' en is een dagelijks gebruikte melange in vele huishoudens in India. De mix geeft een licht pittige, kruidige smaak.
Indiase kruid is een geroosterd kruidenmengsel uit India en betekent letterlijk “heet kruidenmengsel“. Deze kruiden bestaat uit anijs, kardemom, kaneel, kruidnagel, komijn, gember, zwarte peper, karwijzaad, koriander en knoflook en is zoet en fris van smaak.
Euroma Jonnie Boer garam masala bestellen | ah.nl.
In een 'gewoon' zakje kerriepoeder zit kurkuma, koriander, mosterdzaad, zwarte peper, fenegriek, karwijzaad, gember, komijn, selderijzaad, piment, nootmuskaat, venkelzaad en lavas.