Azijn. Door de zuurgraad conserveert azijn zichzelf en hierdoor is het bijna eeuwig te bewaren. Uitzondering hierop is azijn met een smaakje, zoals wijnazijn. De kleur van azijn kan na verloop van tijd veranderen, maar dat heeft geen consequenties voor de smaak en kwaliteit van de azijn.
Houdbaarheid Balsamico azijn
Ongeopend kan de fles nagenoeg onbeperkt bewaard worden, mits de fles natuurlijk koel en donker bewaard worden. In de vriezer kan de azijn nog een maand of drie bewaard worden, maar de kans is groot dat de azijn bedorven uit de vriezer komt.
Door zijn zuurgraad is azijn bijna onbeperkt houdbaar, daarom wordt het ook gebruikt voor het conserveren van andere voedingsmiddelen zoals komkommers, bonen of paprika's.
Soms ontstaat in een fles azijn een wittige draad doordat bacteriën die na het openen van de fles in de azijn terecht gekomen zijn van het azijnzuur weer water en alcohol willen maken. Je kunt de azijn gewoon door een koffiefilter gieten en zeven.
Azijn. Door de zuurgraad conserveert azijn zichzelf en hierdoor is het bijna eeuwig te bewaren. Uitzondering hierop is azijn met een smaakje, zoals wijnazijn. De kleur van azijn kan na verloop van tijd veranderen, maar dat heeft geen consequenties voor de smaak en kwaliteit van de azijn.
In principe is een geopende fles azijn tot een jaar houdbaar als je ze goed afsluit en op een donkere plaats bewaart. Er is een verschil tussen biologische azijn en 'fabrieksazijn'. De biologische wordt niet gepasteuriseerd en daardoor kan het zijn dat er zich witte vlokken op het oppervlak vormen.
De ketjap blijft twee maanden na THT en mogelijk langer goed (Als het er nog goed uitziet). Als er geen datum vermeld is, dan blijft de kwaliteit na de aankoopdatum ongeveer drie jaar goed. Daarna verslechtert deze langzaam, maar de kans op echt bederven is klein.
Zout. Of het nu zee-, tafel-, of Himalayazout is, het kan niet over datum gaan. Wel moet je de smaakmaker en ontsmetter goed bewaren in een afsluitbare pot, maar dat geldt voor bijna alle voedingsmiddelen.
Volgens Geert Van Aelst van Tiense Suiker heeft suiker geen vervaldatum. "Suiker bevat geen water en daardoor kunnen er zich geen micro-organismen in ontwikkelen. Dus je kan suiker héél lang gebruiken, maar dan moet het pak wel op een droge plaats, zoals een kast, bewaard worden."
Zelf noodrantsoen samenstellen
Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis. Voordeel van zo'n noodrantsoen is dat je er voedzame maaltijden mee kunt samenstellen die vrij goed smaken en bij je voorkeur passen.
Hoe moet je Balsamico Azijn bewaren? Ongeopende Balsamico Azijn kan op een donkere, koele plaats onbeperkt bewaard worden. Geopende Balsamico kan, bij voorkeur, op een donkere koele plaats langer dan een jaar bewaard worden. De Balsamico Azijn kan ook in de koelkast bewaard worden.
In de kast bewaar je mosterd slechts enkele maanden, in de koelkast blijft je mosterd echter vaak 1 jaar tot anderhalf jaar houdbaar zonder dat het ten koste gaat van de smaak.
Rijstazijn is gewoon buiten de koelkast praktisch onbeperkt houdbaar.
Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar.
' Rijst kan ook prima twee maanden na de THT-datum nog worden gegeten, dat is afhankelijk van nevenfactoren zoals hoe het is bewaard en uit welke partij het komt.”
Gedroogde en ongekookte pasta is gemiddeld genomen ongeveer 2 jaar, of 24 maanden houdbaar. Het kan zelfs voorkomen dat pasta 3 jaar houdbaar is. Als pasta 2 jaar houdbaar is, tellen we dat natuurlijk vanaf het moment dat de pasta geproduceerd en verpakt is.
Niet alle soorten azijn zijn oneindig houdbaar - jammer genoeg - maar witte azijn wel. Net als gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila, blijft het tot in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest, kun je deze nog gewoon drinken. Ahornsiroop is ongeopend ook oneindig houdbaar.
2. Oploskoffie. De meningen verschillen over de smaak van deze koffie, maar je kunt het in ieder geval nog jaren achtereen bewaren. Als je oploskoffie op een droge, donkere plek bewaart is er niks aan de hand.
Maggi: bouillonblokjes zijn lang/onbeperkt houdbaar omdat ze droog zijn en voornamelijk bestaan uit zout en vet. De aangegeven houdbaarheidsdatum is een kwaliteitsgarantie van de fabrikant.
Het slijmachtige eiwit is een natuurlijk bijproduct van de fermentatie die zorgt dat wijn uiteindelijk azijn wordt. Dat slijm heeft overigens ook een naam: de azijnmoeder. Het is een bacterie die zich voedt met alcohol. Duikt ze op in jouw fles azijn, dan waren de suikers of alcohol niet volledig gefermenteerd.
Appelazijn kun je het beste op kamertemperatuur bewaren op een donkere plek. Appelazijn is lang houdbaar. Toch is het aan te raden om Appelazijn binnen twee jaar te gebruiken.
Ongeopende Azijn is onbeperkt houdbaar. Bewaar de Azijn op een koele plaats. Geopende Azijn kan een jaar bewaard worden, mits goed afgesloten, op een koele plaats. Dit kan dus ook in de koelkast zijn.