Met landelijk gemiddeld 135 mm neerslag tegen normaal 224 mm was de zomer zeer droog. Na de natte juni waren juli en augustus, met beide gemiddeld maar 23 mm neerslag, zeer droge maanden. Eind augustus was het landelijk neerslagtekort opgelopen naar ongeveer 300 mm. Normaal is dat ruim 100 mm.
Juli 2022 was gemiddeld gezien een zeer droge maand i.v.m. de neerslaghoeveelheid. In Halle viel er slechts 6,3 mm neerslag (norm.: 76,9 mm) op 5 dagen (norm.: 14,3 dagen).De grootste hoeveelheid, namelijk 2,7 mm, viel op 21 juli.
Met gemiddeld over het land 110 millimeter tegen normaal 78 millimeter (berekend over de automatische weerstations), was juli nat. Gemiddeld regende het ook beduidend vaker dan normaal, met 61 neerslaguren tegen een klimatologisch gemiddelde van 40 uur.
Neerslag. Met landelijk gemiddeld 729 millimeter was 2022 droog.
Landelijk gemiddeld regent het in de zomer 120 uur tegen 218 uur in de winter. Toch is de zomer zo'n 23 millimeter natter dan de winter en zelfs 6 millimeter natter dan de herfst. Gemiddeld over het land valt 's zomers 228 millimeter tegen 222 millimeter in de herfst.
Gemiddeld kent Nederland zes zonuren per dag, maar het kan ook zo zijn dat je de zon de hele dag niet ziet. Vaak is juni de natste maand van het jaar en neemt de regen na deze maand wat af.
Gemiddeld slechts 23 millimeter in juli, en in augustus precies zo weinig. Terwijl er tussen 1991 en 2020 gemiddeld veel meer neerslag viel in de zomermaanden: 78 millimeter in juli en 83 millimeter in augustus. Aan het eind van de zomer zaten we vorig jaar dan ook met een gigantisch neerslagtekort van 300 millimeter.
In Wezet valt er 63,2 mm neerslag op één dag. De neerslag die vandaag in ons land valt, bevat Saharazand. In Witry geeft een onweer aanleiding tot een dagtotaal van 108,3 mm neerslag.
Landelijk gemiddeld zeer droog
Gemiddeld over het land viel er 23 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 83 mm.
In een heel jaar valt er gemiddeld 853 millimeter regen. Dat is ruim 2 millimeter per dag. In de herfst valt de meeste regen (246 mm), daarna volgen de zomer (235 mm), de winter (219 mm) en de lente (154 mm).
Weinig droge dagen in juli
Met gemiddeld 110 mm tegen normaal 78 mm regen was juli nat. Er waren maar weinig droge dagen: op slechts drie dagen werd nergens in Nederland neerslag gemeten. De zomerstorm Poly bracht naast veel wind ook veel regen, vooral in het midden.
De meeste regen kun je dus in augustus verwachten, maar toch is december de maand waarin je de paraplu het vaakst nodig hebt. In december bedraagt de regentijd gemiddeld 81 uur, oftewel 11 procent van de tijd. November staat op de tweede plaats met een gemiddelde neerslagduur van 73 uur (10 procent van de tijd).
Zaterdag trekt een zwakke regenzone door het land. Dit gaat gepaard met een matige tot vrij krachtige westenwind. Af en toe valt er regen, grote hoeveelheden worden evenwel niet verwacht en tussendoor komen langdurige droge momenten tot stand.
Een neerslagpercentage van 90% betekent 'een zeer grote kans' op neerslag.
Om van een dag met zware regen te spreken moet er op minstenséén van de officiële weerstations 50 millimeter of meer zijn gevallen.
Juli qua temperatuur bijna normaal, wel zeer droog en zonnig
Juli was met 18,6 °C iets warmer dan normaal (18,3 °C). Het weer in juli werd voornamelijk gedomineerd door hogedrukgebieden waardoor zonnig, zomerweer met gematigde warmte overheerste. Op 19 juli werd het extreem warm.
Zonnige zaterdag verbreekt weerrecord: warmste dag van 2023 tot nu toe. Het is officieel de warmste dag van het jaar tot nu toe. Dat meldt Weer.nl. Tot vandaag was 11 juni de heetste dag van het jaar.
Landelijk gemiddeld nat
Gemiddeld over het land viel er 112 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 83 mm. Vrijwel overal was het te nat, alleen in het noordelijk kustgebied was het wat droger dan normaal, daar viel 60-80 mm.
Een gewone bui geeft ongeveer 1 tot 3 mm, flinke buien 3 tot 10 mm en zware buien nog meer dan 10 mm. Bij een stortbui van 40 mm, valt er dus op elke vierkante meter 40 liter.
Bij regen zijn de druppels 0.5 tot 5 mm groot en als er per uur weinig valt (minder dan 1 liter per vierkante meter) wordt er gesproken over lichte regen.
Eén millimeter neerslag komt overeen met 1 liter water per vierkante meter.
Dit heeft te maken met het opwarmen van de aarde. “Wanneer lucht warmer is, past er meer waterdamp in.Buien kunnen daardoor in warme lucht veel meer neerslag produceren dan in koudere lucht. Dit is de reden waarom in de zomer veel vaker sprake is van wateroverlast dan in de wintermaanden,” aldus de weerman.
In de herfst valt de meeste regen: 231 millimeter. 'Dit komt door de combinatie van warmte en wind', legt Siegmund uit. 'Het is dan nog niet zo koud, dus er zit meer vocht in de lucht en er zijn ook veel stormen.
Over het algemeen hebben we te maken gehad met een heel normale augustusmaand. De gemiddelde temperatuur was 17,6 graden tegen 17,9 normaal. De zon scheen regelmatig, maar werd ook vaak afgeschermd door wolkenvelden.