De Europese natuurgebieden die onder die richtlijnen zijn aangewezen vormen samen het Natura 2000-netwerk. 162 van deze gebieden liggen in Nederland, waarvan 20 (deels) in de provincie Fryslân, zowel op het land als op zee.
Verder zijn er 17 landschapsparken, 123 gebieden van het Natura 2000-netwerk en grensoverschrijdende biosfeerreservaten – “Western Polesie” en “Roztocze”.
Volgens cijfers van de Europese Unie heeft Nederland ruim 160 Natura 2000-gebieden, waarmee het in Europees verband bij de achterhoede hoort. Wat aantal betreft is Duitsland koploper in Europa. De oosterburen hebben 5200 natuurgebieden onder de hoogste beschermingsnormen. Ons andere buurland België 310.
Het Natura 2000-gebied omvat naast het Sneekermeer, de Goengarijpster Poelen en de Terkaplesterpoelen, enkele kleinere meertjes en omringende graslanden. Vermoedelijk zijn delen van het gebied vanaf de tiende eeuw op kleine schaal als hooiland en weidegrond in gebruik genomen.
Abdij Lilbosch is volgens een website van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Nederlands kleinste Natura 2000-reservaat. Het beslaat vijftien hectare, ofwel 21 voetbalvelden. De oude Drentse loofboskern Lieftinghsbroek is de op één na kleinste.
Indien de Achtergrond Waarde gelijk of 70 mol lager is dan de Kritische Depositie Waarde dan is een Natura 2000 hexagoon "bijna" overbelast. Indien de Achtergrond Waarde meer dan 70 mol onder de Kritische Depositie Waarde ligt dan is een Natura 2000 hexagoon niet over- of bijna overbelast.
Nederland heeft ruim 160 Natura-2000 gebieden, terwijl Duitsland er 5200 heeft en België 310.
Hoogste bevolkingsdichtheid in steden
De provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland hebben veel gemeenten met een lage bevolkingsdichtheid. In de Randstad zijn grote clusters te vinden met een hoge bevolkingsdichtheid.
Natura 2000-gebied aanwijzen
Eerst meldt Nederland een gebied aan bij de Europese Unie. Daarna wijst de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) het gebied aan als Natura 2000-gebied.
Nederland is inmiddels een heel eind op weg met het aanwijzen van beschermd natuurgebied. In 2021 was het aandeel wettelijk beschermde Natura 2000-gebieden circa 15 procent van het areaal land en binnenwateren (inclusief IJsselmeer); met de NNN-gebieden erbij was dit aandeel bijna 25 procent.
In Frankrijk omvat het Natura 2000-netwerk 1753 gebieden.
In Flevoland en Fryslân bestaat ongeveer de helft van het oppervlak uit natuur, water en recreatieterrein. Overijssel heeft het kleinste aandeel natuur en water (19 procent), gevolgd door Drenthe (21 procent). Deze twee provincies hebben met 70 procent naar verhouding de meeste landbouwgrond.
4. Het stikstofprobleem speelt alleen in Nederland. In andere Europese landen zoals Duitsland, België en Italië staat het stikstofprobleem ook hoog op de agenda. Maar het probleem is niet zo groot als in Nederland.
De Natura 2000-gebieden (officieel 'Speciale Beschermingszones' of SBZ) werden afgebakend door de Vlaamse regering. Dit gebeurde op basis van criteria en procedures vastgelegd in de Europese Habitat- en Vogelrichtlijnen. Zo telt Vlaanderen officieel 62 Natura 2000-gebieden.
Gebieden in Groningen
De provincie Groningen is verantwoordelijk voor de uitvoering van het beheer van drie gebieden: Zuidlaardermeer, Lieftinghsbroek en Lauwersmeer (samen met provincie Fryslan). We werken samen in de gebieden Leekstermeer en Drentse Aa met de provincie Drenthe.
Rijkswaterstaat heeft 2 rollen binnen Natura 2000: die van voortouwnemer en waterbeheerder. Nederland heeft ruim 160 Natura 2000-gebieden. Samen hebben ze een oppervlakte van ruim 2,2 miljoen ha. Ongeveer 85% is water, de rest land.
Natura 2000 in Limburg
De Provincie Limburg heeft op grond van de Wet Natuurbescherming de taak om voor 24 Natura 2000-gebieden het Natura 2000-beheerplan (mede) vast te stellen.
De Nederlandse bijdrage aan het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden (Natura 2000) bestaat uit 162 gebieden. Deze gebieden liggen zowel op het land als op zee. De meeste gebieden zijn inmiddels definitief aangewezen.
Als een bedrijf een stikstof emissie heeft van bijvoorbeeld 100 Kg dan dient de minimale afstand tot een natura 2000 gebied in Noord Oostelijke richting 4.500 meter te zijn en in Zuid Westelijke richting 3.250 meter.
Natuurlijk heette Friesland vroeger ook Vriesland, observeerde toen iemand. Er waren in 2007 72 mensen die Van Vriesland heetten, en niemand heette Van Friesland. Ook Frankrijk zie je in die oude vormen vaak gespeld als Vrankrijk.
Heeft alleen Nederland een stikstofprobleem? Nee, de Habitatrichtlijn van de EU verlangt van iedere lidstaat dat die zijn biodiversiteit beschermt. De uitspraak van het Europees Hof over de Nederlandse aanpak geldt voor alle EU-landen.
Wat is het probleem? Dagelijks regent het stikstof op onze natuur: 24 kilo per hectare per jaar. Dat is véél meer dan gezond én toegestaan is. In heel Vlaanderen is er een stikstofoverschot, meer dan 80% van onze (vaak Europees beschermde) natuur lijdt eronder.
Dat betekent dat 56 procent van het land bestaat uit beschermde natuur. De top vijf is compleet met Liechtenstein dat voor 45 procent uit natuurgebieden bestaat. De landen die procentueel het slechtst scoren zijn Servië dat slechts zeven procent van het land heeft beschermd als natuurgebied.