Voor vitale ouderen (> 80 jaar) kan veilig de streefwaarde gehanteerd worden van < 140 mmHg, of tot 130 mmHg als de patiënt de behandeling goed verdraagt.
Normale bloeddruk bij ouderen
De richtlijn voor de bloeddruk bij ouderen is daarom anders dan bij jongere mensen. Bij gezonde mensen van boven de 60 jaar wordt over het algemeen een bloeddruk van 160/90 mmHg aangehouden als te hoog.
Je hebt een normale bloeddruk
Je bloeddruk is lager dan 135/85. Dat is normaal. Het risico op een hartinfarct of beroerte neemt toe als je bloeddruk richting de 135/85 gaat. Daarom geldt: hoe lager je bloeddruk, hoe beter.
Aanbeveling. Streef naar de systolische bloeddruk <150 mmHg bij vitale ouderen. Overweeg bij het verdragen en het niet optreden van bijwerkingen van de medicatie bij vitale ouderen de systolische bloeddruk nog verder te verlagen onder 140 mmHg.
Een gezonde bloeddruk ligt onder 140/90 mmHg, maar het risico op hart- en vaatziekten neemt toe als de bloeddruk stijgt. Waarden vanaf 140/90 mmHg worden als hoge bloeddrukwaarden beschouwd. Ernstig verhoogde waarden zijn gevaarlijke bloeddrukwaarden en liggen boven 180/110 mmHg.
Normaal ligt de bloeddruk van een gezond persoon op een waarde van circa 120/80 mmHg. Dit kan echter variëren. Zo is de bloeddruk 's morgens iets hoger en daalt weer in de loop van de dag. De lage bloeddruk in de nacht wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het herstel van het hart.
Wanneer medicijnen nodig? Je arts beoordeelt de gemeten bloeddrukwaarden. Als je bovendruk boven de 180 is, krijg je vrijwel altijd medicijnen.Bij een bovendruk tussen de 140 en 180 is dit niet altijd het geval.
Ook voor mensen ouder dan 70 is een bloeddruk boven 140/90 een hoge bloeddruk. De bloeddruk mag soms wel hoger zijn. Dat heeft te maken met je persoonlijke situatie, bijvoorbeeld of je medicijnen gebruikt. De arts bekijkt wat voor jou een goede bloeddruk is en past daar samen met jou de medicijnen op aan.
Welke bloeddruk is gevaarlijk? Men spreekt van een gevaarlijk hoge bloeddruk wanneer de bovendruk flink hoger is dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg is.
Bij het meten van de hoogte van uw bloeddruk is de bovendruk het belangrijkst. U heeft een te hoge bloeddruk als u in rust een bovendruk van 140 of hoger heeft. Bij mensen boven de 70 jaar is in rust een bovendruk van maximaal 150 nog gezond. De oorzaak van een te hoge bloeddruk wordt meestal niet gevonden.
110/65 in het eerste levensjaar;115/75 tussen 1 en 5 jaar;125/85 tussen 6 en 10 jaar;140/90 boven de 10 jaar.
Meet aan de arm die je het minst gebruikt: als je met rechts schrijft, dan meet je aan de linkerarm. Ontbloot je bovenarm: stroop de mouwen van dunnere kleding op, een vest of trui kun je beter uittrekken. De bloeddrukband moet ter hoogte van je hart zitten, dit is ongeveer 2 centimeter boven de elleboog.
Bij een hoge bloeddruk bedraagt de bovendruk continu 140 mmHg of meer en de onderdruk 90 mmHg of meer. Hypertensie is een sluipende ziekte. Ze geeft vaak weinig of geen symptomen, maar kan op lange termijn wel onherstelbare schade toebrengen aan hart, hersenen, bloedvaten en nieren.
De meeste mensen met een hoge bloeddruk merken daar niets van. Als de hoge bloeddruk een lange tijd niet wordt behandeld, kunt u wel klachten krijgen. Bijvoorbeeld hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, braken, rusteloosheid of kortademigheid.
Over het algemeen heeft u een lage bloeddruk als uw bovendruk onder de 90 is of uw onderdruk onder de 60. Dit verschilt ook tussen mannen en vrouwen. Bij mannen kan er ook al sprake zijn van een lage bloeddruk bij een bovendruk onder de 110 of een onderdruk onder de 70.
Gedurende langere tijd innemen van 4 gram paracetamol per dag verhoogt zowel de boven- als onderdruk bij hypertensiepatiënten. Dat concluderen Schotse onderzoekers op basis van een cross-over studie. In de dubbelblinde, placebogecontroleerde cross-over studie werden 110 mensen met een hoge bloeddruk geïncludeerd.
Hypertensieve crisis. Een hypertensieve crisis is een ernstig verhoogde bloeddruk (meestal >200-220 mmHg systolisch en >120-130 mmHg diastolisch). Hierdoor kan acute schade ontstaan aan organen zoals de hersenen, hart, nieren, grote bloedvaten of ogen.
Water drinken verlaagt je bloeddruk
Water drinken is een eenvoudige manier om je bloeddruk snel wat te verlagen. Dat komt doordat je bloedvaten samentrekken bij verdroging.
Natuurlijke methodes
Verder zijn er nog een aantal natuurlijke methoden die je kunnen helpen bij het verlagen van je bloeddruk: Minder zout en minder suiker gebruiken. Eet minder rood vlees. Eet meer vezels.
Hoe kunt u stoppen met medicijnen die de bloeddruk verlagen
Stop niet opeens een bloeddruk-verlager. U kunt het beste steeds wat minder van het medicijn nemen. Dat kan snel: elke week bijvoorbeeld de helft minder. Of langzamer: elke maand de helft minder.
Sport en bewegen is gezond, ook voor mensen met een hoge bloeddruk. Regelmatig bewegen kan de bloeddruk zelfs verlagen. Bijna alle sporten zijn geschikt bij mensen die hypertensie hebben. Het is van belang dat de bloeddruk eerst stabiel en goed ingesteld is.
Yoghurt bevat tevens bacteriesoorten die eiwitten vrijmaken die bloeddruk verlagen, zegt hoofdauteur Alexandra Wade in een persbericht 2). De studie suggereert dat mensen met hoge bloeddruk al baat hebben bij een kleine hoeveelheid yoghurt.
Een lage bloeddruk is over het algemeen beter dan een hoge bloeddruk. Een lage bloeddruk waar je geen last van hebt kan meestal geen kwaad. Vaak wordt een lage bloeddruk per toeval ontdekt. Bij een lage bloeddruk is meestal geen behandeling nodig.