Een allergie of huidirritatie in reactie op Betadine komt zelden voor. Zelfs bij mensen met een bekende jodiumovergevoeligheid veroorzaakt povidonjodium zelden allergische reacties. Neem bij twijfel of bij een heftige allergische reactie altijd contact op met je (huis)arts.
Bij langdurig gebruik en op grote wonden kan povidonjodium de werking van de schildklier beïnvloeden. Baby's en kleine kinderen zijn hier extra gevoelig voor. Af en toe of eenmalig gebruik van povidonjodium is veilig.
Betadine kan gebruikt worden om te ontsmetten, ook in de wond. Met een gaasje breng je dit aan op de wond en de huid eromheen. Betadine is geschikt voor het uitspoelen en desinfecteren van kleine en ondiepe snij- of prikwonden.
MOGELIJKE BIJWERKINGEN
De volgende bijwerkingen kunnen bij gebruik van Betadinezalf voorkomen. - In enkele gevallen komt huidirritatie voor. - Zelden (meer dan 1 op de 10.000 maar minder dan 1 op de 1000 personen) veroorzaakt povidonjood bij patiënten met een bekende jodiumovergevoeligheid huidirritaties.
Dek vervolgens af met een verband of grote pleister. Verwissel het desinfectiezalfgaas en verband dagelijks. Raadpleeg bij twijfel en zwaar geïnfecteerde wonden altijd een (behandelend) arts. Betadine Desinfectiezalfgazen niet langer dan 14 dagen gebruiken zonder een arts te raadplegen.
Om een wond te ontsmetten raden wij Betadine jodium aan. Voor het ontsmetten van materialen of de huid rondom de wond, kan een normale desinfectant worden gebruikt.
Gebruik Staudt Wondcrème en bedek de wond
Na het ontsmetten van de wond kun je wat op de wond smeren. Het merk Staudt is hier geschikt voor.
Hoe lang je met Betadine moet behandelen is afhankelijk van de diepte van de wond. Voor schaafwonden en kleine prikwonden volstaat 3 dagen, voor diepere snijwonden gemiddeld 5 dagen. Bij een infectie is het goed de wond 1 tot 2 keer per dag met Betadine te behandelen.
Jodium is een ontsmettend middel. Het doodt bacteriën, schimmels en virussen. Om de huid te ontsmetten voorafgaand aan huidbeschadigingen, zoals door injecties, sneeën of operaties. Gebruik jodium niet op een beschadigde huid.
Bedek de wond met een steriele pleister of een steriel verband. De pleister (of het verband) houdt de wond vochtig, hierdoor geneest de wond sneller.
Wanneer een acute wond gereinigd dient te worden, wordt het gebruik van lauwwarm kraanwater geadviseerd. Denk daarbij aan patiëntvriendelijke en veiligheidsomstandigheden, zoals een zachte straal en de kwaliteit van het kraanwater.
Wanneer alles goed schoon en beschermd is, kun je af en toe de ontstoken wond verzorgen met een verzorgende zalf, zoals de Hansaplast Wondhelende zalf. Deze zalf bevordert het natuurlijke genezingsproces.
De genezing versnellen
Een kleine, oppervlakkige wond kun je dun insmeren met een wondzalf. Ook in dat geval creëer je een vochtig milieu waarin de wond sneller heelt. En vaak ook mooier, omdat een zalf aanzienlijk kan helpen bij het verminderen van littekens.
Betadine® is een breed toepasbaar middel met povidonjodium als werkzaam bestanddeel. Het is verkrijgbaar in een ruim assortiment. Al jaren staat Betadine bekend als een ontsmettingsmiddel dat de meest voorkomende wondjes ontsmet en verzorgt, zoals snij-, schaaf- en brandwonden of open blaren.
Als een wond niet begint te genezen binnen de 3 weken, neem dan contact met de huisarts. Als je bekend bent met diabetes of hart- en vaatproblemen of als je veel medicijnen slikt, neem dan sneller contact op.
Betadine helpt bij een snelle en mooie wondgenezing met minder kans op littekens. De werkzame stof in alle Betadine varianten is povidonjodium. Dit is een speciaal soort jodium dat niet prikt, maar wel goed desinfecteert. Het is daarom een prettig middel om te gebruiken en zeer kindvriendelijk.
Bij een kernongeval kunnen radioactieve stoffen vrijkomen die zich verspreiden via de lucht. Een van die stoffen is radioactief jodium. Radioactief jodium kan door inademing in het lichaam terechtkomen en door de schildklier worden opgenomen. Dit kan op de langere termijn schildklierkanker veroorzaken bij jonge mensen.
Betadine is een kindvriendelijk ontsmettingsmiddel dat niet prikt (zeggen ze...). Dit heeft dus voor kinderen duidelijk de voorkeur. Let wel heel goed op de datum. Betadine over datum wordt geelig, strooperig en kan brandwonden veroorzaken.
Verschil tussen betadine en iso betadine
Er is geen verschil tussen beiden. Dit ontsmettingsmiddel komt in België voor onder de naam iso-betadine, terwijl dit betadine genoemd wordt in Nederland.
Isobetadine maakt geen vlekken. Wanneer u Isobetadine op de huid heeft aangebracht, kan u de bruine kleur ervan geleidelijk verwijderen met water.
Na de eerste opening van de tube is Betadine zalf nog 6 maanden houdbaar. Gebruik dit geneesmiddel niet meer na de uiterste houdbaarheidsdatum.
Zit er een korst op dan kun je deze soepel houden door er vaseline op te smeren. Smeer geen vaseline op een open wond. Als dit niet praktisch is (bijvoorbeeld in verband met kleding) en bij diepere schaafwonden kun je de schaafwond afdekken met metaline of ander niet aan de wond klevend verband.
Bepanthen Wondgel is zeer huidvriendelijke hydrogel, bevat geen parfum, kleurstoffen en parabenen en is geschikt voor jong tot oud. Het product kan gebruikt worden voor kleine snijwonden, schaafwonden, brandwonden (brandwond), huidkloven en verbranding door de zon.
Sudocrem kan kleine wondjes helpen genezen
Zoals we al zeiden, ondersteunt Sudocrem het herstellend vermogen van de huid; het zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen. De benzylbenzoaat en benzylcinnamaat in Sudocrem hebben sterke genezende eigenschappen.