BAARN - Lang werd gedacht dat je aan iemands oogbewegingen kunt aflezen of hij de waarheid spreekt of niet. Naar rechts kijken terwijl je iets vertelt, zou duiden op liegen.Als je naar links kijkt, spreek je de waarheid. Uit onderzoek van University of Edinburgh blijkt dat dit een mythe is.
Het verbreken van oogcontact
Zo'n beetje overal ter wereld (om precies te zijn in 75 landen) bestaat de consensus dat mensen hun ogen wegdraaien wanneer ze liegen. Dat blijkt uit een rapport van twee studies gepubliceerd in het Journal of Cross Cultures Psychology.
Wat je moet weten is dat de ogen naar links of rechts bewegen als iemand nadenkt. Het ligt eraan of ze een herinnering ophalen of iets bedenken wat niet is gebeurd. "Je kan proberen je vrienden te testen door te kijken op wat voor manier zij dat doen", zegt Alssema.
Als mensen bedriegen, vertonen ze vaak plotselinge veranderingen in hun lichaamshouding. Vaak verstijven ze en staan beide schouders naar voren gericht. Leugenaars halen hun schouders op, bijvoorbeeld als ze een gerichte vraag beantwoorden.Ook het hoofd kan lichtjes voorovergebogen zijn.
Bij verliefde mensen haken de blikken wat langer in elkaar, dat is door jezelf makkelijk op te merken maar ook door anderen. Ze draaien zich ook vaker naar elkaar toe; zo kan het zijn dat de tenen ongemerkt naar een persoon in het gezelschap wijzen.
Wanneer je gesprekspartner omhoog kijkt is hij of zij aan het nadenken (over een mogelijk antwoord op de vraag). Kijkt iemand weg, langs je heen of “wiebelt” je gesprekspartner ontzettend met zijn of haar ogen dan voelt diegene zich ongemakkelijk of het verklapt dat ze je zojuist een leugentje tegen je hebben verteld.
Raakt je gesprekspartner tijdens een gesprek geregeld zijn neus lichtjes aan, dan kan dat erop wijzen dat hij aan het liegen is. Sommige mensen spelen ook met hun neus of drukken hem plat als ze aan het denken zijn.
Als je iemand langer dan een paar seconden in de ogen kijkt, kan dat voelen alsof iemand ongevraagd je persoonlijke ruimte binnendringt. Dat vindt niet iedereen prettig, want aan ogen is veel af te lezen. Ze drukken onze innerlijke beleving uit.
Agressieve reactie. Wanneer je pathologische leugenaars op een leugen betrapt, kunnen zij nogal agressief en defensief reageren. Het hele kaartenhuis dreigt immers in elkaar te storten. Hoe een persoon reageert als deze geconfronteerd wordt met een leugen kan dus veel betekenen.
Buiten beschouwing gelaten of iets werkelijk grappig is of dat de persoon doodop is; giechelen en gapen zijn manieren van het lichaam om beter om te gaan met nervositeit. Indien de persoon dus telkens giechelt terwijl de situatie best ernstig is, kan het een teken zijn dat hij liegt.
De meeste mensen voelen zich extra gespannen als ze liegen, waar ook hun lichaam op reageert. Hartkloppingen, zweten, misschien trillen – dezelfde reacties als je bij angst hebt. Dat is natuurlijk omdat je bang bent dat je leugen wordt doorzien.
Onderzoek toont aan: een blik kun je niet voelen
We zullen je direct uit de droom helpen: je wist niet echt dat diegene naar je keek. 'Dat blijkt ook uit diverse studies die daarnaar zijn gedaan', weet David Maij.
Want oogcontact van gemiddeld 8,2 seconden betekent dat een man verliefd is op degene die hij in de ogen kijkt. Duurt het contact slechts 4 seconden, dan is dat een teken dat er geen 'vonk' overslaat.
Als je met al jouw kracht en diepte in iemands ogen kijkt, is jouw blik een doordringende blik, een blik die dieper gaat. Zo´n doordringende blik wordt niet door iedereen als prettig of plezierig ervaren.
Als je je aangetrokken voelt tot iemand en je vertoeft in het gezelschap van die persoon, dan worden je pupillen groter. Dit komt door een spontane reactie van het zenuwstelsel. Maar niet alleen liefde en genegenheid maken de pupillen groter. Als je schrikt, dan verwijden de pupillen ook.
Een verliefde man luistert naar je
Het maakt niet uit wat je hem vertelt, hij zal altijd met veel aandacht naar je luisteren. Hij is oprecht door jou geboeid en hoeft dus geen interesse te veinzen. In plaats van heel de tijd over zichzelf te praten, wil hij liever alles over jou en je leven te weten komen.
Wanneer een man je leuk vindt, neemt hij de moeite om je leven zo aangenaam mogelijk te maken. Dat kan iets klein zijn, zoals je zware tas dragen, of spontaan zijn trui geven wanneer je het koud hebt. Hij wil je gelukkig maken, omdat dat hem gelukkig maakt.
Wat is het doel van liegen? Het doel van liegen is vaak om negatieve gevolgen te voorkomen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het achterhouden van informatie voor je partner om een ruzie te voorkomen. Ook verzinnen van een smoesje valt onder het ontwijken van negatieve gevolgen.
Het kan kort duren, het kan lang duren. Maar al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel. Een ander spreekwoord dat hier natuurlijk naadloos bijpast is eerlijkheid duurt het langst. Dat betekent dat je met eerlijkheid verder komt dan door te liegen.
iemand die liegt. 1) Aartshuichelaar 2) Bedotter 3) Bedrieger 4) Draaier 5) Fantast 6) Iemand die liegt 7) Iemand die onwaarheid spreekt 8) Iemand die verkeerde dingen zegt 9) Jokkebrok 10...