Na het smelten van het ijs, zijn deze diepe dalen volgelopen met (zee)water, omdat de bodem zich soms enkele honderden meters onder de zeespiegel bevindt. Hoewel deze fjorden dus in open verbinding met de zee staan, is daar diep landinwaarts, vooral bij de Sognefjord, van eb en vloed maar weinig te merken.
Tussen de twee fjorden Saltenfjorden en Skjerstadfjorden, even buiten de stad Bodø in Noord-Noorwegen zijn er enorme krachten in het spel. Als het getij keert en het water tussen de fjorden tegen elkaar in stroomt, ontstaan er spectaculaire draaikolken in Saltstraumen.
In de fjorden zwemmen zeehonden, bruinvissen en verschillende soorten vissen. Je kunt er walvissen en orka's tegengekomen.
We zwemmen in rivieren, in meertjes, in zee en in de beroemde fjorden. Soms is het fris en moet je even doorbijten, maar hoe geweldig is het om in deze prachtige en ongerepte natuur te genieten van een frisse duik na een mooie wandeling? In Zuid Noorwegen verblijven we een weekje aan een fjord bij Farsund.
Noorwegen wordt vaak in één adem genoemd met fjorden. Het begrip is dan ook wereldwijd gekend. 'Fjord' is een oude Vikingterm die ook wel betekent 'waar je doorheen reist' (in het Noors 'der man ferder over'), vergelijkbaar met het woord 'ferry' (in het Noors 'ferje') wat 'heen' betekent.
Daarnaast draait menig Fjord goed mee in verschillende takken van de basis wedstrijdsport. Dressuur, springen, endurance, western: het slimme bergpaardje kan het allemaal, binnen zekere grenzen uiteraard.
Beengebreken komen zelden voor en mits goed verzorgd, kunnen ze gemakkelijk 20 jaar of ouder worden en boven de 30 jaar is ook geen zeldzaamheid. Zeer typische kenmerken zijn; de zebrastrepen rond de gewrichten, de donkere streep vanaf de maantop, door de manen en over de rug, lendenen en kruis tot in de staart, de zg.
Op een zijarm van het Sognefjord, het grootste en diepste fjord van de wereld, kun je op Sup-expeditie gaan. Het Nærøyfjord is ongetwijfeld een van de meest spectaculaire fjorden van Noorwegen. Zie je jezelf al peddelen tussen pieken die 1500 meter boven je uittorenen?
In juni, juli en augustus zijn de dagen lang en de nachten ten noorden van de poolcirkel kort, of wordt het door de middernachtzon helemaal niet donker. Het is het perfecte jaargetijde om lekker veel verschillende activiteiten te ondernemen in de fantastische Noorse buitenlucht (of binnen als het even regent).
Veel fjorden lijken op stille blauwe meren maar hebben zout water (soms gemengd met zoet water uit rivieren en gletsjers). Het zijn in feite verlengstukken van de zee die vaak tot diep landinwaarts lopen en waar aan weerszijden enorme bergen bovenuit torenen.
De Europese bruine beer
De meeste beren in Noorwegen vind je bij het grensgebied met Zweden en Rusland. Toch is de kans op een ontmoeting vrij klein. Kom je een beer tegen? Wees dan op je hoede, de beren zijn namelijk erg groot en kunnen mensen aanvallen als ze zich bedreigd voelen.
Fjorden: hengstveulens of merrieveulens
Een goed bereden of betuigde fjordenruin is goud waard. Dit komt vooral door zijn stabiele karakter en zijn functie als vriend voor het leven! Voor een fjordenveulen betaal je nu meer dan duizend euro. Een jaarling is rond de 1500-2000 euro waard.
Het robuuste ras komt namelijk het verst met een sober dieet. Veel paarden van dit ras hebben doorgaans aan hooi (van goede kwaliteit) en wat vitamine- en mineralensupplementen genoeg. Zet je de fjord op een weide met veel gras? Dan is het sterk aangeraden om hem een 'graasmasker' aan te doen.
Het grootste verschil dat ooit is gemeten was in de nacht van 4 op 5 oktober 1869 tijdens een tropische storm. Hierbij werd een getijdeverschil in de Bay of Fundy gemeten van 21,6 meter.
Om het vloed of eb te laten worden in de Middellandse zee moet er veel water uit de Atlantische oceaan langs Gibraltar stromen. De doorgang is tamelijk smal. Er is geen andere toegang. Er kan niet voldoende water langs stromen om om het zee niveau flink te laten dalen of stijgen.
Neem een dikke jas, sneeuwbroek en thermokleding mee, dan heb je het zeker warm. Houd wel in de gaten dat de gevoelstemperatuur een stuk kouder kan zijn dan de werkelijke temperatuur. Ga je naar de kustregio, neem dan wind- en waterdichte kleding mee, omdat het daar iets vaker regent.
De zomermaanden - van mei tot en met september - zijn de beste maanden om Noorwegen te bezoeken. In de zomer is Noorwegen warmer en zonniger dan in de wintermaanden. Noorwegen staat bekend om de lange en lichte dagen in de zomer en de korte en donkere dagen in de winter.
In de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot 25-32°C. In de bergen en in het hogere noorden heerst een poolklimaat. De koudste maanden van het jaar zijn januari en februari en de warmste periode meer landinwaarts is medio juli, maar aan de kust en in de bergen bereikt de temperatuur daar iets later het hoogtepunt.
Vanwege de eisen die er gesteld worden kunnen er geen Nederlandse consumptie aardappelen geëxporteerd worden naar Noorwegen. Voor consumptieaardappelen die afkomstig zijn uit EU-landen die vrij zijn van Ralstonia solanacearum (bruinrot) mag in NL een FC model 1 verstrekt worden: met correcte origine vermelding.
Je mag naar Noorwegen maximaal 10 kg vlees, vleesproducten, melk, kaas en andere levensmiddelen meenemen. Je mag geen aardappelen meenemen. Honden- en kattenvoer hoef je niet mee te rekenen in die 10 kg.
Verboden mee te nemen naar Noorwegen zijn: Aardappelen, alcohol met een percentage van meer dan 60%, medicijnen (tenzij het een kleine hoeveelheid voor eigen gebruik betreft), drugs, wapens en munitie, levende dieren (tenzij u hiervoor specifiek toestemming hebt gekregen),planten en bloemen voor de teelt.
Zowel volwassenen als kinderen kunnen de Fjord onder het zadel berijden en daarnaast kan het tevens worden aangespannen.
450 – 600 kilo: Fjord/ Haflinger.
Eeuwenlang is het ras onvermengd in Noorwegen gefokt, voornamelijk als werk- en trekpaard. Daarnaast is het in Denemarken een populair en veelgebruikt paardje. Hoewel de stokmaat niet boven de 1.45m uitkomt, spreekt men altijd van een Fjordenpaard.