En als er nog een benevelend effect aan te pas kwam was dat natuurlijk mooi meegenomen, zeker op feesten en partijen. Daarom dronken de Vikingen net als andere middeleeuwers veel bier. Middeleeuws bier bevatte overigens minder alcohol dan de pilsener die we tegenwoordig drinken.
De meeste Vikingen dronken bier of karnemelk bij het eten en als er zich speciale gelegenheden voordeden, dronken ze wijn. Bier dronken de Vikingen, niet zoals wij uit bierglazen, maar uit een hoorn. Er werd een slok uit gedronken en daarna werd de hoorn doorgegeven aan de ander.
Daarnaast aten ze de eieren van ganzen, kippen en eenden en plukten ze wilde bessen, frambozen, aardbeien, waterkers, mosterd en hazelnoten. Voor Vikingen die dicht bij rivieren of fjorden woonden was ook vissen belangrijk.
Geschiedenis van de Vikingen
Zo biedt de keuken een unieke kans om te genieten van maaltijden die in de loop van duizenden jaren zijn geperfectioneerd door de Viking tradities. De Vikingen aten dan altijd oesters of mosselen en af en toe ook schapenvlees, uien, appels, bessen en noten.
Vikingen waren dol op vis
Zo was paardenvlees een delicatesse voor speciale gelegenheden. De armen aten vooral pap van gerst of haver, gezoet met bessen of appels, want de Vikingen kenden geen suiker. Engelse bronnen beschrijven hen overigens als een stelletje vreetzakken.
Oorsprong. De Vikingen behoorden tot de Noormannen, een noordelijke tak van de Germanen en woonden oorspronkelijk in het noordelijke Scandinavië. Hun godsdienst, dagelijkse leven, cultuur en mythologie kwamen grotendeels met die van de overige Germanen van Europa overeen.
Knoet de Grote is zo'n grote naam dat hij onbetwist de machtigste Viking in de geschiedenis is. Hoewel hij niet de oudste zoon was van Sven Gaffelbaard, slaagde hij erin een enorm rijk te verenigen. Knoet de Grote werd gekroond tot koning van Denemarken, Noorwegen en Engeland.
Vikingen waren de piraten van de Noordzee. Moordend, plunderend en rovend maakten ze de Europese kusten onveilig. Ook Frisia, het Nederlandse kustgebied, werd geteisterd door Vikingen. De aanvallen begonnen in het jaar 810, toen Deense Vikingen Frisia aanvielen met een vloot van maar liefst tweehonderd schepen.
In 810 kregen de Nederlandse kusten voor het eerst te maken met invallen van Vikingen. Zij plunderden onder meer de handelsplaats Witla, op de zuidoever van de Maas, in 836. Na 850 was de Deense Viking Rorik zelfs in het bezit van het grootste deel van Frisia.
De Vikingen staan vooral bekend om hun meedogenloze plunderingen, en terecht. Tegelijkertijd leefden velen van hen vreedzaam als handelaren en boeren, en veel expedities waren gebaseerd op ruilovereenkomsten. Degenen die thuisbleven, ondersteunden hun gezin met eenvoudige landbouwactiviteiten.
Als ontbijt aten ze pap, pannenkoek, aardappel of brood met reuzel, stroop en af en toe jam. Als hoofdmaaltijd aten ze meestal een stamppot met veel aardappelen of een gerecht van peulvruchten, zoals bruine bonen en erwtensoep. Rijke mensen konden vaker vlees, vis en zuivel kopen.
De Vikingen staan vooral bekend om hun meedogenloze rooftochten en invallen. Het kleine, versnipperde volk slaagde erin om grote territoria te veroveren. De eerste Vikinginval die in de geschiedenisboeken omschreven staat, is die op het klooster van Lindisfarne (Engeland) in 793.
In de bronnen uit de Vikingtijd (800-1000) betekent het woord Viking letterlijk piraat. Je werd dus niet als Viking geboren, het was een manier van leven. Je kon prima zomers boeren en in de winter 'op Viking gaan'. Het waren ook niet alleen Scandinaviërs die deze plundertochten ondernamen.
Net zoals andere volkeren vochten Vikingen voornamelijk met speren. Sommigen gebruikten wel bijlen, maar de meeste krijgers niet.
Ze hadden scheepsbouwtechnologie die nergens in West-Europa werd geëvenaard. Ze beheersten het ruime sop – sterker nog: het ruime sop was voor hen zowat een verlengstuk van het land. Het was hun territorium. Ze waren er thuis.
De Noormannen was de naam van het hele Scandinavische volk, die grotendeels bestond uit boeren uit IJsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen. De huidige Denen, Zweden, Noren en IJslanders zijn grotendeels ook nakomelingen van de Noormannen. Het zeevarende deel van de Noormannen werden ook wel de Vikingen genoemd.
Hoewel het waar is dat de meerderheid van de personen die als Viking meeging op reis, mannelijk was, was er toch een klein percentage vrouwelijk. Deze vrouwelijke krijgers hadden zelfs een speciale naam: schildmaagden of "Skjaldmær" in het oud-Noors.
Van oorsprong kende het geloof van de Vikingen meerdere goden, waarvan Odin een van de belangrijkste was.Later bekeerden steeds meer Vikingen zich tot het christendom. Vaak worden Vikingen afgeschilderd als krijgers die gehoornde helmen droegen (dat deden ze niet) en uit schedels dronken (ook een mythe).
De dood van Harald III (1015-1066) koning van Noorwegen van 1047 tot 1066 - ook wel genoemd Harald Sigurdsson of Harald Hardråde (de harde regent of rechter)- tijdens zijn mislukte veldtocht in 1066 om Engeland te veroveren, betekende zoals al eerder in hoofdstuk 1 gezegd, het einde van het Vikingtijdperk in Noorwegen.
Het vikingtijdperk duurde ongeveer 300 jaar, van 800 tot 1100. Gedurende die periode maakten de vikingen de kusten in Europa onveilig. De vikingen woonden in het gebied dat nu Noorwegen, Zweden en Denemarken heet. Samen met Finland noemen we deze landen Scandinavië.
In 1066 werden de Vikingen in de Slag bij Hastings voorgoed verslagen en werd Willem de Veroveraar gekroond tot de nieuwe koning van Engeland.
Dorestad was in de 8e en 9e eeuw de grootste en rijkste plaats van Nederland en hét handelscentrum van Noordwest Europa. Ook de Vikingen vonden deze plek zeer interessant. Zij bezorgden de inwoners van Dorestad veel narigheid.
De Vikingen staan bekend als vechters die voor niets. of niemand bang zijn. ððªð¼Maar ze kamden ook hun. baarden en waren eigenlijk best schoon.
Flóki Vilgerdarson, een Scandinavische zeeman, gaf de naam IJsland aan het eiland nadat hij in de winter drijfijs in de fjorden had gezien. Hij was de eerste Noorman die opzettelijk koers zette naar IJsland.
Ragnar trouwt vervolgens Aslaug, om haar schoonheid en schranderheid. Zij schenkt hem 5 zonen.