Ja, de meeste spijkerbroeken kunnen veilig op 40 graden Celsius worden gewassen. Dit temperatuurniveau is vaak voldoende om vuil en geuren te verwijderen zonder de stof te beschadigen. Echter raden wij aan om je spijkerbroek veilig op 30 graden te wassen, zo houd je de kleur en pasvorm zo lang mogelijk mooi.
Je spijkerbroek wassen: tips & tricks
Na 5 tot 6 keer dragen, is wassen vaak wel nodig. Wees dan wel voorzichtig: geen hogere temperatuur dan 30 graden Celsius en gebruik wasverzachter Gebruik voor zwarte jeans altijd een speciaal wasmiddel voor zwarte kleding om de kleur langer mooi te houden.
Het is daarom voldoende als je je spijkerbroek na ongeveer 5-6 keer dragen wast. Laat ze gewoon een nacht goed luchten en was kleine vlekken met de hand uit in plaats van je spijkerbroeken in de wasmachine te doen als ze een beetje vies zijn.
Tip 2: Voeg een kopje natuur azijn toe in de wastrommel. Je jeans zal niet ruiken naar azijn, maar de azijn helpt de indigo kleurstof vast te houden in de stof zodat het niet zal blijven afgeven.
Gebruik Azijn: Voeg een scheutje azijn toe aan de wasmachine of laat je jeans eerst een nachtje weken in een emmer water met een kopje azijn. Azijn kan helpen om de kleurstof in de stof te fixeren en voorkomt dat deze gemakkelijk loskomt. Doordat de kleur beter aan de stof hecht zal de jeans minder snel vaal worden.
Doe een beetje azijn in de wasmachine, en was op 30 graden. Je spijkerbroek (of pantalon, of overhemd) zal daarna nooit meer afgeven.
Een van de meest voorkomende redenen waarom een broek afzakt, is dat de broek de verkeerde maat heeft. Het kan zijn dat je broek te groot is, waardoor hij niet goed aansluit op je lichaam en naar beneden zakt. Een andere mogelijkheid is dat je broek te strak is, waardoor hij op dezelfde manier naar beneden zakt.
Bij het wassen van je jeans kan je zowel schoonmaakazijn als natuurazijn of wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gaat gebruiken bij het wassen van je spijkerbroeken hangt af van de hardheid van het water.
Azijn helpt om de kleur van het textiel beter vast te houden. Dompel die nieuwe jeansbroek dus gerust een nachtje onder in een emmer met koud water en een flinke scheut azijn. Want er is niets zo vervelend dan een (donkere) jeans die nog kleur afgeeft.
Het beschermen van de knieën kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door kniestukken in de werkbroek te plaatsen. Een werkbroek met kniezakken maakt het mogelijk om kniestukken in de broek te stoppen. De desbetreffende bescherming kun je vinden bij onze kniebeschermers.
Gewone broeken en jurken kun je na 2 dagen dragen wassen, vooral als de pasvorm iets uitgerekt is of als er vlekken op zitten. Indien niet, dan mag je deze gerust nog een paar dagen langer dragen zonder wassen. Rokken kun je iets langer dragen, gemiddeld vijf dagen.
Dit kun je doen door de natte stof samen te knijpen. Zorg ervoor dat je dit doet zonder te hard te trekken, om te voorkomen dat je de stof beschadigt. Vervolgens kun je een droge handdoek gebruiken om je spijkerbroek voorzichtig mee te deppen. Deze handdoek absorbeert meer vocht, waardoor het droogproces versnelt.
Je hoeft jeans eigenlijk nooit te wassen. En sterker nog, door te wassen zou je de denimvezels alleen maar onnodig hard laten slijten. Met name tijdens het centrifugeren krijgt de spijkerbroek veel te verduren, waardoor je die beter niet kunt wassen. De stof wordt dunner en kan uiteindelijk scheuren.
Wassen met azijn
De azijn is niet schadelijk voor de wasmachine. Integendeel, de azijn helpt tegen kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt de broek ook in een bak met water en azijn laten staan, na een nachtje zie je dat het water verkleurd is. De verf is nu losgelaten en de broek zal minder afgeven.
Welk wasmiddel moet ik gebruiken? Het beste is een mild wasmiddel of kleurwasmiddel. Deze bevatten meestal geen bleekmiddel, zodat de kleuren mooi blijven. Bovendien worden de vezels beschermd als je wast met een fijnwasmiddel of een kleurwasmiddel, wat vooral belangrijk is voor stretch jeans.
Als wasverzachter zijn er verschillende soorten azijn inzetbaar. Natuurazijn wordt het meest gebruikt, omdat het relatief minder zuur bevat.Maar ook schoonmaakazijn en appelazijn zijn geschikt als wasverzachter. Ze kunnen ook nog eens statische elektriciteit verminderen.
Probeer je jeans dan eens te wassen met azijn. Door de azijn hecht de kleurstof zich beter aan de spijkerstof, waardoor de broek minder snel zal afgeven. Een handig trucje!
Gebruik bij de eerste keer wassen geen wasmiddel, maar voeg een kopje natuurazijn toe. Dit zorgt ervoor dat de kleur beter vastgehouden wordt. Na de eerste wasbeurt kan je jouw donkere jeans prima wassen in een donkere was met koud wasprogramma, mits je waslabel dit ook aangeeft.
Om je jeans zo goed mogelijk te beschermen, keer je hem eerst binnenstebuiten en was je hem op maximaal 30 graden. Jeans met aangebrachte versiersels mogen helemaal niet in de wasmachine. Je kunt deze jeans het beste zonder wasmiddel gedurende ongeveer tien minuten in koud water leggen (bijvoorbeeld in de badkuip).
Het gaat dan om de verhouding van 1 deel azijn op 10 delen water waarbij het kledingstuk goed ondergedompeld is. De vezels ontspannen zich en fixeren de kleur, in plaats van dat je deze er de eerste wasbeurten uitspoelt.
Azijn ontbindt de resten van wasmiddelen en maakt de stoffen zacht – vooral handdoeken. Voeg een scheut natuurazijn toe in plaats van wasverzachter en het zorgt ervoor dat de kleding langer zacht blijft. Sommige geuren, vooral in sportkleding, zijn moeilijk te verwijderen.
Azijn haalt de kalk uit het water, waardoor het zachter wordt en je kleding dus ook. Hoeveel azijn je nodig hebt, hangt af van de hardheid van je water. Hebben jullie eerder zacht water, dan is een klein scheutje al voldoende. Bij hard water mag je rekenen op een kopje.
Het kan ook zo zijn dat jij het dragen van een riem helemaal niet zo fijn of mooi vindt. In dat geval kun je je broek ook strakker maken zonder riem. Je doet dit door de broeksknoop door de eerste riemlus van je tailleband te halen.Vervolgens maak je de knoop weer vast zoals normaal.
Kies een broek met hoge taille. Die zorgt ervoor dat je buikje in de broek zit in plaats van erover te hangen. Bovendien geeft het een ondersteunend, comfortabel gevoel op je buikje. Als de taille hoger komt, is er veel meer lichaamsoppervlakte waar de broek zich op kan vastzetten en zal deze niet afzakken.
Dit probleem ken je vast wel: je spijkerbroek slijt snel of scheurt zelfs bij het kruis of aan de binnenkant van je dijen. Dit komt vooral door het fietsen. Als je merkt dat de stof bij het kruis dunner wordt, kun je er aan de binnenkant een stuk speciale reparatiestof in strijken.