Christoffel Columbus (Italiaans Cristoforo Colombo, Spaans Cristóbal Colón, Portugees Cristóvão Colombo, Latijn Christophorus Columbus; Genua, 1451 – Valladolid, 20 mei 1506) is de beroemdste ontdekkingsreiziger uit het tijdperk van de grote ontdekkingen.
De Italiaanse ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus zoekt een route naar India, maar stuit toevallig de Nieuwe Wereld. Op 12 oktober 1492 gaat hij aan land van het eiland San Salvador in de Bahama's. Twee weken later vindt hij Cuba.
De Italiaanse ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus wordt gezien als de ontdekker van Amerika in 1492. Hijzelf heeft echter nooit geweten dat het niet Indië was waar hij aankwam. Christoffel Columbus (1451-1506) Christoffel Columbus wordt waarschijnlijk geboren in Genua, Italië.
Ontdekkingsreizer Columbus ging met zijn plan naar de Portugese koning, maar die had niet zoveel belangstelling. Gelukkig hadden de Spaanse koning Ferdinand en koningin Isabella dat wel. Zij gaven hem geld en Columbus kon in augustus 1492 zijn reis beginnen.
Toen in 1495 Napels in handen viel van Franse troepen, brak er een epidemie uit onder de soldaten. Bij het huiswaarts keren verspreidden deze huurlingen de ziekte over heel Europa. Die ziekte was syfilis.
Hiertoe leerde columbus latijn, de eenige taal, welke toen onderwezen werd; de meel- en sterrekunde, aardrijksbeschrijving, enz. Hij maakte in al die wetenschappen snelle vorderingen, en reeds op zijn veertiende jaar zette hij de eerste schreden op de moeijelijke baan, welke hem tot het toppunt van eer moest voeren.
Christoffel Columbus werd waarschijnlijk geboren in Genua (nu Italië). In 1492 vertrok hij met drie zeilschepen en ongeveer 100 man bemanning, grotendeels ervaren zeelieden, om een vaarroute naar India te zoeken voor de handel in specerijen.
Rond 1537 werden alsnog de stoffelijke resten verscheept naar Santo Domingo. Spanjaarden zouden de resten in 1795 weer hebben opgegraven en naar Cuba hebben gebracht. Toen Spanje Cuba in 1898 verloor, werden de botten van Columbus opnieuw uit de tombe gehaald en naar Sevilla gebracht.
In 1504 keerde de toen 53-jarige Columbus naar Spanje terug, zo verzwakt dat men hem aan land moest dragen. Twee jaar later stierf de ontdekker van Amerika onopgemerkt in het familiehuis in Valladolid. In die stad vond ook de begrafenis plaats. Die was eenvoudig en er waren maar weinig aanwezigen.
Met de term ontdekking van Amerika wordt meestal de landing van Christoffel Columbus op een van de eilanden van de Bahama's in het Caraïbisch gebied op 12 oktober 1492 bedoeld.
Heel lang vertelden geschiedenisboeken dat Christoffer Columbus in 1492 Amerika ontdekt heeft. De middeleeuwse sagen over de Viking Leif Eriksson die als eerste het Noord-Amerikaanse continent bereikte, werden lang afgedaan als fictie. De Noormannen staken al vanaf de 8e eeuw de oceaan over.
Maar wie heeft die namen bedacht? Vaak zijn landen vernoemd naar degene die ze ontdekt heeft. Amerika is bijvoorbeeld vernoemd naar de Italiaanse ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci. Hij ontdekte trouwens ook het eiland Curaçao.
Een stoutmoedig Italiaan, Christophorus Columbus, zocht eindelijk een weg dwars door den Atlantischen Oceaan naar het reeds lang bekende en bezochte Indië in Azie - hij ontdekte daarbij een nieuw werelddeel - Amerika. dan ook zou komen, en op zulk een tocht zou men allicht nieuwe landen ontdekken.
Christoffel Columbus, in het Spaans Cristóbal Colón (Genua, 1451 – Valladolid, 1506) is een van de bekendste ontdekkingsreizigers uit de geschiedenis. In 1492 "ontdekte" hij onder de Castiliaanse vlag (Castilië is een voorloper van Spanje) het werelddeel Amerika.
Christoffel Columbus werd in 1451 geboren in de Italiaanse stad Genua. In zijn jeugd had Columbus maar weinig onderwijs gehad. Dit was de reden dat veel jonge volwassenen uit de regio Genua zeemannen werden. Zo ook Columbus.
De eerste expeditie in 1492
Columbus noemde het land San Salvador, ondanks dat het land bij de inheemse bevolking al bekendstond als Guanahani. Op deze eerste reis zouden Columbus' schepen ook Cuba (waarvan hij vermoedde dat het om China ging), het huidige Haiti en de Dominicaanse Republiek aandoen.
Columbus ging op reis om een nieuwe route naar Indië te ontdekken.
In 1870 de 'case method' in de juridische opleiding aan de Harvard Law School. Hij studeerde aan de Phillips Exeter Academy in de periode 1845-1848, vervolgens aan Harvard College van 1848-1850 en uiteindelijk aan de Harvard Law School van 1851 tot 1854. Vanaf 1854 was hij praktiserend jurist in New York.
Columbus dacht dat hij in Indië was aangekomen en noemde de bewoners daarom indianen.
Indianen kregen kralen van Columbus
Die brief bleek echter nutteloos, want Columbus ontmoette indianen. Aan hen gaf hij glazen kralen en belletjes in ruil voor goud en specerijen. Later nam hij ook koeien mee om het leven voor de kolonisten in de Nieuwe Wereld makkelijker te maken.
Columbus wijst met zijn rechterhand echter niet naar Amerika maar in de richting van zijn geboortestad Genua. Het monument werd geplaatst ter ere van de Wereldtentoonstelling in 1888. Het bouwwerk bestaat uit drie delen, ieder van een ander materiaal gemaakt.
Columbus neemt in de haven van Palos afscheid van koningin Isabella en koning Ferdinand van Spanje. De geschiedenis van Columbus begint in 1476. De dan 25-jarige Cristoforo Colombo, zoals zijn naam luidde in het Italiaans, had naar eigen zeggen als veertienjarige al besloten dat de zee zijn lotsbestemming was.