Griekse yoghurt is iets vetter en steviger dan een gewone yoghurt. Zowel Sojade als Alpro bieden een alternatief op basis van soja. Sommige bereidingen zoals de Griekse tzatziki bijvoorbeeld kan je ook maken met gewone sojayoghurt als je geen Griekse yoghurt voorhanden hebt.
Soja- en haverzuivel scoren het beste, voor amandelyoghurt is wel veel water nodig. Kokosyoghurt scoort slecht, omdat er oerwoud voor kokosplantages wordt gekapt. Voor soja voor menselijke consumptie trouwens niet.
Yoghurt kun je vervangen door silken tofu of andere plantaardige variaties op basis van haver, soja of kokos. Soms staat er met heel kleine lettertjes 'plantaardige variatie op yoghurt' op de verpakking.
Om dat te bepalen is het volgens Seidell belangrijk om te kijken welke plantaardige yoghurt het meest op gewone yoghurt lijkt. Vooral het eiwitgehalte speelt een belangrijke rol. In normale yoghurt zit per 100 gram 4,5 gram eiwit. Van de plantaardige yoghurtsoorten komt de sojavariant het dichts in de buurt.
Provamel Skyr style is een plantaardig alternatief voor (Griekse) yoghurt en kwark met een stevige, gladde textuur en een natuurlijk frisse smaak. Boordevol plantaardige proteïne, geen kleurstoffen en geen toegevoegde suikers. 900 jaar geleden is Skyr door de vikingen van Noorwegen naar IJsland gebracht.
Voedingswaarde van Griekse yoghurt
Griekse yoghurt bevat een scala aan gezonde ingrediënten. Deze qua structuur stevige yoghurt is rijk aan vitamine A, B2, B12, de mineralen kalium, calcium, magnesium en fosfaat en eiwitten.
Elkaar vervangen
Stel: je hebt Griekse yoghurt nodig voor een recept, maar je hebt alleen nog kwark in huis. Kun je dat dan gewoon vervangen? Het antwoord is: ja!
De meeste sojaproducten van Alpro zijn arm aan verzadigde vetten, bevatten voldoende onverzadigde vetten, zijn een goede bron van hoogwaardige eiwitten, vitamine B2, B12 en D, en leveren calcium in dezelfde hoeveelheid en met een vergelijkbare biobeschikbaarheid als zuivel.
Het fermentatieproces die Alpro gebruikt gebeurt met yoghurt-culturen. Deze zetten de suikers in de sojabonen om in melkzuur. Hierdoor ontstaat een yoghurt variatie. Specifiek gebruikt Alpro de yoghurt culturen/ fermenten S.
Plantaardige alternatieven voor zuivel – ook wel vegan(istische) zuivel genoemd – worden gemaakt op basis van bijvoorbeeld soja, noten, zaden, pitten of kokosolie. Vaak kun je ze op dezelfde manier gebruiken als 'echte' zuivel.
Alpro Naturel is een 100% plantaardige variatie op yoghurt. Een perfecte combinatie van een zachte smaak en een romige textuur. Het bevat al het goede van soja en zit boordevol voedingsstoffen.
Ongezoete amandelmelk van Alpro en Provamel
Zo los vind ik de ongezoete amandelmelk van Alpro een van de lekkerste zuivelvrije opties. In een frappé doet de amandelmelk het prima, net als door de muesli. Je proeft de amandel wel, maar het overheerst niet.
Waarom skyr zo goed voor je is
Let je op je lijn, dan is skyr een prima zuivelproduct om te gebruiken bij je ontbijt of als gezond tussendoortje: het bevat weinig vetten en suikers, maar wel veel proteïnen en calcium. Een portie van 100 g skyr natuur bevat ongeveer 11 g proteïnen, 3,7 g suikers en slechts 0,2 g vet.
Darmklachten, risico op kanker en verstoring van je hormonen
Wetenschappers vermoeden dat ongefermenteerde sojaproducten, zoals sojamelk, sojayoghurt en tofu het risico op kanker verhogen. Ook wordt ongefermenteerde soja in verband gebracht met darmklachten, schildklierproblemen en verstoring van je hormoonhuishouding.
Alpro zuivelalternatieven op basis van soja worden geproduceerd volgens een traditioneel productieproces waarbij de basis sojadrink wordt gemaakt van hele sojabonen. Daarbij wordt alleen gebruik gemaakt van water, hitte en een maalproces.
Plantaardige zuivel bevat veel minder verzadigde vetten en weer meer onverzadigde vetten. Dit zijn gezonde vetten die we nodig hebben om bepaalde vitamines binnen te krijgen. Wil je dus een beetje zorg dragen voor je hart, dan kies je voor plantaardige zuivel.
In yoghurt met kokossmaak op basis van soja zit wat meer vet en calorieën dan in gewone magere yoghurt. Bij yoghurtachtige producten op basis van kokosmelk, soja of andere plantaardige ingrediënten is het belangrijk dat er voldoende eiwit in zit en dat er calcium en vitamine B12 is toegevoegd.
Van alle zuivelvervangers is sojadrink wat betreft voedingswaarde de beste vervanger. Het lijkt op die van halfvolle melk wat betreft eiwit en energie. Calcium, vitamine B2 en B12 worden vaak toegevoegd en soms ook vitamine D.
Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker en diabetes type 2. Het Voedingscentrum geeft aan dat je voor je gezondheid het beste kunt kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker.
Het probleem: ongefermenteerde soja!
Zo zet Alpro op de verpakking van sojamelk dat het product gefermenteerd is. Maar het blijkt dat niet de sojabonen zijn gefermenteerd, maar het suikerwater dat later is toegevoegd. Hierdoor houd je de nadelige gevolgen van ongefermenteerde sojabonen.
Vergelijken we de voedingswaarde van sojamelk met die van dierlijke melk, dan valt op dat er weinig verschil zit tussen de twee. De gewone sojamelk van Alpro bevat zelfs minder suiker (2,4 gram), minder vet (1,8 gram) en meer eiwitten (3,8 gram) dan de gemiddelde dierlijke melk.
Voorheen adviseerde ik nog om kwark en yoghurt te eten. Maar de laatste tijd zijn er steeds meer onderzoeken die er op wijzen dat zuivel je spijsvertering verstoort. Door het pasteuriseren zijn de goede enzymen en bacteriën gedood, waardoor je darmen de zuivel niet goed meer kunnen verwerken.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.