Je kan op het recyclagepark gratis terecht met papier en karton, pmd, glazen flessen en bokalen, metaal (schroot), afgedankte elektrische en elektronische toestellen, herbruikbare goederen, plastic bloempotjes en plantentrays, textiel, autobanden, kaarsresten en kurken stoppen.
Wat verandert er niet? Alle andere afvalsoorten blijven gratis op het recyclagepark: metaal, glas, papier/karton, snoeihout, PMD, elektronica, banden, textiel, boeken, Kringwinkel, KGA (verf, batterijen, olie …), asbest …
Alle soorten hout zijn welkom op het recyclagepark, een eiken kast, een beuken deur of gewoon houten balken. Meubels die je thuis uit elkaar hebt gehaald, kun je ook brengen.
De meeste recycleerbare afvalsoorten blijven gratis. Jaarlijks mag je voor 25 euro recycleerbaar afval gratis brengen. Nadien zijn groenafval, harde plastics, hout en zuiver steenpuin betalend.
Jaarlijks mag elk gezin de eerste 125 kg recycleerbaar afval gratis brengen. Je mag tijdens die bezoeken wel enkel recycleerbaar afval brengen. Heb je ook niet-recycleerbaar afval bij, dan moet je betalen.
Als je houtafval aanbiedt bij de gemeente kan het gratis zijn, maar het kan ook zijn dat je flink moet betalen boven een bepaalde hoeveelheid. Ook zitten er vaak kosten verbonden aan het weggooien van chemisch behandeld tuinhout en geïmpregneerd hout.
Er zijn drie typen houtafval: 1) onbehandeld hout, 2) geschilderd, gelakt, gebeitst of verlijmd hout en 3) geïmpregneerd hout. Het impregneren wordt gedaan om niet duurzame houtsoorten, zoals naaldhout, geschikt te maken voor buitengebruik.
Dat is de hoeveelheid afval die u zonder bijbetalen jaarlijks mag brengen. U kunt het tegoed niet meenemen naar een volgend jaar.
Geïmpregneerd hout, zoals van tuinschuttingen, mag u niet verbranden of weggooien bij het restafval. U brengt geïmpregneerd hout weg naar de milieustraat van uw gemeente.
Grote stukken kun je vaak op afspraak laten ophalen als grof huishoudelijk afval. Informeer naar de mogelijkheden bij je gemeente. Kleine stukken mogen bij het restafval. Of geef het hout een tweede leven: er is een markt voor tweedehands hout.
Is het B-hout niet-recycleerbaar, dan wordt het gebruikt als brandstof voor elektriciteits- of warmteopwekking. Hier worden spaanplaten, OSB (oriented strand board), meubels, geverfd hout alsook gelakt of gevernist hout verstaan.
Bedrijven en particulieren kunnen hun houtafval het beste gescheiden inleveren. Daar worden diverse soorten hout apart ingezameld: ongeverfd en onbehandeld hout, geverfd, gelakt of verlijmd hout en verduurzaamd hout.
A-hout is schoon, ongeverfd en onbehandeld hout en wordt veel gebruikt als verpakkingsmateriaal voor pallets, kisten en kratten. Het meeste A-hout wordt hergebruikt in de spaanplaatindustrie. Daarnaast wordt afvalhout gebruikt als biobrandstof voor de bio-industrie ten behoeve van energieopwekking.
De kosten voor het afvoeren van hout in een afvalcontainer kunnen variëren tussen de 26,90 euro en 63 euro per kuub (inclusief btw). 1 m3 is 1000 kilo.
Gemiddeld lopen de hout afval storten kosten op tot € 56,15 per m3.
Oude schutting verbranden
Op de website van Rijksoverheid kun je nalezen dat dit niet toegestaan is. Bovendien mag je schuttinghout ook niet weggooien bij het restafval. Je dient het weg te brengen naar de milieustraat van de gemeente of een speciale afvalcontainer te huren bij een externe partij.
Het inzamelsysteem en de tarieven zijn er overal hetzelfde. Je kan dus naar het recyclagepark gaan dat het best voor jou bereikbaar is, ook al ligt dat niet in jouw gemeente.
Per gezin mag je maximum 3 keer per week naar het recyclagepark (dus maximum 3 x 1 m3/week).Als zelfstandige mag je maximum 1 keer per week naar het recyclagepark (dus maximum 1 m3/week).
Het aanbieden van afval op de recyclageparken is in principe beperkt tot één maal per dag per adres, met een maximum van 250 kilogram.