25 ZINNETJES VOOR HET GEVEN VAN EEN COMPLIMENT
Ik ben oprecht blij dat je erbij bent vandaag. Nadat iemand iets goeds heeft gedaan: “Hoe ben jij daarin geslaagd, terwijl dit zo moeilijk was?” Ik zal dit nooit vergeten. Ik wou dat ik dat net zo goed als jou kon doen.
Spreek je waardering uit;
Begin met een waarderende zin. Bijvoorbeeld; “ik vind het fijn…”, “Ik vind het leuk… of “Ik vind het goed…” Je kunt ook positieve woorden gebruiken zoals bijzonder, knap, geweldig, fantastisch of super. Het starten van je zin met deze positieve en waarderende woorden is belangrijk.
“Bedankt” zeggen is de enige goede reactie wanneer je een compliment krijgt.
Complimenteren is een vorm van feedback geven. Er zijn 2 soorten complimenten, resultaatgerichte en procesgerichte complimenten: Resultaatgerichte complimenten (ook wel productgerichte feedback genoemd) die gaan over het resultaat, de prestatie.
beleefdheidsbetuiging, groet. compliment (zn) : gelukwens, loftuiting, pluim.
Complimenten krijgen versterken je zelfbeeld. Ze activeren het centrum in je hersens dat dopamine aanmaakt, wat een goed gevoel geeft. Complimenten halen het beste in de ander naar boven. Bovendien krijg je zelf door het complimenten geven meer oog voor het positieve in de ander.
Een compliment is een lovende of vleiende uitdrukking. Iemand kan iemand anders een compliment geven – verbaal of non-verbaal – als uiting van waardering voor een geleverde prestatie. Een complimentje kan functioneren als een positieve bekrachtiging en dient dan als prikkel om het bedoelde gedrag te herhalen.
Een karakter-compliment gaat over de eigenschappen, vaardigheden en kwaliteiten van de ander. Wat je in de ander waardeert. Door dit uit te spreken bevestig je het positieve in de ander en dit kan helend werken voor iemands zelfvertrouwen.
Complimenteren is in feite een vorm van feedback geven. Je koppelt terug aan de ander, wat je van zijn of haar prestaties vindt bijvoorbeeld.
Complimenten werken het best als ze regelmatig gegeven worden. De kracht van herhaling doet wonderen. Tien keer per dag een complimentje schouderklopje of knipoog is echt niet te veel. Het geeft de ander het gevoel dat je om hem/haar geeft.
Hierdoor gaan ze zich goed over zichzelf voelen en kunnen ze een positief zelfbeeld ontwikkelen. Een goed compliment vertelt een kind welk gedrag gewaardeerd wordt en waarom het gedrag gewaardeerd wordt. Het beste is het wanneer een kind tenminste tien complimenten op een dag krijgt.
Complimenten zorgen voor een positief gevoel, ze bevorderen de prestaties en maken leren gemakkelijker en leuker. Pas je het complimenteren vaker toe, dan kan het leiden tot een structurele verandering in jezelf en in je werkomgeving. Reden genoeg om het complimenteren vaker toe te passen.
Een compliment is een lovende of vleiende uitdrukking. Iemand kan iemand anders een compliment geven – verbaal of non-verbaal – als uiting van waardering voor een geleverde prestatie. Een complimentje kan functioneren als een positieve bekrachtiging en dient dan als prikkel om het bedoelde gedrag te herhalen.
het compliment
complimenten (meerv.) tegen iemand zeggen dat je iets goed van hem vindt vb: de juf gaf Jur een complimentje voor zijn keurige werk vissen naar een complimentje [laten blijken dat je graag wil...
Maandag 1 maart, is het Nationale Complimentendag.