De grote concurrent van de Michelingids is de Gault&Millau gids, opgericht door Henry Gault en Christian Millau en in 1969 begonnen als een tijdschrift voor Parijzenaren met aanbevelingen voor de beste restaurants, sinds 2005 wordt de gids ook over de Nederlandse restaurantsector uitgebracht.
Gault&Millau is een pur sang producent van gastronomiegidsen, met beoordelingen van restaurants, en dat al meer dan 30 jaar lang. Michelin geeft vorken aan de brede laag en sterren (1, 2 of 3) aan de absolute toplaag, Gault&Millau doet het met koksmutsen en punten.
Vanaf nu is de algemene regel dat voor het in aanmerking komen van een 'Bib' een menu moet worden aangeboden van 'rond de € 40'. Daarbij ook een keuze mogelijkheid van minimaal 2 voorgerechten, 2 hoofdgerechten en twee desserts, zonder supplementen. Dit menu moet altijd aangeboden worden, ook op zaterdagavond.
De Michelinster is een onderscheiding voor restaurants met een goede tot zeer goede keuken en een correcte bediening in de befaamde Rode Gidsen van de bandenfabrikant Michelin. Een beperkt aantal restaurants krijgt in elke gids een, twee of drie sterren.
Om een ster te krijgen, wordt het restaurant verschillende keren bezocht door de lokale inspecteurs. Bij elk van hun bezoeken moeten de resultaten constant zijn. De eerste Michelinster vereist een bezoek van vier inspecteurs. Om twee sterren te bereiken, krijgen ze tot 10 bezoeken van inspecteurs.
Ondanks dat het in Nederland geen verplichte is om fooi te geven, wordt er in sterrenrestaurants doorgaans minimaal 10% fooi geven.
Pakken we het shirt erbij van 5-voudig wereldkampioen Brazilië dan zien we 5 sterren op het voetbalshirt, terwijl het Bayern München shirt er 4 laat zien, maar wel weer 29 keer kampioen is geworden van Duitsland.
Geranium beste restaurant van 2022
Het is weer een goed jaar voor Kopenhagen. Voor het tweede jaar op rij is een restaurant in de Deense hoofdstad uitgeroepen tot het beste ter wereld bij 'The World's 50 Best Restaurants Awards'. Geranium werd gisteravond uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld.
Om één Michelinster te kunnen winnen, moet je restaurant 'een uitstekende keuken in zijn categorie' zijn. Twee sterren worden uitgereikt aan restaurants met 'een verfijnde keuken die een omweg waard is'. Voor drie sterren geldt het criterium 'een uitzonderlijke keuken die een reis waard is'.
1. Tokyo, Japan — 304 sterren.
Hoeveel Michelinsterren kan een restaurant krijgen? Een restaurant kan maximaal 3 Michelinsterren krijgen. In Nederland hebben de afgelopen jaren 2 restaurants die hoogste onderscheiding gekregen: De Librije en Inter Scaldes.
Bib Gourmand is een aparte categorie in de Michelingids, naast de lijst met (groene) sterrenzaken en chefawards. Volgens de gids kenmerken Bib Gourmand-restaurants zich door 'generositeit met een geweldige prijs-kwaliteitverhouding'.
GaultMillau kan 20 punten geven (waar de beste van de beste restaurants onder vallen), Michelin kan maximaal 3 sterren geven. Omdat beide bedrijven andere criteria hanteren, kan het zijn dat een restaurant in de ene gids beter of minder goed gewaardeerd wordt in de andere gids.
Maar toen de gids in 1900 voor het eerst werd uitgegeven – door bandenfabrikant Michelin – was deze bedoeld om Franse automobilisten te helpen een fatsoenlijke plek te vinden om te slapen en te eten.
Een Bib Gourmand wordt toegekend aan restaurants waar men voor om en bij de 39 euro drie volwaardige gangen naar keuze kan eten. Het zijn restaurants die bekend staan om hun generositeit en geweldige prijs-kwaliteitverhouding.
Het duurste restaurant in Nederland is Ciel Blue op de 23e verdieping van het Okura-hotel in Amsterdam.
Sublimotion, het duurste restaurant ter wereld, gevestigd in het Hard Rock hotel. Voor gemiddeld 1500 euro per persoon kan je hier drie uur genieten van een unieke ervaring.
1. De Librije. Het restaurant van Jonny en Thérèse Boer, nummer 57 op de lijst van beste restaurants ter wereld, tovert de meest bijzondere gerechten op tafel.
In september 2021 volgde de ultieme bekroning met een derde ster. Eten in het restaurant is dan ook niet goedkoop. Het huidige menu kost 2.800 Deense kroon (ruim 376 euro). Voor de bijhorende wijnen moet je 1.800 Deense kroon (ruim 242 euro) ophoesten.
Drie Michelinsterren zijn het hoogst haalbare in de internationale culinaire wereld en daarmee de ultieme bekroning van het vakmanschap. Op dit moment zijn er wereldwijd 2562 restaurants in het bezit van een of meerdere Michelinsterren.
Ajax, PSV en Feyenoord spelen sinds 2007 met een ster op hun shirt. Een symbool dat staat voor tien landskampioenschappen.
Sinds 1985 ontvangt de kampioen een zilveren schaal voor het behaalde kampioenschap. Voor iedere tien landstitels die een club verovert, mag een ster op het shirt worden gedragen. In Nederland zijn dat alleen Ajax (3 sterren), PSV (2 sterren) en Feyenoord (1 ster).
Eén voor elke titel. Na de titel van 1982 ging Italië ook sterren voeren en vanaf dat moment volgden alle landen met een wereldtitel. Uruguay heeft vier in plaats van twee sterren op het shirt staan, omdat zij hun olympische titels van 1924 en 1928 meetellen.