Onthoud: zelfs één kilometer per dag hardlopen kan al een positief effect hebben op je gezondheid. Ga bijvoorbeeld de dag na een zware training voor een klein rondje - ideaal voor actief herstel.
Veel beginnende hardlopers stellen zich als eerste doel om 5 kilometer achter elkaar hard te lopen, maar juist de 3 kilometer is een perfect trainings- of wedstrijddoel. Een behapbare afstand, die ook de gevorderde atleet voldoende uitdaging biedt.
Anderhalve kilometer per dag is niet genoeg om in optimale conditie te blijven, maar het is een prima afstand om mee te beginnen, of je nu buiten loopt of op een loopband.
Hardlopers leven drie jaar langer dan mensen die niet rennen. 10 tot 15 minuten per dag is al genoeg om van de gezondheidsvoordelen te profiteren. Te veel hardlopen zou zelfs averechts werken.
Drie keer per week is een prima compromis. Ga je vaker hardlopen, dan vergroot je je kans op blessures en bovendien raakt dan snel de lol eraf. De enige reden om toch vaker te gaan trainen, is als je snel wat gewicht kwijt wilt raken.
De gewrichten en spieren wennen aan de belasting, ze worden veel sterker en zo krijg je plezier in het lopen. Met maar 1 keer per week hardlopen bouw je niks op en heeft starten met hardlopen geen zin. De meeste hardloop schema's zijn zo opgebouwd dat je maximaal 3 keer per week moet gaan hardlopen.
Ruw geschat verbrand je met hardlopen ongeveer 560 tot 1040 kcal per uur. Gemiddeld dus zo'n 700 kcal. Dat betekent dat je bijna 13 uur moet lopen om 1 kg vet (9000 kcal) te verbranden. Met een trainingsvolume van 2 uur effectief hardlopen per week heb je dus zo'n 8 maanden nodig om 5 kg vet kwijt te raken.
Hardlopen kent een hoger blessurerisico dan andere duursporten. Hartlopen is belastend omdat het gehele lichaam gedragen wordt en het tegelijkertijd een herhalende eenzijdige belasting is. De belangrijkste oorzaken van blessures zijn, onvoldoende herstel en rust en een gebrek aan loop specifieke belastbaarheid.
Is dan twee keer per week hardlopen voldoende? Het antwoord daarop is ja! Met twee keer per week hardlopen kan jij nog altijd je hardloopdoelen halen. Uiteraard zal het minder snel gaan met een minimum aantal trainingen, maar het is zeker haalbaar.
Ga nooit 2 dagen intensief achter elkaar hardlopen
Je lichaam heeft (zeker als beginnend hardloper) minimaal 48 uur nodig om te herstellen. Hou je je hier niet aan, is het effect van de hardlooptraining kleiner (zo niet nihil) en liggen blessures op de loer.
Hoe vaak per week hardlopen als beginner? Driemaal per week hardlopen is een mooi begin. Het geeft je veel voordelen op het gebied van gezondheid en de opbouw van je conditie. Tussen die trainingen heb je voldoende herstelruimte om het risico op blessures of overtraindheid laag te houden.
Elke dag hardlopen zou geen probleem moeten zijn, mits je het verstandig aanpakt, aldus Fifer. Is er in je trainingsweek onvoldoende ruimte voor herstel, dan is er op de lange termijn kans op overtraining, een blessure of een burn-out, waarschuwt ze.
Volwassenen lopen doorgaans met een snelheid van 6-7 kilometer per uur, dus de meesten kunnen aannemen dat het ongeveer 10 minuten duurt om 1 kilometer te lopen.
Hardlopen kan helpen om een calorietekort te creëren, waardoor het laagje op je buik kan verminderen (maar onthoud wel dat een beetje vet noodzakelijk is om belangrijke organen te beschermen). Vooral bij sprinten moeten je buikspieren sterker samentrekken, waardoor de spieren groter kunnen worden, zegt Buckingham.
Slechts één keer per week hardlopen of een paar keer maar 20 minuten hardlopen is niet voldoende om af te vallen. Om extra te gaan verbranden moet je meerdere keren per week minimaal 30 minuten hardlopen en wissel je af met spierverstevigende trainingen.
Om 1 kilo te verliezen, moet je ongeveer 7.000 calorieën kwijtspelen. Dat doe je door meer calorieën te verbranden dan je opneemt. Stel, je wilt graag een halve kilo per week afvallen? Door drie keer per week 5 km te lopen en iedere dag zo'n 350 calorieën te besparen op voeding, verlies je een halve kilo.
Meer en intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel. Als jij 2 of 3 keer per week op rustig tempo 5 tot 10 kilometer gaat hardlopen of joggen, voldoe je al ruimschoots aan deze richtlijn. Hardlopen op oudere leeftijd is absoluut gezond, zolang je maar luistert naar je lichaam.
Een à twee loopsessies per week, of vijf à tien kilometer, is dus al goed voor je gezondheid. Iets minder nieuws: als je echt gewicht wil verliezen, is dit niet voldoende. Hoe meer kilometer je aflegt, hoe meer calorieën je immers mag eten.
Hardlopen is goed voor je, ook op latere leeftijd.Het zorgt dat je lange tijd fit en vitaal blijft en houdt ouderdomskwaaltjes op afstand. Genoeg redenen om in beweging te blijven! Een hogere leeftijd betekent over het algemeen dat je lichamelijke conditie achteruitgaat.
Nadelen van hardlopen
Naarmate je fitter wordt, kun je na verloop van tijd kiezen voor een intensievere vorm van lichaamsbeweging, zoals hardlopen. Er is tijdens het hardlopen verwondingsgevaar. Omdat het een oefening met hoge intensiteit is, is er een grotere kans op verrekking, verstuiking of een andere blessure.
Door hardlopen krijg je meer uithoudingsvermogen, sterkere spieren en een snellere stofwisseling. De sport is ook goed voor je meest vitale organen, in het bijzonder voor je hart.
Wanneer je begint met hardlopen zonder conditie, houd dan het volgende aan: loop 2 minuten snel hard en wandel daarna 1 minuut rustig uit. Herhaal dit 6 keer. Houd iedere keer dat je gaat hardlopen minstens hetzelfde tempo aan, zodat je na je training een voldaan gevoel en jezelf uitgedaagd hebt.