Je blijft 48 uur in het ziekenhuis na een keizersnede. De kraamzorgorganisatie die je zelf geregeld hebt, wordt door jouzelf of je partner telefonisch op de hoogte gebracht van de geboorte van jullie kind. De verpleegkundige van de afdeling zal je zeggen wanneer het een goed moment is om de kraamzorg te bellen.
Wanneer naar huis na een keizersnede? Een keizersnede is niet niks en daarom moet je vaak 2-7 dagen in het ziekenhuis verblijven. Of je na 2 dagen naar huis kunt of een weekje moet blijven, hangt af van een aantal factoren. Er wordt niet alleen naar je herstel gekeken, maar ook naar de thuissituatie.
Meestal kun je na ongeveer 2 tot 3 dagen weer naar huis. Vraag hulp bij de verzorging van jouw baby in de eerste week. Doe geen huishoudelijk werk in de eerste 2 weken. Het duurt ongeveer 6 weken voordat je jouw gewone activiteiten weer kunt doen.
De gynaecoloog maakt een snee in de buik en baarmoeder en haalt het kind daardoor naar buiten. Als u niet eerder een keizersnede heeft gehad wordt het kind meestal binnen vijf minuten na het begin van de operatie geboren, bij een herhaal keizersnede duurt dit vaak langer. De hele operatie duurt ongeveer 45-60 minuten.
Herstel na keizersnede in het ziekenhuis
Tijdens de operatie krijg je een blaaskatheter om je urine af te voeren. Zodra je weer kan lopen mag je katheter eruit. Dit is meestal de dag na de operatie. Daarna ben je weer wat mobieler en gaat het herstel meestal vlot.
Bij een ruggenprik maakt u de geboorte van uw baby bewust mee, en al tijdens de operatie kunt u uw baby zien, horen en aanraken. U heeft tijdens de operatie geen pijn; wel voelt u soms dat er getrokken wordt of op de buik geduwd. Een enkele keer reikt de verdoving iets hoger dan alleen uw onderlichaam.
De eerste zes weken niet sporten, daarna de sportactiviteit rustig opbouwen. Fietsen, wandelen en traplopen mag in principe direct na ontslag uit het ziekenhuis. Kijk wanneer u eraan toe bent en bouw het rustig op.
Draag je baby wanneer jij er klaar voor bent
Na een bevalling met een keizersnede heeft je lichaam tijd nodig. Je baby lekker dichtbij je houden kan sowieso en is goed voor de hechting. Neem je tijd om te herstellen en ga niet te snel. Draag je baby in een draagzak of draagdoek wanneer JIJ er klaar voor bent.
U mag tot 6 uur voor de operatie een lichte maaltijd eten. Tot 2 uur voor de operatie mag u nog wel heldere dranken drinken, zoals thee en water. U wordt gevraagd om gedurende de avond voor de keizersnede 2 flesjes én 2 uur voor de operatie 2 flesjes Nutricia preOp te drinken.
Voor het kind is een keizersnede niet beter of slechter dan een vaginale bevalling. Een keizersnede brengt voor de moeder risico's met zich mee, zoals bloedingen, wondinfecties en problemen bij een volgende bevalling. De meeste vrouwen krijgen een ruggenprik. De operatie duurt ongeveer 30-45 minuten.
Nadelen voor de baby
Bij een keizersnede is er na de geboorte meer vocht in de longen. Dit kan problemen geven. Hoe korter de zwangerschapsduur, hoe groter deze kans. Dat is de reden dat een geplande keizersnede bij voorkeur pas na 39 weken zwangerschapsduur plaatsvindt.
Kun je jezelf fysiek nog niet redden, bijvoorbeeld na een keizersnede, dan kun je maximaal 10 uur extra kraamzorg krijgen (2 uur per dag). Ook dit wordt in overleg met de verloskundige bepaald.
De eerste dagen na de keizersnede
Je buik is vaak nog opgezet en je kunt pijnlijke krampen hebben. De dag na de operatie begin je meestal met eten. Dit hangt ervan af of je misselijk bent en of je darmen weer werken.
Opstaan en uit bed komen
Ga op uw zij liggen en druk u op met de armen om tot zit te komen. U kunt hierbij de wond eventueel ondersteunen. Zet de rugsteun omhoog. Schuif naar de rand van het bed en laat uw benen uit bed glijden.
Pijn aan de wond neemt na 2 weken meestal af. Masseer je wond regelmatig. Als wond droog is en je geen vaginaal bloedverlies meer hebt mag je in bad.
Gehechte wond
Indien dit wel noodzakelijk is, krijgt u hier een afspraak voor mee of u kunt dit door de huisarts of verloskundige laten doen. Is de wond volledig gehecht en gesloten, dan geneest deze voor het grootste deel binnen tien dagen. De volledige wondgenezing duurt echter zes weken.
Uw lichaam is sneller weer fit na het dragen van herstellend ondergoed. Speciaal ontwikkeld voor na een keizersnede. Belly Bandit® is het 1 merk in herstellend ondergoed. Maak een einde aan de afvalberg tampons en maandverband.
Wanneer u zich goed genoeg voelt en de bloedwaarden goed zijn wordt het infuus verwijderd. Na een of twee dagen beginnen de darmen weer op gang te komen. De buik is dan vaak nog opgezet en u kunt pijnlijke krampen hebben. Kort na de keizersnede hebt u pijn aan de wond en soms pijnlijke naweeën.
Een geplande keizersnede wordt vaak bij 38 à 39 weken zwangerschap gedaan. De baby is dan rijp om geboren te worden. Langer wachten is niet verstandig, omdat de kans steeds groter wordt dat de bevalling spontaan op gang zal komen.
Deze wond geneest meestal binnen drie weken. Na een ruggenprik kun je ook last hebben van rugpijn en hoofdpijn. De meeste artsen adviseren de eerste twee weken na een keizersnede niet zelf auto te rijden. En pas weer te gaan rijden als je geen pijn meer hebt en weer alert bent.
De meest voorkomende klacht na een keizersnede is vermoeidheid. Het is het beste om zoveel mogelijk te rusten. Probeer de eerste week, wanneer de kraamzorg nog in huis is, uit te rusten zodat je zoveel mogelijk herstelt voor de periode daarna, wanneer je weer meer zelf zult gaan doen.
Er is geen maximaal aantal keizersneden dat een vrouw mag krijgen. Toch is het verstandig om deze toenemende kans mee te wegen in je beslissing als je graag nog meer kinderen wilt krijgen. Wat maakt de kans dat een vaginale bevalling lukt groter?
Je kunt verwachten dat je darmen niet direct na de keizersnede weer optimaal werken. Meteen na de bevalling met een keizersnede poepen zit er dus niet in, maar verwacht wel heel wat winderigheid na een keizersnede. De wond en het litteken na een keizersnede hebben de nodige verzorging nodig.
Een keizersnede is en blijft toch een operatie met een kleine kans op complicaties. Toch is het meestal een grotere aanslag op het lichaam van de vrouw dan een natuurlijke bevalling zonder complicaties, maar vooral het herstel met een keizersnede is vaak zwaarder en heeft langer de tijd nodig.
Bij een keizersnede zijn verschillende vormen van verdoving mogelijk: een ruggenprik (regionale verdoving) of een volledige narcose (algehele anesthesie). Als het kan wordt er meestal gekozen voor een ruggenprik. Bij een ruggenprik wordt alleen het onderste deel van je lichaam verdoofd.