Het omentum majus (ook wel het ligamentum gastrocolicum genoemd), is een buikvliesplooi die eveneens uit twee lagen bestaat en begint aan de linkerrand van de maag. Dit is de grootste buikvliesplooi, die zich naar beneden kan uitstrekken tot de bekkenholte.
Het omentum majus of het grote net bestaat uit een grote plooi peritoneum die van de maag af naar beneden hangt en zich uitstrekt vanaf de maag naar de achterzijde van de buikholte nadat het zich verbonden heeft aan het dwarse deel van de dikke darm.
Bij sommige mensen ontstaat er na het afvallen een grote vetrol op de onderbuik, dit wordt ook wel vetschort genoemd. Het kan in weg zitten bij het bewegen of simpelweg problemen geven wanneer u kleding wilt kopen.
Omentaal infarct en appendagitis epiploica zijn goedaardige aandoeningen veroorzaakt door veneuze trombose van respectievelijk het omentum en een appendix epiploica.
Plooi van het peritoneum (of het buikvlies, membraan dat de wanden van het abdomen (of de buik) en het bekken bedekt) die de organen en de bloedvaten in het abdomen (of de buik) bedekt en ondersteunt.
Het omentum minus of kleine vetschort (kleine buikvliesplooi) is een onderdeel van het buikvlies en is tussen de leverpoort enerzijds en de maag en aanvangsgebied van het duodenum anderzijds gelegen. Het omentum minus bestaat uit twee onderdelen, het ligamentum hepatogastricum en het ligamentum hepatoduodenale.
Het buikvlies is een dun vlies dat aan de binnenkant van de buikholte en om de organen in de buik zit, bijvoorbeeld om de maag, de lever en de darmen. De medische term voor buikvlies is peritoneum.
Omentale koek ('omental cake') bij pseudomyxoma peritonei. Op deze wijze kan de karakteristieke verdeling van pseu- domyxoma peritonei worden verklaard, met minimale tu- morgroei in de appendixregio en vaak veel tumor ter plaatse van de ovaria, het omentum en het diafragma.
Het buikvlies is een glinsterend vlies dat alle buikorganen bedekt. Het scheidt het buikvocht af, dat toelaat dat de darmen vlot over elkaar glijden tijdens het voortstuwen van het voedsel.
Achter de maag zit een ruimte (de bursa omentalis) in de peritoneale holte. Deze ruimte staat via een kleine opening (het foramen epiploicum of foramen van Winslow) in verbinding met de rest van de peritoneale holte.
Als het zuurstoftekort langer dan zes tot acht uur duurt, sterft de darm af. De darm gaat dan lekken (perforatie) en dit leidt tot een buikvliesontsteking (peritonitis). Een stolsel in één van de aderen van het maagdarmstelsel kan ook voor een acute afsluiting zorgen (veneuze trombose).
Een darminfarct is zeer ernstig en acuut, en vrijwel altijd is een operatie en antibiotica nodig. Een darminfarct treedt meestal op bij ouderen en leidt vaak tot overlijden.
De voornaamste oorzaken zijn aderverkalking en trombose. Maar ook intestinale verklevingen (adhesies), een lage bloeddruk en chronische inflammatoire darmaandoeningen zoals endometriose kunnen leiden tot darmopstopping (darmobstructie) en uiteindelijk resulteren in een darminfarct.
Het vetschort
Aan de onderkant van de maag hangt een vetschort. Dit vetschort bedekt een groot deel van de darmen.
Wordt een buikwandcorrectie terugbetaald? Als de buikwandcorrectie na een obesitasingreep gebeurt, is soms terugbetaling mogelijk door uw ziekenfonds.
Het mesenterium, ook darmscheil genoemd, is een dunne, waaiervormige plooi van het buikvlies (peritoneum) waarmee de nuchtere darm en de kronkeldarm aan de achterkant van de buikholte vastzitten.
Aan de maag onderscheiden we de maagingang (cardia), de grote buitenbocht (grote curvatuur), de kleine binnenbocht (kleine curvatuur) en het deel van de maag bij de maaguitgang (antrum). In de maag wordt het voedsel gemengd met het maagsap.
Het buikvlies is een dun vlies aan de binnenkant van de buikholte. De medische term voor buikvlies is “peritoneum”. Het buikvlies zit ook om de organen in de buik heen. Bijvoorbeeld om de maag, de eierstokken, de lever en de darmen.
De dunne darm kan verder worden opgesplitst in de nuchtere darm (jejunum) en de kronkeldarm (ileum). De vele enzymen in de dunne darm breken het voedsel af tot kleinere deeltjes die vervolgens makkelijker in ons lichaam zijn op te nemen.
Baby's groeien vaak erg hard na hun geboorte. Is er ook een lichaamsdeel dat niet verder groeit? Willem Wever heeft het antwoord! De bloedvaten in je navelstreng verdwijnen namelijk vanzelf.
Bij volwassen mensen weegt de lever ongeveer anderhalve kilo en is bijna zo groot als een voetbal. Wanneer een deel van de lever verwijderd wordt, groeit het resterende deel weer aan. Een voorwaarde hiervoor is dat het achtergebleven deel van de lever gezond en groot genoeg is.
De thymus of zwezerik is een orgaan dat bij kinderen en bij jonge zoogdieren te vinden is tussen het borstbeen (sternum) en de luchtpijp (trachea) in het voorste mediastinum.
Gevolgen van buikvliesontsteking
Perforatie of scheuren van de galwegen of de galblaas leidt ook tot prikkeling en uiteindelijk tot een (bacteriële) ontsteking van het buikvlies. Er bestaat ook een groot risico dat de infectie zich via het bloed snel tot de andere organen verspreidt.
Een darminfectie duurt enkele dagen tot enkele maanden. Soms gaat een infectie vanzelf over, maar in andere gevallen is een behandeling nodig, bijvoorbeeld met antibiotica. Een darminfectie kan ook enkele maanden aanhouden, zelfs zonder dat u het doorheeft.